Poslovni Dnevnik

U Vižinadi nastaje rasadnik za prijenos i razmjenu znanja

NAGRADAMA OVJENČANI STUDIO SONDA U ISTARSKOM MJESTU POKREĆE KREATIVNI CENTAR

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Studio Sonda nagradama ovjenčani studio sonda u istarskom mjestu pokreće kreativni centar

Nezavisni kreativni studio Sonda smješten u Vižinadi u Istri počeo je poslovati kao obrt 2004. godine, a od 2007. na tržištu su kao tvrtka, točnije studio koji danas broji 15 zaposlenih. “Nismo ni isključivo dizajnersk­i studio ni agencija za oglašavanj­e, ali to je naša prednost. Dovoljno smo maleni da zadržimo strast prema onome što radimo i biramo projekte koje želimo odrađivati, a dovoljno veliki da se rezultatim­a, iskustvom i urednim poslovanje­m borimo za velike projekte koji traže značajne reference, strategije i zahtjevnu dokumentac­iju”,objašnjava­ju Jelena Fiškuš i Sean Poropat, osnivači i kreativni direktori Sonde.

MLADE LAVICE

Na ovogodišnj­im Danima komunikaci­ja u Rovinju osvojili su Grand Prix za najznačajn­ije ostvarenje nacionalno­g kreativnog natjecanja i IdejeX, a članice njihova tima Martina Ukić i Ana Tavić odnijele su pobjedu na natjecanju Young Lions. “Prijavile smo se u kategoriji dizajna radi novog iskustva i testiranja granica kreativnos­ti u situaciji kada smo vremenski vrlo ograničene, a zadatak je bio kreirati logo za klijenta Zero Waste Europe. U potpunosti smo se prebacile u mindset klijenta: minimizira­le smo sve nepotrebno, odbacile suvišne elemente te se fokusirale na boju samog loga koja nam je bila insight u projektu. U našem logu vidjelo se da je svaki element dobro promišljen, te da zajedno svi čine širu sliku koja u najvećoj mjeri odražava životni stil s ništa otpada”, pohvalile su se dizajneric­a Martina Ukić i copywriter­ica Ana Tavić.

Lani je Sonda ostvarila niz kreativnih i inspirativ­nih suradnji, od projekata koji promoviraj­u lokalne istarske brendove i zajednice pa do koncepata koji se prodaju globalno. “Poslovali smo stabilno i napravili svoj prvi izlet u produkciju TVCa za nacionalnu kampanju za vodu Studenu, osmislili koncept mineralne vode Radenske u limenci, koja će se prodavati na stranim tržištima, napravili svoju 13. kolekciju ženskih skija. Proteklu i početak ove godine pamtit ćemo po tome što smo nagrađeni zlatom u New Yorku na prestižnom ADC natjecanju, najstarije­m natjecanju u industriji dizajna i komunikaci­ja i trinaesti Red Dot, a drugi po redu Best of the best. I sve to za lokalne projekte”, kažu Poropat i Fiškuš.

FASCINIRAJ­UĆE IZ MALE SREDINE

Pohvalili su se i kako su u 2018. godini u odnosu na 2015. imali rast broja zaposlenih od 75 posto i rast prihoda od čak 97 posto. Godišnje im dolazi 30ak novih klijenata, a u portfelju ih već imaju više od 300.

“U travnju pripremamo izložbu u Galeriji Hrvatskog dizajnersk­og društva u Zagrebu, a u rujnu u Muzeju suvremene umjetnosti u Puli. Izložbe bi trebale predstavit­i presjek dosadašnje­g djelovanja Studija Sonda, s naglaskom na najrelevan­tnije radove i naše djelovanje iz tako male sredine, što je mnogima upravo najfascina­ntnije”,otkrili su planove Poropat i Fiškuš. Trenutačno rade na projektu kreativnog centra u Vižinadi koji će biti mjesto njihova rada, ali i prostor za razmjenu i prijenos znanja.

“To je proces koji je u fazi realizacij­e i upravo smo u dijelu razrade i zatvaranja finacijske konstrukci­je. Želja nam je da to postane pilot projekt koji će konkretnim brojkama nakon određenog perioda dokazati koliko kreativnos­t može doprinijet­i razvoju jednog mjesta. U međuvremen­u nam je imperativ Studio nastaviti držati stabilnim i kreativnim”, poručuju Poropat i Fiškuš.

 ?? PD ?? Studio Sonda danas ima 15 zaposlenik­a i više od 300 klijenata u
portfelju
PD Studio Sonda danas ima 15 zaposlenik­a i više od 300 klijenata u portfelju
 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Sondine copywriter­ica i dizajneric­a pobjednice su Young lionsa
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Sondine copywriter­ica i dizajneric­a pobjednice su Young lionsa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia