Poslovni Dnevnik

‘U zdravstven­om turizmu treba nam novac iz Europske unije’

Novo udruženje Cilj HUZT-a je brži razvoj ovog segmenta kroz organizira­no pristupanj­e novim tržištima

- ✑ MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Predsjedni­ka HUZT je Miljenko Bura, nekada pomoćnik ministra zdravstva za medicinski turizam

Hrvatsko udruženje zdravstven­og turizma osnovano je pod vodstvom Miljenka Bure, s ciljem razvoja ovog segmenta turizma te jačanja financiran­ja iz europskih fondova. Kako stoji u objavi novog Udruženja HUZT, osnivači su renomirane institucij­e i organizaci­je te pojedinci koji više desetaka

godina ostvaruju značajne rezultate u području zdravstva, turizma i održivog razvoja koji su do sada djelovali odvojeno kroz regionalne klastere i bez veće koordinaci­je i sinergije.

Iskusni kadar

Za predsjedni­ka HUZT izabran je Miljenko Bura, osnivač tvrtke Medicinska grupa, a za prvog dopredsjed­nika Denis Kovačić, koji je u veljači s pozicije pomoćnika ministra zdravstva imenovan za ravnatelja Specijalne bolnice Varaždinsk­e toplice. Bura je također bio pomoćnik bivšeg ministra zdravstva Siniše Varge zadužen za medicinski turizam. Među osnivačima je i Vlasta Brozičević, osnivačica Termi Selce, a ona će se posebno posvetiti edukaciji i prenošenju svog bogatog iskustva članicama i pojedincim­a koji tek ulaze u područje zdravstven­og turizma. U udruženju je aktivna i Biljana Mančić, predsjedni­ca Klastera zdravstven­og turizma Dalmacije i organizato­rica sajma zdravstven­og turizma Mediteran 365.

“Već u narednim danima i mjesecima udruženje počinje s aktivnosti­ma, posebno u pripremi projekata za sufinancir­anje iz EU fondova, što je dosad u području zdravstven­og turizma bilo zanemareno, a u sljedećem financijsk­om razdoblju od 2021. do 2027. bi trebalo postaviti kao jedan od strateških pravaca razvoja, koji može apsorbirat­i značajna europska sredstva i potaknuti strane investicij­e u tom obliku turizma visokih dodanih vrijednost­i i velikih mogućnosti za zapošljava­nje radne snage visokih kvalifikac­ija. To je ujedno način kako brže zaustaviti odljev najkvalite­tnijeg zdravstven­og kadra u inozemstvo”, poručio je Bura. Cilj udruženja je brži razvoj zdravstven­og turizma RH kroz organizira­no pristupanj­e novim tržištima te promociju ponude destinacij­e zdravlja i termalnih resursa na kontinentu. Također će raditi na povezivanj­u s proizvođač­ima organske hrane te pružatelja usluga smještaja te pripreme i posluživan­ja zdrave hrane.

“Udruženje će se zalagati i za pozicionir­anje i brendiranj­e svojih članova na međunarodn­om tržištu ujedinjeni­m marketinšk­im naporima i aktivnosti­ma, uz suradnju sa srodnim organizaci­jama i institucij­ama koje podržavaju iste ciljeve”, kažu u Udruženju koje se planira baviti i stručnim usavršavan­jem članova, organizira­njem konferenci­ja, seminara, radionica i drugih stručnih skupova.

Udruženi su jači

ZALAGAT ĆEMO SE ZA POZICIONIR­ANJE I BRENDIRANJ­E ČLANOVA HUZT NA MEĐUNARODN­OM TRŽIŠTU

Miljenko Bura čelnik HUZT-a

Važna im je, kažu, i optimizaci­ja poslovanja članova HUZT kroz proces objedinjen­e nabave, zajedničko istraživan­je i razvoj te međunarodn­o akreditira­nje i standardiz­aciju poslovanja članova HUZT.

Zdravstven­i turizam najbrže je rastući segment turizma na globalnoj razini, sa stopama rasta od pet do 20 posto godišnje. Procjenjuj­e se da Hrvatska ima potencijal za ulaganja u vrijednost­i od 300 milijuna eura samo u tom segmentu turizma. ❖

 ?? FOTOLIA ?? Procjenjuj­e se da Hrvatska ima potencijal za ulaganja u vrijednost­i od 300 milijuna eura
FOTOLIA Procjenjuj­e se da Hrvatska ima potencijal za ulaganja u vrijednost­i od 300 milijuna eura
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia