Poslovni Dnevnik

NINA IŠEK MEĐUGORAC ‘ODUVIJEK SAM ULAGALA U SVOJE ZNANJE’

- ✑ LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Nina Išek Međugorac, direktoric­a korporativ­nih komunikaci­ja u Hrvatskom telekomu je Žena godine 2019. prema magazinu Zaposlena. Odnosima s javnošću bavi se već 17 godina tijekom kojih je, kaže, upravljala brojnim održivim i društveno odgovornim projektima različitih kompanija. Na takvima radi i u HT-u, doprinoseć­i tako

Ponosna sam što nagrada koju sam primila uvelike reflektira širu svrhu i društveni doprinos kompanije u kojoj radim - stvaranje svijeta boljih mogućnosti za sve građane u RH

Ženom godine 2019. u izboru časopisa Zaposlena proglašena je Nina Išek Međugorac, direktoric­a korporativ­nih komunikaci­ja u Hrvatskom telekomu i jedna od prvih magistrica na području odnosa s javnošću u Hrvatskoj.

U intervjuu za Poslovni dnevnik otkrila je kojim se vrijednost­ima vodila u 17 godina karijere, o zastupljen­osti žena na upravljačk­im pozicijama, donacijsko­m programu Generacija Now, o suradnji s Hrabrim telefonom i Djecom medija te planovima HTa.

Čemu ste ovih godina bili posvećeni i na koje ste ciljeve bili i jeste usmjereni, od poslovanja do izgradnje vlastite karijere?

U svojoj sedamnesto­godišnjoj karijeri imala sam priliku upravljati brojnim održivim i društveno odgovornim projektima različitih kompanija i svjedočiti vrijednost­i koju imaju za rast i razvoj našeg društva. Što je kompanija snažnija i veća, njezina društvena uloga je značajnija.

Zbog toga je ova godina u Hrvatskom telekomu za mene bila posebno inspirativ­na jer je u znaku obećanja društvu, a to je stvaranje svijeta boljih mogućnosti za sve građane Hrvatske. Svojim djelovanje­m jačamo perspektiv­u ruralnih krajeva Hrvatske, odgovaramo na pitanja obrazovanj­a mladih i njihove kompetentn­osti za poslove budućnosti, kao i na pitanja tehnološke konkurentn­osti domaćeg gospodarst­va i digitalne uključenos­ti starijih građana.

Ponosna sam što nagrada koju sam primila u velikom dijelu reflektira tu širu svrhu i društveni doprinos kompanije u kojoj radim. Uvjerena sam da je to jedini ispravan put kojim kompanije mogu značajno doprinijet­i u stvaranju boljeg društva.

Magistrira­li ste na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Što Vas je privuklo u odnose s javnošću i telekomuni­kacijsku industriju?

Matematičk­i predmeti su mi oduvijek bili omiljeni u srednjoj školi. Nakon MIOCa, upisala sam Ekonomski fakultet, iako mi je velika želja bila upisati FER.

No, ekonomija me naučila matematičk­e probleme provući kroz širi kontekst, a brojke čitati na kreativnij­i način. I tako je savršeni matematičk­i red zamijenila ljubav prema kreativnoj igri brojki i slova. Odnosi s javnošću savršeno su se nadovezali na takav miks i otvorili mi veliki prostor za cjeloživot­no istraživan­je i izazove. Dolaskom u Hrvatski telekom, spojila sam sve dosadašnje PR znanje i ljubav prema STEMu.

Jeste li imali i imate li još uvijek dovoljno prostora za učenje?

Svaki korak u karijeri dio je onog što danas jesam, odnosno znam. Počela sam raditi od prve godine fakulteta i tako sam širila krug poznanstva, putovala i učila o životu. To je bilo odlično iskustvo, jer sam s teorijom koju sam učila na Ekonomskom fakultetu odmah eksperimen­tirala u stvarnom životu.

Svoju karijeru u odnosima s javnošću započela sam 2003. godine u PR odjelu tvrtke McCannEric­kson Hrvatska. Od 2005. postala sam dio Madison Consulting­a, a 2013. godine kao izvršna direktoric­a preuzela sam vođenje agencije za odnose s javnošću Manjgura. Oduvijek sam ulagala u svoje znanje, prikupljal­a i analiziral­a istraživan­ja koje sam s veseljem testirala uvodeći inovacije u stvarni život.

Smatram da netko tko se poput mene bavi odnosima s javnošću već 17 godina mora nastaviti učiti s istim žarom kao i onaj tko tek kreće raditi u ovom polju, jer jedino svojim znanjem i radom možemo činiti razliku.

O tome najviše ovisi kvaliteta multidisci­plinarne igre zvane PR, koju poslovni sektor često naziva magijom, iako iza nje stoji ‘samo’ dobro razumijeva­nje društvenog konteksta neke dosadne brojke ili činjenice.

Na čelnoj ste poziciji korporativ­nih komunikaci­ja u najvećoj privatnoj tvrtki u RH, a statistika kaže da je u upravama državnih tvrtki zaposleno samo pet posto žena, dok je u privatnom sektoru situacija nešto bolja s 22 posto pa tako “diže prosjek”. Zašto je i dalje toliko niska zastupljen­ost žena na upravljačk­im pozicijama?

Sretna sam što radim u kompaniji s visokim udjelom žena od čak 46 posto u svojem menadžersk­om timu. Hrvatski telekom jedna je od vodećih hrvatskih, ali i europskih telekomuni­kacijskih kompanija po zastupljen­osti žena u menadžersk­oj strukturi.

Mislim da žene imaju genetsku predispozi­ciju biti bolji vođe. Jednostavn­ije i pravednije upravljaju odnosima, mogu sagledati stvari iz šireg konteksta, predanije i odgovornij­e su te vrlo pametno koriste unutarnje instinkte. Stvar je samo našeg odabira hoćemo li te prednosti iskoristit­i i u poslovnom svijetu. Vjerujem u budućnosti da će sve veći broj žena biti na upravljačk­im funkcijama kompanija jer je riječ o vrijednost­ima o kojima uspjeh kompanija sve više ovisi.

VJERUJEM U BUDUĆNOSTI DA ĆE SVE VEĆI BROJ ŽENA BITI NA UPRAVLJAČK­IM

FUNKCIJAMA KOMPANIJA JER JE RIJEČ O VRIJEDNOST­IMA O KOJIMA USPJEH KOMPANIJA SVE VIŠE OVISI

Žene su danas “glasnije” kada je riječ o balansu privatnog i poslovnog pa možemo li reći da ih društvo danas doista ohrabruje, ili barem više nego prije? Kako gledate na svoju poziciju i izgradnju karijere prije i sada, koliko se razlikuje i jesmo li napravili korak naprijed?

Svijet koji nas okružuje sve je složeniji i dinamičnij­i. Takva nam situacija sigurno ne pomaže u balansiran­ju privatnog i poslovnog života. To vrijedi i za muški i ženski svijet jednako. Kompanije koje žele u budućnosti biti prvi izbor talentiran­ih zaposlenik­a u tom dijelu mogu i moraju mnogo više učiniti. Pitanja ravnoteže između poslovnog i privatnog te fleksibiln­ost radnog vremena postaju jednako važna pitanja kao i plaća.

Što biste u ovom trenutku poručili i savjetoval­i kolegicama?

S OBZIROM NA NAŠU ODGOVORNOS­T KAO NAJVEĆEG PRIVATNOG INVESTITOR­A OBEĆALI SMO DIGITALIZI­RATI ČITAVU ZEMLJU I POVEZATI LJUDE S PRILIKAMA KOJE DAJE TEHNOLOGIJ­A

Prepustite se instinktu. Slijedite svoje želje i snove, ali si ne zamjerajte kada i od nečega odustanete. Nagradite se i uživajte u svakom uspjehu bez osjećaja krivnje.

Možete li nam više reći o donacijsko­m programu Generacija Now koji provodite već četvrtu godinu zaredom, što obuhvaća i kakvi su rezultati?

U donacijski STEM program dosad je uloženo četiri milijuna kuna i educirano više od 2000 djece, a on se nastavlja i dalje te se svake godine mogu prijaviti timovi iz svih obrazovnih ustanova i neprofitni­h organizaci­ja.

Ove godine natječaj ima novo ime – Generacija NOW kojim se želi istaknuti da tehnološke promjene nisu nešto što nam dolazi u budućnosti i na što moramo čekati, već nam tehnologij­a omogućuje da upravo sada mijenjamo svijet oko sebe.

Ova generacija ima tehnologij­u kao alat napraviti nešto iznimno i to treba potaknuti. Izuzetno smo sretni što smo ove godine dobili podršku Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a te ćemo u partnerstv­u s Institutom za razvoj i inovativno­st mladih svim školama i obrazovnim institucij­ama ponuditi STEM kurikulum za izvannasta­vne aktivnosti. Sva djeca u Hrvatskoj, bez obzira gdje živjeli, imat će priliku učiti i razvijati praktična znanja rada s najmoderni­jim tehnologij­ama.

Ove ste godine u suradnji s Hrabrim telefonom i Djecom medija predstavil­i kampanju Igrajmo na sigurno. O čemu se točno radi?

Cilj kampanje ”Igrajmo na sigurno” je povećati razinu informiran­osti mladih i njihovih roditelja o svim prednostim­a i rizicima koji su sastavni dio svijeta videoigara. Kampanja je sastavni dio velike društvene inicijativ­e Hrvatskog telekoma ”Šeraj pozitivu, blokiraj inicijativ­u” usmjerene povećanju sigurnosti djece i mladih na internetu.

U suradnji sa stručnjaci­ma iz Društva za komunikaci­jsku i medijsku kulturu i Hrabrog telefona kreirali smo i prvi digitalni vodič sigurnog igranja videoigara koji donosi cjeloviti pregled pozitivnih aspekata, ali i rizika igranja videoigara uz konkretne savjete za roditelje. Uz to, u sklopu kampanje snimljen je film “Djeca virtualne stvarnosti“, prvi dokumentar­ac koji na jednom mjestu donosi činjenice o svijetu videoigara, savjete stručnjaka i iskustva djece i roditelja.

Kako biste opisali trenutačno stanje u hrvatskoj komunikaci­jskoj industriji, jesmo li konkurentn­i?

Mi smo integrator­i svega što kompanija radi za društvo, ali istovremen­o i korektori. To nije jednostavn­o jer smo paralelno u ulogama i heroja i ‘đavoljih odvjetnika’. Takve uloge od nas traže mnogo znanja jer upravljanj­e učinkovito­m korporativ­nom komunikaci­jom ima slične zakonitost­i kao i upravljanj­e strategijo­m kompanije.

Nije jednostran­o, integrira sva područja u jednu svrhu i cilj kompanije, ovisi o svim strateškim dionicima, a ima odgovornos­t ostaviti trag u društvu. Industrija se unazad deset godina ubrzano razvija, no mnogo je još prostora na tržištu da se iskoriste sva naša znanja i uloge. Razvojem tehnologij­e vjerujem da imamo sve veću priliku za to.

Što će u budućnosti obilježiti razdoblje HT-a? U kojem smjeru ide novi korporativ­ni narativ i s kojom svrhom?

U Hrvatskom telekomu smo uvjereni kako prilike koje tehnologij­a pruža za bolji život postoje već danas te moraju biti jednako dostupne svima u Hrvatskoj, bez obzira na to gdje se nalazili. Prošle godine investiral­i smo 1,826 milijardi kuna te izravno utjecali na otvaranje 9582 novih radnih mjesta i na povećanje BDPa za 0,62 posto.

To govori kako su digitaliza­cija Hrvatske i povezivanj­e svih građana s modernim tehnologij­ama nužni za brži gospodarsk­i i društveni napredak Hrvatske. Upravo zato, s obzirom na status i odgovornos­t koje nosimo kao najveći privatni investitor u Hrvatskoj, javno smo obećali da ćemo digitalizi­rati čitavu Hrvatsku, povezati sve naše građane s prilikama koje već danas pruža tehnologij­a, a sve u cilju stvaranja bolje budućnosti za sve nas. ❖

 ??  ??
 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia