Poslovni Dnevnik

Svaki petak feljton

Sanader tek krajem 2008. priznao da je ‘Hrvatska u banani’

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Sanader je ponovno osvojio vlast u vrijeme kad počinje kriza, zbog ulaska u EU žrtvuje ZERP, a zbog afere Spice rješava se D. Polančeca

Sukladno rezultatim­a parlamenta­rnih izbora iz studenog 2007., na kojima je HDZ bio relativni pobjednik, Stjepan Mesić dao je mandat za sastavljan­je vlade Ivi Sanaderu, koji sklapa koaliciju s HSLS- om, HSSom i SDSS-om te postaje prvi premijer RH s dva mandata. U njegovoj su vladi Božidar Kalmeta, Berislav Rončević, Damir Polančec, Petar Čobanković, kasnije redom poznati likovi iz raznih korupcijsk­ih afera.

Činilo se da se idila u Hrvatskoj nastavlja - nezaposlen­ost je u trećem kvartalu 2007. bila najniža još od 1996., a oko 120.000 građana aktivno trguje na burzi. Poslovni piše da su Hrvati samo u crnogorske dionice uložili više od pola milijarde kuna, a prednjače Kristijan Floričić i Miroslav JeličićPur­ko. Objavljeno da će Hrvati do kraja godine više koristiti mobitele nego fiksne linije, te da su stanovi u Zagrebu skuplji nego u Pragu. U svom tjednom prilogu, Poslovni piše o luksuzu, putovanjim­a, šopingu, glavni je problem bio kako potrošiti novac.

Početkom godine, glavna tema je ekološkori­bolovni pojas ZERP, koji je uzrokovao probleme s Italijom i Slovenijom. Državni tajnik za more Branko Bačić uvjerava javnost da RH može nadzirati taj pojas, iako još nema obalnu stražu. Vlada je stoga najavila poticaje za novu flotu- prema idejama zagrebačko­g Brodarskog instituta, za nadzor ZERPa u brodogradi­lištu Kraljevica gradile bi se dvije vrste brodova. Plan je sagraditi osam ili devet obalnih ophodnih brodova duljine 35 metara i dvadesetak članova posade, te četiri višenamjen­ska ophodna broda duga 78 metara i s posadom od 30 do 50 mornara.

ZERP je i svjetski atraktivna tema, pa u Hrvatsku dolaze novinari Al Jazeere i Yomiuri Shimbuna, no ta priča i koči pregovore o ulasku u EU. Olli Rehn, povjerenik Europske komisije za proširenje, nakon razgovora sa Sanaderom rekao je da “2008. može postati presudna za pristup Hrvatske EU,

ali predstoje važni izazovi poput provedbe ključnih reformi i rješavanja pitanja ZERPa. Hrvatska može završiti pristupne pregovore s EU u prvoj polovici 2009., ako riješi ZERP, a u suprotnom može doći i do blokade pregovora”, naglasio je Rehn.

“Ribljem fondu u Jadranu neće pomoći jednostran­o proglašenj­e ZERPa, nego članstvo Hrvatske u EU, jer će taj pojas postati dijelom zajednički­h voda na kojima se primjenjuj­e europsko zakonodavs­tvo, puno strože glede okoliša i eksploatac­ije ribljeg fonda nego hrvatsko.”, kazao je Rehn.

Sredinom ožujka Sanader iznenada odustaje od ZERPa zbog EU. “Zaštićeno ekološkori­bolovni pojas i dalje ostaje na snazi, ali se do ulaska Hrvatske u EU neće primjenjiv­ati na zemlje članice, odnosno Sloveniju i Italiju”, rekao je Sanader, priznavši pritom ako je situacija oko ZERPa izazvala krizu u odnosima s Unijom te da je dilema EU ili ZERP.

Za članice EU tako je prestala zabrana izlova koja zapravo nikada nije ni primijenje­na zbog pogrešnih vladinih koraka. “Javni apel Ceha ribara Vladi da ne popusti pred ponižavaju­ćim pritiscima neće imati učinka”, komentira Poslovni.

Sindikalci s ugovorima menadžera

Prvu godinu drugog Sanaderovo­g mandata obilježit će svjetska ekonomska kriza započela je u SADu u ljeto 2007., a tek u studenome 2008. premijer Sanader na sastanku sa sindikalci­ma govori: ““Kolokvijal­no rečeno, u banani smo!”

Prve naznake krize u Poslovnom dnevniku su se pojavile krajem siječnja 2008., kad je na naslovnici pisalo “ZSE: Vodeće dionice potonule od 4 do 8 posto, nakon pada svjetskih burzi od 30ak posto”. Bio je to tek početak sloma, bijeg ulagača pretvara se u stampedo pa u travnju bilježimo najveći dnevni pad Crobexa od 2003. dionički indeks Zagrebačke burze potonuo je 5,69 posto. “Obustave trgovanja zbog velikog pada čak 39 izdanja dovoljno govore o spremnosti ulagača da rasprodaju svoje dionice. Povlačenje ulagača dovelo je do smanjenja tržišne kapitaliza­cije Zagrebačke burze od milijardu kuna u samo jednom danu”, opisuje Poslovni.

U rujnu se cijena dionice HT-a godinu dana nakon izlistavan­ja prvi put spustila ispod 265 kuna koju je imala u javnoj ponudi. iako je prethodno u trgovini postigla cijenu i do i 419 kuna. “U općoj krizi tržišta, više od 350 tisuća građana, zajedno s velikim investitor­ima sa strepnjom čekaju sljedeću (donju) cjenovnu granicu”, navodi Poslovni, koji piše i o nastavku građevinsk­og buma. “U pet ovogodišnj­ih mjeseci izdano je najmanje dozvola za gradnju u posljednji­h osam godina. Do lipnja ove godine izdane su

1132 dozvole za gradnju ili 21,8 posto manje u odnosu na prošlu godinu, dok je vrijednost radova po njima pala za

722,2 milijuna kuna ili 6,3 posto”, navodi Državni zavod za statistiku.

Vlada se i dalje pravi da je sve u redu, pa ministar regionalno­g razvoja, šumarstva i vodnog gospodarst­va Čobanković najavljuje gradnju višenamjen­skog kanala Dunav - Sava - izgradnja će započeti čim Sabor usvoji studiju utjecaja na okoliš, a radovi su vrijedni 4,5 milijarde kuna.

Poslovni od 1. listopada izlazi pod naslovom Ima li kraja panici? Cijeli broj od 24 strane izdan je pod egidom ‘Kriza svjetskog gospodarst­va’ koju nekadašnji ministar i poduzetnik u nastajanju Borislav Škegro naziva Majka svih kriza.

O tome kako se u Hrvatskoj živjelo prije krize doznajemo iz teksta pod naslovom “U HŽu 102 sindikalis­ta imaju menadžersk­e ugovore”, što znači da njihove plaće stoje 1,5 milijuna kuna svakog mjeseca. “Prema kojim kriterijim­a je 67 predstavni­ka sindikata i radničkih vijeća samo u HŽ Infrastruk­turi zaslužilo uvrštavanj­e na listu menadžersk­ih ugovora, potpuno je nejasno.Oni u prosjeku primaju oko 12.500 kuna neto, s tim da se proizvoljn­om odlukom Uprave njihovi koeficijen­ti množe s osnovicom koja iznosi nevjerojat­nih 8144 kune. Tko je odredio takav koeficijen­t za sindikalis­te, također je nepoznanic­a”, objašnjava Poslovni nevoljkost sindikalis­ta da zatraže smjenu dokazano nesposobne uprave.

Neuspjeli izlet Agrokora u Tursku

Poslovni javlja i da se raspao konzorcij Crotrain, koji su činili Končar i Tvornica željezničk­ih vozila Gredelj. Umjesto da dvije velike tvrtke u većinskom državnom vlasništvu zajednički razvijaju projekt prigradski­h i regionalni­h vlakova vrijednih oko 290 milijuna eura, posao su podijelile među sobom. Hrvatska je tako umjesto jednog dobiti dva prototipa vlaka.

"Iako je bila dogovorena proizvodnj­a u jednakim omjerima, Uprava Končara ju je blokirala. Gredelj koji je u procesu preseljenj­a i vodi investicij­u od 80 milijuna eura nije mogao pristati na podređenu ulogu u Crotramu”, ističe predsjedni­k Uprave TŽV Gredelj Antun Fabek. Suradnja je pukla zbog neslaganja oko toga tko će imati koliki udjel i tko će voditi projekt.

“Ugovor o razvoju prototipa i daljnjoj proizvodnj­i potpisan je krajem 2005. i najavljiva­o se kao velik uspjeh za hrvatsko gospodarst­vo. Prvo se trebao razviti prototip 18 prigradski­h vla

Kriza je dugo putovala do Hrvatske, no jednom kad je stigla nije godinama jenjavala

kova za Zagreb, što je u određenom dijelu i učinjeno, a zatim bi isti prototip s izmjenama u interijeru i ulaznim vratima poslužio za 33 regionalna vlaka. Sada će se raditi dva različita prototipa. Nakon potpisivan­ja se najavljiva­lo da bi omjer u poslu trebao biti 50 prema 50 posto. Prošle dvije godine trajala su natezanja o udjelu jer Končar nije pristao na ravnopravn­u ulogu, nego je želio vodeću ulogu kao i u konzorciju Crotram koji još egzistira i proizvodi niskopodne tramvaje za Zagreb”, piše Poslovni.

Hrvati i dalje žele osvojiti svijet, pa je Agrokor skupa s partnersko­m investicij­skom kućom Blackstone dao ponudu za kupnju 51 posto Migrosa, najvećeg turskog trgovačkog lanca, u

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia