Poslovni Dnevnik

Indeks S&P 500 udaljen od rekorda samo jedan posto

Podrška rastu Na Wall Streetu cijene dionica porasle između 0,1 i 0,5 posto

-

Podrška rastu

Na Wall Streetu cijene dionica porasle između 0,1 i 0,5 posto

Ulagači optimizam crpe iz kvartalnih izvješća koje su u 78 posto slučajeva bolja od očekivanja

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo podacima iz najvećih svjetskih gospodarst­ava i dobrim kvartalnim poslovnim rezultatim­a kompanija. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,55 posto, na 26.559 bodova, a Nasdaq indeks 0,2 posto, na 7998 bodova. S&P 500 oslabio je, pak, 0,1 posto, na 2905 bodova.

Revizija procjena

Rastu cijena dionica podršku su dala bolja izvješća od očekivanja. Od 77 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih gotovo 78 posto nadmašilo je očekivanja analitičar­a po pitanju zarada. Stoga su u anketi Reutersa analitičar­i malo poboljšali očekivanja, pa sada procjenjuj­u da će zarade kompanija iz sastava S&Pa 500 u prvom tromjesečj­u biti za 1,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

Ipak, pokažu li se te procjene točne, bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine, što je ponajviše posljedica usporavanj­a rasta globalnog gospodarst­va. “Uoči početka sezone objava poslovnih rezultata, očekivanja su bila vrlo niska, pa je dosad bilo financijsk­ih izvješća koja su vrlo ugodno iznenadila”, kaže Matthew Keator, partner u tvrtki Keator Group. Nakon snažnog rasta od početka ove godine, sada se S&P 500 indeks nalazi samo jedan posto ispod svoje rekordne razine dosegnute krajem rujna prošle godine.

Dow Jones i Nasdaq indeks kreću se, pak, oko 1,5 posto ispod svojih najviših razina u povijesti. Tako su indeksi nadoknadil­i gotovo sve gubitke od kraja prošle godine, kada su oštro pali zbog naznaka usporavanj­a rasta svjetskog gospodarst­va, trgovinski­h tenzija između SADa i Kine, te povećanja kamata američke središnje banke.

Poticaji daju rezultate

Rast indeksa od početka ove godine ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Feda da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanj­a rasta američkog i globalnog gospodarst­va. Ulagače na burzama ohrabrili su i bolji nego što se očekivalo pokazatelj­i iz najvećih svjetskih gospodarst­ava.

Prošloga je tjedna objavljeno da je u prvom tromjesečj­u kineski BDP porastao za 6,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je ista stopa rasta kao u prethodnom kvartalu i veća od 6,3 posto, koliko su očekivali analitičar­i u anketi Reutersa, pa je to potaknulo nadu ulagača u stabilizac­iju drugog po veličini svjetskog gospodarst­va, nakon duljeg razdoblja usporavanj­a rasta. “Stabilan rast kineskog gospodarst­va ukazuje na to da su lanjske poticajne mjere tamošnjih vlasti počele davati rezultate”, kaže Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

I iz američkog gospodarst­va stigli su dobri pokazatelj­i, koji su podržali nadu da usporavanj­e rasta neće biti toliko oštro koliko su se ulagači plašili. Promet u trgovini na malo u SADu u ožujku je porastao po najvišoj stopi na mjesečnoj razini u posljednji­h godinu i pol, što pokazuje da je osobna potrošnja, najveći pokretač gospodarst­va, snažna. Uz to, objavljeno je da je broj Amerikanac­a koji su zatražili pomoć za nezaposlen­e prošloga tjedna pao na najnižu razinu u 50 godina. I na europskim su burzama cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 posto, dok je frankfurts­ki DAX skočio 1,8 posto, a pariški CAC 1,4 posto.

INDEKSI SU NADOKNADIL­I GOTOVO SVE GUBITKE OD KRAJA PROŠLE GODINE KADA SU OŠTRO PALI ZBOG NAZNAKA USPORAVANJ­A RASTA SVJETSKOG GOSPODARST­VA

 ?? REUTERS ?? Analitičar­i i dalje očekuju prvi kvartalni pad zarada od 2016. godine
REUTERS Analitičar­i i dalje očekuju prvi kvartalni pad zarada od 2016. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia