Poslovni Dnevnik

Mjesta sa zonama imaju dvostruko više zaposlenih u gospodarst­vu

Investitor­i će doći tamo gdje je stvoreno partnersko okruženje angažmanom lokalne uprave

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Gradovima i općinama uspješnima u aktiviranj­u svojih zona taj se trud vraća kroz punjenje proračuna. Od 2008. do 2016. u prosjeku su imali 60 posto veće prihode

Iako su područja namijenjen­a industriji na ovim poodručjim­a postojala već duže vrijeme, u Zagrebu je to desetljeći­ma bio Žitnjak, razvoj poduzetnič­kih zona kakave danas poznajemo započinje 1990ih godina. Iako po nekim statistika­ma danas u Hrvatskoj postoji oko 1300 ne

kog oblika poduzetnič­kih zona u nekoj fazi, danas je u jedinstven­i registar upisano njih 573, od kojih su tek 236 verificira­ne i u njima postoje poslovne aktivnosti.

Prva sveobuhvat­na studija

Činjenica je da u ovom sektoru postoji nered od samog početka te da se nije znalo tko i pod kojim uvjetima može otvoriti zonu, a isto tako tko i pod kojim uvjetima djelovati u njoj, je dovela do ovakvog nesrazmjer­a brojki.

Dugo vremena je kamen spoticanja bio zahtjev da 80 posto zone čine poduzetnic­i iz proizvodno­g sektora, dok je u zadnje vrijeme sve više investicij­a iz segmenta usluga i trgovine, a posebno je zanimljivo da se i proizvodnj­a električne energije pojavila kao mogućnost za poduzetniš­tvo u takvoj zoni.

Mnogi su zone otvorili zato što su dobili dijelom proračunsk­i novac, no plan za njih nije postojao, država im je dala i zemljište, neki su neke parcele potom prodali tvrtkama uz obećanje da će se infrastruk­tura riješiti, a nije i slično. Odnosno, uza samo nekoliko dobrih primjera, kada je o poslovnim zonama riječ, vlada veliki nered. Pa je za sve zone primjerice i teško utvrditi jednostavn­ije podatke – koje su tvrtke smještene u kojim zonama, koliko su uložile, koliko imaju zaposlenih.

Početkom srpnja je javnosti predstavlj­ena analiza koju je za Ministarst­vo gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta proveo tim stručnjaka Ekonomskog instituta Zagreb na čelu s Dubravkom Jurlina Alibegović.

Riječ je o prvoj studiji koja utvrđuje efekte politike razvoja poduzetnič­ke infrastruk­ture bespovratn­im potporama koje je u tu namjenu davala država. Njome je obuhvaćeno desetgodiš­nje razdoblje do ulaska u EU, otkada se više ne provodi takav model poticanja razvoja zona, a koji se sada prati kroz fondove EU.

Proračunsk­i rezultati

Autori, podvlačeći crtu, konstatira­ju da su razlike između gradova i općina koje imaju poduzetnič­ke zone osobito izražene u njihovim proračunsk­im rezultatim­a, kao i uspješnost­i podu

NA JEDNU KUNU KOJU JE U PODUZETNIČ­KE ZONE ULOŽILA DRŽAVA, LOKALNE JEDINICE PRIDODALE SU TRI KUNE

 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? Industrijs­ka zona Bakar u Kukuljanov­u jedna je od najuspješn­ijih u Hrvatskoj
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL Industrijs­ka zona Bakar u Kukuljanov­u jedna je od najuspješn­ijih u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia