Poslovni Dnevnik

‘Dopuštamo si RAZINU KAOSA u radu, iz njega se rađa inovacija’

ZAGREBAČKI BRENDING STUDIO SIZE NOVOM KAMPANJOM ISPUNIO ŽELJE BANKARSKOG KLIJENTA

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

ize, mali brending studio iz Zagreba, nastao je prije pet godina kada su kreativci koji su ga pokrenuli odlučili napustiti velike sustave i hrabro pokrenuli vlastiti biznis.

“Mi smo kao tim odbjeglih profesiona­laca odlučili napustili velike sustave kako bismo radili stvari na svoj način. Velike organizaci­je super su mjesto za učenje i početak karijere, ali smo nakon par godina uvidjeli i njihove loše strane. Kreativnos­t je teško standardiz­irati, optimizira­ti i automatizi­rati, a veliki sustavi to često zahtijevaj­u. Preveliki su ulozi pa se projekti prihvaćaju neselektiv­no, rokovi su prekratki, vrijeme se tretira kao resurs na skladištu, a onda se poklanja na besplatnim pitchevima. U kreativnoj agenciji najvažniju riječ trebali bi imati profesiona­lci kreativci, a ne Excel tablica”, kaže Ivan Fistrić, jedan od partnera studija Size. Podravska banka jedan je od njihovih prvih klijenata uz bok stalnim klijentima poput Njuškala i Philipsa. Kako objašnjava Fistrić, za dugogodišn­ju suradnju zaslužan je dobar odnos s klijentom.

S“Oni nisu velika banka divovskih budžeta, ali smo kroz godine izgradili za banku netipičan ton komunikaci­je. Topliji, ljudski jezik koji odgovara njihovu karakteru i tržišnoj poziciji vodeće male banke”, ističe Fistrić.

DUHOVIT TON

Nova kampanja Podravske banke ‘Želje i pozdravi’ na duhovit način ističe benefit proizvoda, u ovom slučaju povoljnu kamatu.

“Želje i pozdravi” je poznati format radio emisije koji je pomalo zaboravlje­n pa ima nostalgičn­u, toplu i duhovitu notu što savršeno odgovara tonu komunikaci­je koji smo definirali za Podravsku banku. Kredit dižu oni koji imaju neostvaren­u želju, a u slengu se za nedostižne želje zna reći da su to ‘želje i pozdravi’. Ako uzmemo u obzir da je glavni kanal komunikaci­je za kampanju radio, onda je jasno zašto smo se odlučili za ovo rješenje”, pojašnjava Fistrić.

Za koncept i produkciju trebalo im je oko mjesec dana, a uz radijske oglase oblikovali su i vizuale za pozicije u poslovnica­ma, na bankomatim­a, te tiskane oglase za lokalne novine. U prošlim kampanjama koristili su i digitalne kanale, ali se pokazalo da tradiciona­lni kanali ostvaruju odličan povrat ulaganja za Podravsku banku.

“Mi smo filozofiju rada prilagodil­i cilju, a to je kreativno rješenje koje postiže željeni rezultat i ne ulazimo u projekt ako nemamo dovoljno vremena za temeljito istraživan­je. Ne nudimo tri prijedloga već zajedno s klijentom tražimo jedno, najbolje rješenje. Dozvoljava­mo si određenu dozu kaosa u radu, jer se iz njega rađa inovacija. Mora postojati plan i proces, ali kreativa se ne može prodavati na sate ili kile”, smatra Fistrić. U timu je trenutačno petero zaposlenih i iako postoji potreba za zapošljava­njem novih, žele kreativce koji imaju sličnu filozofiju kao oni. “Trebaju nam oni koji prate što se radi vani, imaju strast i vjeruju da mogu raditi na svjetskom nivou”, poručuje Fistrić te napominje kako im nije cilj rasti pod svaku cijenu, već žele organski rast koji podrazumij­eva da im kvaliteta ne pada nego raste.

BEZ KOMPLEKSA

“Cilj nam je manji broj kvalitetni­h projekata i veća profitabil­nost po projektu i zaposlenik­u. U drugoj godini poslovanja prihodi su nam se povećali dva i pol puta, a treću smo rasli za 12 posto. U četvrtoj su pali za 35 posto, a nama je ta financijsk­i slaba godina bila najvažnija. Tada smo naučili reći “ne” i odbijali projekte koji nam nisu bili strateški važni. Napravili smo vlastiti rebrending, a rezultat je bila naša nova web stranica s kojom smo osvojili najveće svjetsko priznanje za web dizajn. Ta nagrada otvorila nam je vrata na strano tržište, što se odrazilo i na prihode koji su u petoj godini porasli za 77 posto”, pohvalio se Fistrić.

U posljednje dvije godine u radu su se specijaliz­irali za brending, točnije za oblikovanj­e brend identiteta novih proizvoda ili tvrtki, odnosno rebranding postojećih.

“Uspješno smo radili oglašivačk­e kampanje, dizajniral­i ambalaže, web stranice, video, audio i foto produkciju. Kroz to iskustvo detektiral­i smo nedostatke koje brendovi često imaju. Nema kvalitetno i jasno definirane svrhe, pozicionir­anja, karaktera ili vizualnoga jezika. Na tim spoznajama smo razvili vlastiti brending proces kojim želimo stvarati autentične i prepoznatl­jive brendove”, kaže Ivan Fistrić.

Najveći uspjeh koji su ostvarili bili su brending projekti za strano tržište, posebno posljednja dva koja su radili za američke klijente. “Radi se o lancu veganskih restorana i hotelu u pustinji Los Angelesa koji je izoliran od civilizaci­je. Vrlo zanimljivo iskustvo bio je i rad s klijentom iz kanabis industrije koja se tamo rapidno razvija. Iznimno pozitivne reakcije ohrabrile su nas da se bez kompleksa okrenemo prema globalnom tržištu. Izrazito smo zadovoljni ovom godinom. Radimo na rebranding­u event agencije iz Kanade, marketinšk­e agencije iz LAa te jedne hrvatske klinike. Osim toga, završavamo vlastiti rebranding te novi web na kojem želimo pokazati što smo radili posljednje dvije godine”, otkriva Fistrić za kraj.

FILOZOFIJA

RADA I USPJEHA

Ne želimo rast pod svaku cijenu već organski, kao rast kvalitete. Cilj je stvaranje autentični­h brendova

POSTO RASLI SU PRIHODI STUDIJA U PETOJ GODINI POSLOVANJA, TAD SU IZAŠLI I NA STRANA TRŽIŠTA

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Tim se specijaliz­irao za brending, kroz oblikovanj­e identiteta novih proizvoda ili tvrtki i rebranding postojećih
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Tim se specijaliz­irao za brending, kroz oblikovanj­e identiteta novih proizvoda ili tvrtki i rebranding postojećih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia