Poslovni Dnevnik

IoT spreman za posao – u tri godine do milijun korisnika

A1 pokrio sve Svojom mrežom Interneta stvari prvi i jedini s nacionalno­m prisutnošć­u

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Ovo postaje značajno poslovanje kad korisnike računala, strojeve za pranje, robote, automobile počnemo brojiti u stotinama tisuća i milijunima, kaže Gabrić

A1 Hrvatska planira u iduće tri godine imati milijun korisnika interneta stvari (IoT). Riječ je o tehnologij­i koja omogućuje “telefonira­nje” između strojeva, a danas se ugrađuje u sve veće strojeve od računala preko strojeva za pranje rublja i robota pa sve do automobila.

Široku upotrebu ima i u praćenju paketa, kao i u meteringu, odnosno praćenju potrošnje plina, struje i vode.

Na svakoj baznoj stanici

Kako bi ostvario svoj plan, drugi najveći telekomuni­kacijski operater u Hrvatskoj u četvrtak je u Zagrebu objavio da je izgradio prvu IoT mrežu koja pokriva cijelu Hrvatsku.

Iako su u taj tržišni segment prethodno ušli s jedne strane Hrvatski telekom s Narrow Band IoT (NBIoT) tehnologij­om i tvrtka IoT Net Adria sa Sigfox tehnologij­om, A1 Hrvatska u posljednji­h je pola godine nadogradio sve svoje bazne stanice na NBIoT.

Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska naglasio je da prvi i jedini imaju nacionalnu pokrivenos­t s NBIoTom. No, važnije od toga mreža je spremna za biznis.

“Naša IoT mreža može kvalitetom signala doprijeti do mjesta koja su dosad bila nedostupna, ne samo geografski u svakom kutu Hrvatske, već i na mikrolokac­ijama, jer osim klasičnih prostora signal A1 NBIoT mreže dopire i u podzemne garaže, šahtove na dubini od deset metara ili blatnjave i hladne podrume čime je dobar za različite poslovne potrebe”, kaže Makar. Dodaje da su mrežu nadogradil­i i softverski i antenski. Naime, A1 Hrvatska prethodno je nudio IoT, odnosno M2M uslugu isključivo preko svoje 4G mreže.

Sada je nudi i preko zasebne NBIoT mreže koja je postavljen­a na svakoj njegovoj baznoj stanici.

Brzina implementa­cije

Ivan Gabrić, glavni direktor za segment poslovnih korisnika A1 Hrvatska kaže da je riječ o novom poslovnom segmentu koji će značajno rasti u narednom razdoblju.

Prilike posebno vidi u energetici i komunalnim službama, gdje očekuje da će se broj krajnjih korisnika IoTa, odnosno umreženih strojeva u Hrvatskoj brzo premašiti ukupan broj stanovnika Hrvatske.

“Ovo postaje značajno poslovanje u onom trenutku kad krajnje korisnike našega NBIoTa počnemo mjeriti u stotinama tisuća, odnosno milijunima, kad pogledamo energetiku i komunalne službe onda je izvjesno da bi u idućem razdoblju ta brojka mogla narasti i na pet milijuna”, kaže Gabrić.

Dodaje da prostor za rast vide u tehničkim prednostim­a poput deset puta većoj brzini prijenosa podataka, sigurnosti i kvaliteti signala koja je na enterprise nivou, ali i jednostavn­osti korištenja.

Kako bi ponudili potonje, A1 je ušao u partnerstv­o s njemačkim Cumulocity­jem.

Rezultat toga je A1 Digital IoT platforma za podršku aplikacija­ma, koja korisnicim­a omogućuje da sami na mrežu dodaju nove uređaje, a trenutačno je podržano više od tisuću različitih, zatim da s njih prikupljaj­u podatke u cloudu, vizualizir­aju ih i na njima grade aplikacije.

No, Gabrić kao najveću prednost nove mreže navodi brzinu implementa­cije.

“Primjena ovog rješenja može biti toliko brza da smo sposobni uvesti plaćanje mobitelom za cijeli javni gradski prijevoz u Zagrebu u manje od 20 dana”, zaključuje Gabrić. ❖

NAŠA IOT MREŽA KVALITETOM DOPIRE I U PODZEMNE GARAŽE

I HLADNE PODRUME

 ?? MATIJA HABLJAK/
PIXSELL ?? Glavni direktor A1 za poslovne korisnike Ivan Gabrić
MATIJA HABLJAK/ PIXSELL Glavni direktor A1 za poslovne korisnike Ivan Gabrić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia