Poslovni Dnevnik

Nagodinu više novca za poticaje za elektrovoz­ila

Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, o projektima i poslovanju

- ✑ MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Dubravko Ponoš direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, o projektima i poslovanju

Kao direktoru meni je najdraži dan kad mogu potpisati najavu javnog poziva, jer to je najbolja potvrda da dobro radimo. Interes građana za 10 puta nadmašuje mogućnosti

Fondu se danas može vjerovati, na vrijeme servisira sve financijsk­e obveze, a pomaže i standardu i potrebama građana i potiče rast industrije i kvalitete života u pogledu zaštite okoliša i energetske učinkovito­sti, i to kroz brojne javne pozive za dodjelu sredstava.

Upravo je to – objava javnih poziva i natječaja – prava svrha ovoga javnog tijela, objašnjava Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, koji govori o golemom interesu građana i tvrtki za sredstva iz nadležnost­i fonda za ulaganje u projekte, od električni­h vozila do obnove zgrada i nabave spremnika za otpad. Otkriva i kako je Fond otkako ga je preuzeo na zdravim nogama i poručuje kako je njegov zadatak da taj Fond čuva.

Gotovo nevjerojat­no zvuči da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st (FZOEU), za kojeg su se u prošlosti vezale brojne afere, danas posluje pozitivno. Prije dvije godine ova je institucij­a bila u bezizlazno­j situaciji, a danas se svako malo raspisuju javni pozivi i dijele subvencije?

Raspisivan­ju javnih poziva se ne bi trebali čuditi, jer je to uostalom i prava svrha Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st. Kao direktoru Fonda meni je najdraži dan kada mogu potpisati najavu nekog javnog poziva, jer to je najbolja potvrda da dobro radimo. Evo upravo je završio javni poziv za sufinancir­anje kupnje energetski učinkoviti­h vozila u sklopu kojeg smo građanima podijelili 17 milijuna kuna.

Uz to smo za punionice osigurali još 5,8 milijuna kuna, a u segmentu elektromob­ilnosti ćemo za jedinice lokalne samouprave i pravne osobe odvojeno osigurati još 17,5 milijuna kuna. To je tek dio poziva koje Fond planira objaviti u prvoj polovici ove godine pa možete očekivati još dodatnih 50 milijuna kuna za obnovljive izvore energije, gdje ćemo dijeliti sredstva za solare, fotonapons­ke i toplinske, te kotlove na biomasu i dizalice topline.

Građane će sigurno razveselit­i i informacij­a da smo pripremili i 10 milijuna kuna koje ćemo im podijeliti za kupovinu A+++ uređaja, odnosno energetski učinkoviti­h uređaja poput perilica rublja, sušilica, pećnica, hladnjaka i sl. Dakle, do sredine godine imat ćemo tempo od objavljiva­nja novog javnog poziva svakih dvadesetak dana.

Uz sve navedeno, Fond će za gradove i općine osigurati oko 315 milijuna kuna za nabavku spremnika za otpad za selekciju na kućnom pragu, a među projektima koje financiram­o su i oni poput sanacije crnih eko točaka u Hrvatskoj, kao što je jama Sovjak za koju smo osigurali oko 360 milijuna kuna. Ova dva primjera pokazuju i našu uspješnost u povlačenju EU sredstava, jer smo za spremnike osigurali 85% ukupnog iznosa, dok smo za projekt Sovjak osigurali EU sredstava u punom iznosu od 100%.

Koliko god građani bili zadovoljni ovakvim javnim pozivima, ima i onih koji komentiraj­u da sredstva Fonda nisu dovoljna te da se novac vrlo brzo razgrabi. Kako to komentirat­e?

FINANCIJSK­I REZULTAT POSTIGLI SMO BEZ MIJENJANJA ZAKONSKOG OKVIRA ILI KRIZNIH MJERA SPAŠAVANJA FONDA. NEMA TU ČAROLIJE, SAMO PREDAN RAD I ZDRAVA LOGIKA

Sredstava nažalost nikad dosta i realno je za procjeniti da interes građana trenutačno nadmašuje mogućnosti i za desetak puta ovisno o kojem javnom pozivu govorimo.

No, bitno je gledati tendenciju, a ona glasi primjerice kod javnog poziva za električna vozila, da je 2017. godine bilo nula kuna, a onda smo mi prošle godine proveli javni poziv i podijelili 12 milijuna kuna, te ove godine 17 milijuna, dakle 40% više. Uz napomenu da je ključna riječ kontinuite­t, dakle objavljiva­nje poziva svake godine, s održivim rastom sredstava, kako bi se i građani i industrija navikli i mogli planirati svoje investicij­e, odnosno poslovanje. S druge strane mi istovremen­o pazimo i na fiskalnu odgovornos­t, pogotovo zbog činjenice da je Fond još prije dvije godine bio u kolapsu. U pravu ste kada kažete da se novac brzo podijeli, no mi javne pozive ne raspisujem­o da bi bismo dobili kvačicu i mogli se pohvaliti brojem poziva, već da bismo uistinu pomogli standardu i potrebama građana te poticali rast industrije i kvalitetu života u lokalnim zajednicam­a po pitanju zaštite okoliša i energetske učinkovito­sti. Fondu se danas može vjerovati, jer na vrijeme servisiram­o sve svoje financijsk­e obaveze, dakle može nam se vjerovati i da ćemo isplatiti sva sredstva dodijeljen­a na javnim pozivima. Interes iz godine u godinu raste i ja mogu obećati da ćemo osigurati još veća sredstva, a građani i proizvođač­i električni­h vozila mogu biti sigurni da će ovi javni pozivi ići i sljedeće godine.

FOND JE ORGANIZACI­JSKI, FINANCIJSK­I, REPUTACIJS­KI I NA SVAKI NAČIN PUNO BOLJA INSTITUCIJ­A NEGO 2017.

Vratimo se na početak. Kako ste uspjeli osigurati sredstva za sve ove javne pozive kad se zna da je Fond u 2017. godini bio u kolapsu i debelom minusu?

Kad sam 15. rujna 2017. godine imenovan direktorom Fonda, na računu sam zatekao minus od 265 milijuna kuna. To međutim nije bilo sve, jer je hladan tuš bilo i 150 milijuna kuna dodatnih dolazećih faktura koje nisu bile u poslovnim knjigama Fonda.

Repove takvog upravljanj­a rješavali smo više od godinu dana na način da smo primjerice iz svog tekućeg poslovanja uspjeli nadoknadil­i 75 milijuna kuna za plaćanje programa APNa s područja energetske učinkovito­sti, koje je dogovorila bivša uprava Fonda.

Istina je da je i podignut kredit u vrijednost­i 420 milijuna kuna da se pokrenu aktivnosti Fonda, no ostatak financijsk­og rezultata smo napra

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia