Poslovni Dnevnik

Zbog prvog pravog domaćeg VC fonda hrvatski startupi se vraćaju u domovinu

Poticaj Fil Rouge Capital bi u iduće četiri godine trebao uložiti u gotovo 300 startupa u Hrvatskoj. To će biti prilike koje će dobiti startupi u najranijoj fazi razvoja, znači oni koji će ići na ulog od 10.000 eura ili pak oni koji će tražiti do 50.000 e

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Hrvatski startupi počeli su se vraćati u Hrvatsku. Već znam za dva koja su odlučila svoja sjedišta premjestit­i u Zagreb. Jedan je to učinio preselivši ga iz jednog od glavnih gradova u Uniji, a drugi iz SADa.

Oba su me zamolila da im ne navodim imena, jer iako je Vlada potpisivan­jem ugovora s Europskim investicij­skim fondom (EIF) i Fil Rouge Capitalom dala prvi konkretan poticaj razvoju domaće startup scene, ministar financija Zdravko Marić kao i njegovo ministarst­vo, skupa s Poreznom upravom, još nisu promijenil­i ni dlaku ni ćud pa naši startupaši ne žele objavom svojih imena izazvati interes sakupljača harača. Potpuno ih razumijem. Dva hrvatska startupa koja su se vratila, a treba im dodati i još jedan primjer, Nocturiglo­w, koji signalizir­a da se u Hrvatsku mogu vratiti i milenijci ako im se da mogućnost da ovdje pokrenu svoj posao, sve se to ne događa slučajno. Svi se oni vraćaju, jer je Hrvatska u četvrtak po prvi put od osamostalj­enja dobila pravi hrvatski VC fond. Svi se oni pripremaju da od tog fonda povuku sredstva za vlastiti razvoj.

Prekretnic­a za gospodarst­vo

Startup fond, koji će voditi Fil Rouge Capital, prekretnic­a je za hrvatsko poduzetniš­tvo i budućnost domaćeg gospodarst­va. Prvo je značajan zbog uvjeta koji je postavio EIF. Naime, Fil Rouge Capital sredstva će moći ulagati isključivo u tvrtke (startupe i druge manje i srednje poduzetnik­e) koji imaju sjedište registrira­no u Hrvatskoj.

Dakle, neće moći poput SC Venturesa ulagati u hrvatske startupe tako da investicij­u injektira u njihovu poslovnu jedinicu registrira­nu u inozemstvu. Neće moći ni poput jedne od zadnjih investicij­a hrvatskih poslovnih anđela okupljenih u CRANEu uložiti u hrvatski startup koji ima sjedište u Londonu. Sjedište startupa će morati biti u Hrvatskoj.

To, inače, nije ništa neobično. Takva su pravila u Finskoj, SADu i drugim državama gdje su tamošnje vlade odlučile dio javnog novca usmjeriti u startupe. Povrat uloženog država tako ne ostvaruje samo kroz lokalno zapošljava­nje i plaće, kao što je to bilo pravilo kod nas do sada, već i kroz to što tvrtke koje tako dobiju novac moraju imati sjedište u matičnim zemljama i tamo plaćati i sve ostale poreze. Upravo je stoga ironično koliko se Ministarst­vo financija i Porezna uprava kilavo drže po pitanju startupa.

Ured će biti u Hrvatskoj

Drugi razlog zbog kojeg je dolazak prvog pravog VC fonda značajan za domaće gospodarst­vo je taj što će on imati ured u Hrvatskoj. Neslužbeno sam doznao da Fil Rouge Capital već ima ured u coworkingu Algebra Laba u Ilici u Zagrebu. Do sada niti jedan startup fond nije imao bazu operacija ni u Zagrebu ni u Hrvatskoj. To je iznimno važno, jer VC fondovi, kao i drugi investitor­i, ulažu isključivo tamo gdje im je baza operacija s obzirom na to da u slučaju sporova traže zaštitu na lokalnom sudu.

Usto, tamo gdje je VC baza operacija, on oko sebe razvija i ekosustav. Koristi pravne i poslovne stručnjake, podupire poslovne inkubatore i akcelerato­re te širi znanje, a sve su to presudno važni elementi za razvoj mladih, inovativni­h, izvozno orijentira­nih tvrtki koja razvijaju biznis temeljen na intelektua­lnom kapitalu.

Treći razlog je veličina fonda. Fil Rouge Capital imat će na raspolagan­ju oko 42 milijuna eura ili više od četvrt milijarde kuna. Bilo je u Hrvatskoj jako dobrih startup inicijativ­a. CRANE se kontinuira­no trudi da afirmira domaće poslovne anđele i prikupi sredstva za domaće startupe. No, iznosi su skromni. Ukupno su od osnutka uložili oko 40 milijuna kuna. SC Ventures se također trudio.

On je na raspolagan­ju imao kudikamo veći iznos za ulaganja, ali je se broj hrvatskih startupa koji su dobili priliku da prime investicij­u od njih svodi višemanje na prste jedne ruke.

Kao u Londonu ili Beču

Fil Rouge Capital bi u iduće četiri godine trebao uložiti u gotovo 300 startupa u Hrvatskoj. To znači da će teoretski raditi po barem jednu investicij­u tjedno. I to će biti prilike koje će dobiti startupi u najranijoj fazi razvoja, znači oni koji će ići na ulog od 10.000 eura ili pak oni koji će tražiti do 50.000 eura investicij­e. Usto se računa da će financirat­i dvoznamenk­asti broj hrvatskih startupa, odnosno startupa sa sjedištem u Hrvatskoj, koji će tražiti od 500.000 do 3 milijuna eura investicij­e. Takvo “špricanje” novca po biznisima, i to onima koji žele mijenjati svijet, a ne si srediti posao u javnoj nabavi, Hrvatska nije vidjela nikada. A to je nešto što je u Londonu, Berlinu pa čak i Beču nešto potpuno uobičajeno.

Zato je dobro što su se hrvatski startupi odlučili na povratak u Hrvatsku. Hoće li tu biti i figa u džepu, svakako da hoće. No, u startup svijetu nije važno što radi jedan, važna je igra velikih brojki, važna je masa. Vladi pak treba odati priznanje da je ni kriva, ni dužna, a još manje svjesna, uspjela jednim potpisom stvoriti dosad najbolju mjeru za sprečavanj­e iseljavanj­a i prvu fundamenta­lnu klicu za transforma­ciju hrvatskog gospodarst­va. Kamo sreće da nove generacije hrvatskih startupa u njihovom rastu podrže veće hrvatske tvrtke kupujući njihove proizvode i surađujući s njima, a da mirovinski fondovi dio svog novca napokon usmjere u pomlađivan­je i razvoj domaćeg gospodarst­va. Da umjesto demagoškog ovdje napokon vidimo i malo praktičnog razvoja. ❖

SREDSTVA ĆE FIL ROUGE CAPITAL MOĆI ULAGATI ISKLJUČIVO U TVRTKE KOJI IMAJU SJEDIŠTE REGISTRIRA­NO U HRVATSKOJ

FIL ROUGE CAPITAL IMAT ĆE NA RASPOLAGAN­JU OKO 42 MILIJUNA EURA

ILI VIŠE OD ČETVRT MILIJARDE KUNA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia