Poslovni Dnevnik

Benettoni spremni spasiti Alitaliju

-

Kompanija Atlantia u vlasništvu poznate obitelji industrija­laca Benetton namjerava zatopliti odnose s talijansko­m vladom narušene nakon lanjske katastrofe u Genovi kroz spašavanje nacionalno­g zračnog prijevozni­ka Alitalije. Kako navodi Reuters pozivajući se na upućene izvore, Atlantia je spremna ponuditi pomoć u spašavanju Alitalije, trenutno “najvrućeg krumpira” s kojim se na ekonomskom planu suočava vlada u Rimu.

Vlada za sada ne računa na Atlantiju, ali bi se to moglo promijenit­i ako postane izvjesno da drugog (boljeg) rješenja nema. Plan spašavanja za sada uključuje dvije kompanije državnu željeznicu Ferrovie dello Stato i američku zrakoplovn­u kompaniju Delta Airlines. Međutim, Ferrovie i Delta trebaju pronaći još ulagača koji bi donijeli 400 milijuna eura koji trenutno nedostaju i milijardu eura vrijednom planu spašavanja. Ako Ferrovie i Delta ne nađu ulagača, Rim bi se mogao suočiti s najmanje poželjnom opcijom ulaskom Lufthanse koja je najavila da će spasiti Alitaliju samo ako vlada prije toga znatno smanji broj zaposlenih.

Podsjetimo, Atlantiji je vlada oduzela koncesiju na upravljanj­e autocestam­a nakon rušenja mosta Morandi u Genovi pri čemu je poginulo 43 ljudi. Prihodi od upravljanj­a autocestam­a činili su 58 posto Atlantijin­ih prihoda.

 ?? REUTERS ?? Plan spašavanja od milijardu eura
REUTERS Plan spašavanja od milijardu eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia