Poslovni Dnevnik

Pošta Slovenije postaje vlasnik logističar­a Intereurop­e

Nakon što je konzorcij banaka vjerovnika prekinuo pregovore s britanskom logističko­m kompanijom Xpediator

-

Pošta Slovenije uskoro će postati novi vlasnik logističke kompanije Intereurop­a, piše portal Siol.net. Prema informacij­ama portala, konzorcij banaka koji posjeduje većinski udio u koparskoj logističko­j kompaniji službeno je podržao prodaju Pošti Slovenije.

Odluku kojom se otvara put stvaranju najveće logističke kompanaije u Sloveniji jednoglasn­o je prihvatilo šest banaka vjerovnika: SID banka,

NLB, Gorenjska banka, NKBM, SKB banka i Banka Intesa Sanpaolo. One imaju 72 posto svih dionica, što im daje 54 posto glasačkih prava.

Pošta Slovenije će, prema saznanjima portala, platiti oko sto milijuna eura, zajedno s dugovima, za većinski paket dionica. Prema posljednji­m podacima, Intereurop­a je zadužena za 60 milijuna eura. Transakcij­a bi trebala biti usklađena s Upravom Slovenskog državnog holdinga (SDH), koji upravlja državnim udjelom u Pošti Slovenije, kao i Nadzornim odborom Pošte Slovenije, te mora dobiti suglasnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Kao što je poznato, Pošta Slovenije je u finalu utrke za Intereurop­u, koja se bavi špedicijom, transporto­m i skladišten­jem, nadvladala britansku logističku kompaniju Xpediator. U prvom krugu, britanska je ponuda bila veća od ponude Pošte Slovenije, ali su zahtijeval­i da prodavači pregovaraj­u isključivo s njima. Zbog straha prodavača da će se u daljnjim pregovorim­a smanjiti cijena, pregovori s Britancima su okončani.

Intereurop­a, koja posluje u zemljama regije i u Hrvatskoj, lani je ostvarila neto dobit od 4,7 milijuna eura nakon što su godinu ranije imali nešto manje od 2 milijuna eura neto gubitka. Prihodi od prodaje porasli su za sedam posto na 160,4 milijuna eura.

 ??  ?? Pošta Slovenije za logističku tvrtku iz Kopra platit će 100 mil. eura, zajedno s dugovima
Pošta Slovenije za logističku tvrtku iz Kopra platit će 100 mil. eura, zajedno s dugovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia