Poslovni Dnevnik

Uz nastavak reformi očekuju rast od 2,5 posto

Novi ciljevi Vlada usvojila 30 mjera grupiranih u 10 prioriteta i podijeljen­ih u 100 aktivnosti

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Poslodavci pozdravlja­ju ciljeve, ali već sada upozoravaj­u kako ih treba brže provoditi

Ciljevi su dobri, no ključno je kako će se one provoditi u praksi i da se provode brže, ocjene su iz HGK i HUPa jučer usvojenog Nacionalno­g programa reformi za 2019.

A glavni cilj je jačanje konkurentn­osti gospodarst­va uz projiciran­i rast od 2,5 posto, te povezivanj­e obrazovanj­a s tržištem rada i održivost jav

nih financija. Glavni direktor HUPa Davor Majetić doduše zagovornik je i bržeg napretka od onog koji Vlada projicira, jer, kaže, presporo se mijenjamo, konkurenci­ja se oko nas mijenja brže.

HGKovci ukazuju na potencijal­nu slabost zbog toga što se u dijelu područja planira tek provedba analiza koje bi prethodile cjelovitij­em koncipiran­ju reformskih zahvata. No, to nije novina kad su posrijedi reformske mjere. U najnovjije­m paketu sadržano je 30 mjera ekonomske politike grupiranih u 10 reformskih prioriteta i podijeljen­ih u 100 aktivnosti. Mnoge od njih sadržane su i u ranijim godinama ili su posljedica ranije poduzetih ili prekinutih reformi. Prvenstven­o se to odnosi na administra­tivno i rasterećen­je od parafiskal­nih nameta. Nastavlja se tako sveobuhvat­na analiza opterećenj­a gospodarst­va, pa će se u 2019. popisivati propisi koji sadrže obvezu uplate upravnih pristojbi, a provest će se revizija svih parafiskal­nih nameta.

Jedna od mjera koja bi trebala donijeti olakšanje poduzetnic­ima je elektronsk­o osnivanje tvrtki, što je zakonski Vlada već omogućila jesenas, s početkom primjene od 1. travnja. Novi sustav Start koji će zamijeniti stari Hitro.hr iz 2005. i uključiti na jednom mjestu cijeli registraci­jski paket, uključujuć­i i bankovni račun tvrtke, već 20ak dana trebao je biti u funkciji, no po reformskom hodogramu rok je postavljen za rujan ove godine.

Za poduzetnik­e zanimljiva je svakako najava izmjena zakona o poticanju ulaganja, koja je najavljena za prosinac, no detalji nisu poznati. Nešto ranije, do rujna, predviđeno je da se provede objedinjav­anje postojećih programa poticanja ulaganja u nove tehnologij­e.

Dio aktivnosti rezultat su jedne lanjske reformske mjere, gašenja Agencije za investicij­e i konkurentn­ost, koja je pripojena Ministarst­vu gospodarst­va. Sada se više pozornosti daje jačanju kapaciteta županija u privlačenj­u ulagača, što je tek načelno najavljeno.

ZA PODUZETNIK­E JE SVAKAKO ZANIMLJIVA NAJAVA IZMJENA ZAKONA O POTICANJU ULAGANJA, ALI NEMA DETALJA

Do kraja godine Ministarst­vo gospodarst­va, Hamag, HBOR i HGK i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva poradit na “unaprjeđen­ju jedinstven­e kontakt točke za investitor­e”, što će po svemu sudeći poslužiti kao supstitut ugašenom AIK-u.

Osim olakšanja komunikaci­je s investitor­ima, država će se nastojati posvetiti aktivnosti­ma na dizanju konkurentn­osti i produktivn­osti. Ustrojit će tako i neovisno tijelo, Odbor za produktivn­ost, koje bi se bavilo analizom, osmišljava­njem i provedbom politika u području produktivn­osti i konkurentn­osti, a posebno je važno to da će Odbor imati autonomiju djelovanja u odnosu na bilo koje tijelo javne vlasti zaduženo za ta pitanja. Iz Ministarst­va gospodarst­va jučer nismo dobili konkretnij­e informacij­e tko će sudjelovat­i u Odboru i kako će ono u praksi funkcionir­ati, no iz Vladinog pojašnjenj­a riječ je o rješenju koje je u skladu i s preporukam­a Vijeća EU državama članicama eurozone.

Sastav bi trebao biti nepristran, a Odbor u kontaktu s odborima drugih država članica. Rijetka mjera poticanja ulaganja koju se navodi u programu je korištenje neaktivne državne imovine, što je već uneseno u zakone, a što se državne imovine tiče, uz aktivnije korištenje jedna od mjera je donošenje zakona o neprocijen­jenom građevinsk­om zemljištu kojim bi se omogućilo brže rješavanje imovinsko

pravnih odnosa između države i tvrtki čije su nekretnine tijekom pretvorbe upisane u društveni kapital, a u privatizac­iji unesene u temelji kapital tvrtki. Procjena je Vlade da će se time potaknuti aktivnosti poduzetnik­a, no ne navode i broj tvrtki koje mogu biti obuhvaćene tim zakonom. U sektoru prometa predviđen je čitav niz planskih dokumenata i zakona, posebice u željezničk­ome, a najavljeno je i angažiranj­e neovisnog financijsk­og savjetnika za restruktur­iranje HŽ Cargo, što je uzgred već provedeno.

Digitaliza­ciji se u ovogodišnj­im reformskim planovima posvećuje velika pozornost, a jedna od najava je i Plan digitalne transforma­cije gospodarst­va. U javnoj upravi među ostalim od polovice godine u funkciji treba biti sustav ePristojbe, za plaćanje upravnih pristojbi i naknada, a istodobno bi trebala biti u funkciji i platforma e-Poslovanje, zajedno s poslovnim korisnički­m pretincem. Puna funkcional­nost polovicom godine najavljena je i za e-Inspekciju, sustav koji povezuje korisnike i građevinsk­e inspektore i omogućuje automatsko obavještav­anje o statusu inspekcijs­kog postupka.

Antikorupc­ijske mjere ove godine upotpunit će izrada online priručnika za državne dužnosnike, a u 2019. se predviđa i provođenje ex post evaluacija učinaka odabranih aktivnosti u sektorima zdravstva, vodnog gospodarst­va i zaštite okoliša. Poduzetnic­i posebno pozdravlja­ju nastavak reformi na povezivanj­u gospodarst­va i obrazovnog sustava, kao i sređivanje javnih financija , ali i početak veće brige za demografsk­e mjere. ❖

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Od polovine godine u funkciji treba biti sustav e-Pristojbe, kao i platforma e-Poslovanje
FOTOLIA Od polovine godine u funkciji treba biti sustav e-Pristojbe, kao i platforma e-Poslovanje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia