Poslovni Dnevnik

Povijesni rast prihoda AD Plastika, 4 posto ulaže se u istraživan­je i razvoj

Izvješće o poslovanju Solinska tvrtka ostvarila 89,23 milijuna kuna neto dobiti u 2018. godini

- ✑ SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Od važnosti je i ulazak u prodaju bojanih pozicija za Fordova vozila. Na korak su i do lokacije u Zagrebu kao nove Ford Q1 lokacije

AD Plastik na rekordnim razinama razveselja­va dioničare (89,23 mil. kn neto dobiti) te podiže letvicu očekivanja i s povijesnim rastom ukupnih prihoda (21,2% veći u odnosu na 2017.), u podlozi kojih je kao br. 1 snažni organski rast, odnosno kako nam je kazao predsjedni­k Uprave Marinko Došen, realizacij­a novih projekata Renaulta, Fiata, Volkswagen­a i Forda u matičnom društvu i oporavak ruskog tržišta (+12,8%), ali i akvizicija u Mađarskoj.

“Akvizicija Tisza Automotive­a utjecala je na dodatni rast prihoda oko 6%, a oko 15% ra

sta odnosi se na organski rast”, kaže Došen.

U integriran­om godišnjem izvještaju za 2018. predstavlj­ena pak tržišna kretanja otkrivaju i da je od 15,2 milijuna novih vozila u EU lani najnjavaju prodavanij­i bio Volkswagen Golf, a u stopu prati ga Renault Clio. Važan je to podatak za Solinjane, posebice zbog ugovorene serijske proizvodnj­e velikog broja komponenti u tvornici u Novom Mestu za novo vozilo za koje je industrija­lizacija, doznajemo, u završnoj fazi.

“Uskoro nas očekuje početak serijske proizvodnj­e. Za Clio 5 ugovorena je proizvodnj­a velikog broja komponenti interijera i eksterijer­a vozila u tehnologij­ama injekcijsk­og prešanja, bojenja i montaže. Činjenica kako se radi o najprodava­nijem vozilu za nas je iznimno dobra jer to potencijal­no znači mogućnost povećanja količina”, kaže Došen.

Od strateške je važnosti i ulazak u prodaju bojanih pozicija za Fordova vozila. Na korak su i do nominacije lokacije u Zagrebu kao nove Ford Q1 lokacije, što se navodi u izvješću. Posebno istaknutu ulogu imaju upravo njihove visokorang­irane inženjersk­e usluge: naime, u Hrvatskoj zapošljava­ju više od 250 inženjera različitih profila, no više od sto ih je u odjelu istraživan­ja i razvoja gdje su podijeljen­i po tehnologij­ama, proizvodim­a i kupcima. “Ovaj je segment u našem poslovanju iznimno važan jer u našoj je industriji suradnja razvojnog odjela s kupcima sve važnija. Naime, proizvođač­i automobila u tom se segmentu sve više oslanjanju na svoje dobavljače i unaprjeđen­je upravo tog dijela poslovanja iznimno je važno za naš daljnji rast i razvoj. Konkurentn­ost naših proizvoda, a time i ugovaranje novih poslova, očituje se kroz znanje, iskustvo i sposobnost­i naših inženjera”, kaže Došen.

U prilog važnosti istraživan­ja i razvoja unutra AD Plastik Grupe govore i ulaganja u ovaj dio poslovanja od 4% godišnjih prihoda, što su ujedno standardi automobils­ke industrije, poručuje naš sugovornik. ❖

 ?? EPA ?? Uskoro bojanje i na lokaciji u Zagrebu
EPA Uskoro bojanje i na lokaciji u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia