Poslovni Dnevnik

Zarada petinu veća, od izvoza stiglo 55% svih prihoda

Ukupni prihodi grupacije lani 2,96 milijardi kuna, prihodi od prodaje blago su pali, dobit je 128,7 milijuna kuna

-

Grupacija Končar imala je u 2018. neto dobit od 128,7 milijuna, što je 19 posto više nego godinu ranije, dok su ukupni prihodi iznosili

2,96 milijardi kuna. Novougovor­eni poslovi “teški” su 3,02 milijarde i 18% su vredniji nego 2017., stoji u izvješću o poslovanju Končara.

Osim što se ističe da svi glavni pokazatelj­i ukazuju na stabilnost poslovanja, u revi

diranom financijsk­om izvještaju navodi se da su prihodi od prodaje proizvoda i usluga ipak podbacili, za 4,3 posto i dosegli su 2,7 milijardi kuna. Razloga ima više. “Manji prihodi uzrokovani su usporenom realizacij­om nekoliko značajnih ugovora, zastojem ugovora na zahtjev kupca te pomaka radova na nekoliko projekata također na zahtjev kupca”, piše u izvješću. Grupa Končar, koja obuhvaća Elektroind­ustriju i još 17 tvrtki, u inozemstvu je lani, zahvaljuju­ći upravo širenju na nova tržišta, lani uprihodila 1,48 milijardi kuna pa na izvoz otpada sad više od polovine (55%) svih prihoda kompanije. “Dobri poslovni rezultati ostvareni su i temelje se na vlastitom razvoju proizvoda i proizvodnj­e, a istraživač­ki projekti su trajna odrednica Končaar te se nastavljaj­u i u narednom razdoblju inoviranje­m i razvojem koji trebaju rezultirat­i novim proizvodim­a i širenjem poslovnih aktivnosti, prije svega na inozemnim tržištima”, naglašavaj­u iz Končara, koji je ovaj tjedan, podsjetimo, prodao sve dionice svoje tvrtke Kućanski aparati d.d., kao i udjele u tvrtki LE d.o.o, objasnivši da se fokusira na temeljne poslovne djelatnost­i.

 ??  ?? Darinko Bago, predsjedni­k Uprave Končara
Darinko Bago, predsjedni­k Uprave Končara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia