Poslovni Dnevnik

Kunski stambeni krediti po prvi puta jeftiniji od eurskih

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Indeks pouzdanja potrošača nalazi na najvišoj razini otkad se mjere njihova očekivanja

Kamatne stope banaka nastavljaj­u silaznu putanju; u veljači su cijene novougovor­enih kredita tvrtkama i građanima pale u odnosu na siječanj, pri čemu su troškovi kunskih stambenih kredita po prvi puta pali ispod eurskih. Prema podacima Biltena Hrvatske narodne banke, kamatna stopa na nove stambene kredite u veljači se u prosjeku kretala oko 3,2 posto, što je više od dva boda jeftinije nego su krediti u kunama imali, primjerice, 2015. godine.

Prvi izbor kunski krediti

Poslovne banke su u veljači odobrile 1,2 milijarde kuna zajmova tvrtkama i građanima, a godišnji kreditni rast dosegnuo je 5 posto. Pritom su krediti tvrtkama porasli 2,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a građanima 6,6 posto.

Vjetar u leđa kreditima u središnjoj banci objašnjava­ju uzletom gotovinski­h nenamjensk­ih kredita koji bilježe godišnji skok od oko 13 posto, dok su se stambeni krediti na godišnjoj razini usporili na 3,7 posto. Zanimljivo je primijetit­i da unatoč nastavku oporavka, ali i najavama da Hrvatska kreće na put u čijoj je konačnici usvajanje eura kao službene valute, valuta izbora za otplatu kredita je domaća kuna. Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima građanima nastavio je rasti i krajem veljače dosegnuo 52,2 posto.

Za razliku od građana, domaće kompanije još s više od 60 posto naginju eurskim kreditima. Po prvi puta ugovoreni kunski zajmovi za investicij­e ili obrtna sredstva uz valutnu klauzulu u prosjeku se odobravaju ispod tri posto. Pod vrlo sličnim uvjetima tvrtkama su dostupni i kunski krediti za obrtna sredstva. Iznimka su veći iznosi, uglavnom krediti iznad 7,5 milijuna kuna, čija je cijena danas u pravilu ispod 2 posto.

Kreditna kretanja odražavaju dugo razdoblje niskih kamatnih stopa i rast optimizma kod građana i poduzetnik­a. U HNBu ističu da se indeks pouzdanja potrošača nalazi na najvišoj razini otkad se mjere njihova očekivanja.

Rekordni optimizam

Taj pokazatelj blago je porastao u odnosu na prethodno tromjesečj­e što odražava bolja očekivanja financijsk­e situacije u pojedinom kućanstvu za narednu godinu u usporedbi s današnjim stanjem, očekivanja o ukupnoj situaciji u zemlji te očekivanja o budućoj potrošnji trajnih dobara u idućih godinu dana.

Pita li se tvrtke koje posluju u Hrvatskoj, i kod njih je u prva tri mjeseca ove godine zabilježen rast optimizma koji se očito prelijeva na odluke od zaduživanj­u. Do rasta optimizma došlo je u svim promatrani­m djelatnost­ima u odnosu na prethodna tri mjeseca zbog čega se poslovni optimizam i dalje nalazi na relativno visokim razinama, a najveće poboljšanj­e zabilježen­o je u segmentu trgovine. ❖

POSLOVNE BANKE SU U VELJAČI ODOBRILE 1,2 MILIJARDE KUNA ZAJMOVA TVRTKAMA I GRAĐANIMA, A GODIŠNJI KREDITNI RAST DOSEGNUO JE 5 POSTO, PODACI SU HNB-A

 ??  ??
 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Za razliku od građana, domaće kompanije još s više od 60 posto naginju eurskim kreditima
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Za razliku od građana, domaće kompanije još s više od 60 posto naginju eurskim kreditima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia