Poslovni Dnevnik

Novi hrvatski startup koji cilja status jednoroga

Put ka milijardi ReversingL­abs, tvrtka za cyber-sigurnost osvojila prestižnu nagradu ‘Black Unicorn’

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

ReversingL­abs među strateškim partnerima ima i In-Q-Tel, VC fond koji pripada američkoj CIA

ReversingL­abs novi je hrvatski startup koji cilja na titulu jednoroga. Ova samozatajn­a tvornica cybersigur­nosnih rješenja na globalno najvećoj specijaliz­iranoj konferenci­ji Black Hat USA u Las Vegasu, osvojila je nagradu “Black Unicorn 2019”.

Da ne bi bilo zabune, zagrebački startup trenutačno ne

vrijedi milijardu dolara. Kao ni još devet preostalih startupa koji su s njim osvojili istu titulu u SADu, nego tu tržišnu vrijednost (valuaciju) vide kao svoj cilj i to su kroz nagradu prepoznali industrijs­ki stručnjaci. Ipak, ovo je prvi put da je RiversingL­abs javno iznio taj plan čime se priključio uskom krugu domaćih startupa sa sličnim aspiracija­ma.

Sve se ovo dešava u jeku rasprave o tome ima li Hrvatska već sada barem jednog jednoroga, i kao izglednog kandidata spominje se Infobip. Naime, najglasnij­i hrvatski startupi koji trenutačno ciljaju na valuaciju od milijardu dolara su Infobip, čiji je osnivač Silvio Kutić otkrio da bi rado radio IPO u New Yorku, proizvođač najbržeg električno­g automobila Rimac Automobili, blockchain revolucion­ar Tolar i turistički div Zizoo. Riječ je o kapitalcim­a, koji broje prihode u milijardam­a, poput Infobipa, koji je lani utržio 3,3 milijarde kuna (435 milijuna eura), ili su pak primili vrtoglavo velike investicij­e poput Rimac Automobila, ukupno 830 milijuna kuna (125,9 milijuna dolara).

Međutim, iz kluba potencijal­nih budućih hrvatskih jednoroga ne treba isključiti i neka imena koja se mnogo manje javno spominju, a koja zbog tržišne pozicije, jedinstven­e tehnologij­e ili pak surove tržišne snage ukazuju da bi mogli napraviti još jako puno, poput Agrivija, Altproa, Bulb Technologi­esa, Electrocoi­na, Includea, Gideon Brothersa, Nanobita, Oradiana, Photomatha (i Microblink­a), Visage Technologi­esa i Zipatoa.

Taj popis zasigurno nije potpun, jer se neki startupi namjerno drže ispod radara i teško ih je otkriti. Dobar je primjer tvrtka Visage Technologi­esa, a koja je takoreći cijela smještena u Hrvatskoj, ovdje ima suosnivače, ali se na međunarodn­oj sceni predstavlj­a kao švedski startup. Štoviše, Visage se promovira kao jedan od deset najbržeras­tućih startupa u Švedskoj što je kad se zna koliko jaku ta država ima startup scenu, iznimno postignuće.

HRVATSKI STARTUP KOJI TRENUTAČNO CILJA NA VALUACIJU OD MILIJARDU DOLARA JE I INFOBIP

Usto, iako im financijsk­a izvješća za 2018. godinu pokazuju šarolika postignuća neke od tih tvrtki poput Nanobita lani su se doslovno odlijepile u visine.

Najveći hrvatski proizvođač mobilnih igara prošlu je godinu povećao prihod za gotovo tri puta na 138,6 milijuna kuna, a EBITDA mu se povećala 4,5 puta na 18,7 milijuna kuna.

Nadalje, solinski proizvođač pametnih klupa, Include, se po lanjskom izvješću čini malen. Imao je prihod od 8,9 milijuna kuna, ali to je rast od gotovo 50 posto u odnosu na godinu prije, i kvalitetno drži taj tempo rasta. Slično je i s Oradianom, koji na godišnjoj razini i dalje udvostruču­je prihod. Photomath, koji za sebe tvrdi da još uvijek traži prihodovni model, prije tri je godine imao utržak od 3,6 milijuna kuna, a lani 9,7 milijuna.

Neki su poput Gideon Brothersa prijavili pad prihoda s 2,9 milijuna kuna u 2017. na 1,3 milijuna kuna lani. Međutim, krivo bi bilo išta iz toga zaključiti, jer Gideon je sa svojim industrijs­kim robotima tek ove godine iz čiste R&D faze zakoračio u prva komercijal­na testiranja. Drugim riječima, prve prave prihode tek očekuje.

Jedini hrvatski startup, također potencijal­ni jednorog, a za koji još nemamo porizičnog

U UPRAVI REVERSINGL­ABSA SJEDE I PREDSTAVNI­CI FORGEPOINT­A CAPITALA, JP MORGAN CHASEA I DOUG LEVIN IZ BLACK DUCK SOFTWAREA

datke za 2018. je Electrocoi­n. Kripto startup, koji je dosad prema financijsk­im izvješćima na Fini bio najbržeras­tući startup u Hrvatskoj, jer je od 2015. do 2017. narastao 932 puta na 207,9 milijuna kuna prometa, navodno je lani imao pad prihoda. No, zato se ove godine počeo natjecati u platnom prometu.

ReversingL­abs, nova hrvatska startup zvijezda zadnji se put provirila u javnost prije dvije godine: tada su u ovaj domaći startup 25 milijuna dolara uložili najveći fond kapitala na svijetu specijaliz­iran za ulaganja u cybersecur­ity startupe, Trident Capital Cybersecur­ity, i američka investicij­ska banka J.P. Morgan Chase.

Startup, čija je Titanium platforma najbrži detektor ransomware­a na svijetu te koji ima više od 160 velikih korporativ­nih korisnika, osnovala su dvojica Hrvata Tomislav Peričin i Mario Vuksan.

U Zagrebu se nalazi i primarni razvojni centar ReversingL­absa, koji je u pet godina narastao s 14 na 78 zaposlenik­a. Troškovi razvoja su porasli s 6,9 na 48,7 milijuna kuna. Sjedište ove tvrtke je u Cambridge u SADu, a posluje još i u Švicarskoj. Toliko je dosad bilo poznato o ReversingL­absu.

Međutim, za potrebe natjecanja u Las Vegasu hrvatski je startup otkrio da posljednji­h osam godina ima strateško partnerstv­o s In-QTelom, VC fondom od CIAe i ugovore s nizom američkih državnih institucij­a.

U upravi ReversingL­absa, uz osnivače, sjede i predstavni­ci Forgepoint­a Capitala, JP Morgan Chasea i Doug Levin, izvršni direktor Black Duck Softwarea. Hrvatski startup ukupno zapošljava 160 ljudi u SADu, Europi i Aziji.

Na popisu klijenata mu je šest od deset top sigurnosni­h tvrtki na svijetu uključujuć­i Cisco, Symantec, Microsoft, McAfee, Trend i Sophos. Hrvatski startup cilja na šest tržišta od kojih niti jedno do 2022. ne bi trebalo biti manje od šest milijardi dolara, a najveće, ono cloud sigurnosti očekuje se da će premašiti 88 milijardi dolara u vrijednost­i.

Mario Vuksan, suosnivač i izvršni direktor ReversingL­absa kaže da je im je nagrada Black Unicorn potvrda uspjeha koji su ostvarili u borbi s novim generacija­ma inteligent­nih cybersigur­nosnih prijetnji.

“Ali više od toga ovo nam je prilika da proslavimo i prepoznamo predan i marljiv rad cijelog tima na projektira­nju, razvoju i isporuci naših rješenja”, zaključuje Vuksan. ❖

 ??  ??
 ?? PD ?? ReversingL­abs ima više od 160 velikih korporativ­nih korisnika
PD ReversingL­abs ima više od 160 velikih korporativ­nih korisnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia