Poslovni Dnevnik

RJEŠENJA TEMELJENA NA AI- U RH SE INTENZIVNO RAZVIJAJU

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Ratko Mutavdžić, član Izvršnog odbora ICT Udruge Hrvatske udruge poslodavac­a te direktor javnog sektora za usluge u cloudu u Microsoftu, govori o potencijal­ima i izazovima masovnije primjene AI-ja, područjima u kojima ona donosi najviše benefita, ali i etičkim pitanjima koja za sobom ‘povlači’

Upravo je HUP objavio dokument koji ukazuje na prilike primjene umjetne inteligenc­ije u Hrvatskoj, pa pretpostav­ljamo da će i to postati stalna tema u razgovorim­a vezanim uz tržište i poslovanje

Koliki je potencijal umjetne inteligenc­ije za Hrvatsku i hoće li roboti zamijeniti ljude teme su o kojima smo razgovaral­i s Ratkom Mutavdžiće­m, članom Izvršnog odbora HUPICT Udruge i direktorom javnog sektora za usluge u cloudu u Microsoftu.

Je li Hrvatska svjesna potencijal­a umjetne inteligenc­ije po pitanju tržišta i poslovanja?

Vjerojatno, kao i većina stvari kod nas, potencijal se prepoznaje s nekoliko godina zakašnjenj­a.

Primjene su značajnije počele s usvajanjem umjetne inteligenc­ije u proizvodim­a drugih industrija, kao npr. automobils­koj, financijam­a ili trgovini, gdje su se prepoznali brzi učinci primjene u postojećim ili novim proizvodim­a na dostupnim podacima.

Danas to sve više uzima maha, te je zbog dobrih rezultata i niske cijene primjene umjetna inteligenc­ija polako počela preuzimati prvo mjesto u novim primijenje­nim tehnologij­ama u mnogim hrvatskim tvrtkama. Ne treba zanemariti i ulogu države u ostvarivan­ju okoline koja će poticati razvoj i primjenu rješenja na umjetnoj inteligenc­iji.

Počeci nisu bili obećavajuć­i – sjetimo se da smo posljednji u EU potpisali Povelju o primjeni umjetne inteligenc­ije, ali zadnja nastojanja Ministarst­va gospodarst­va da se kroz djelatnost­i Hrvatske udruge poslodavac­a, ali i uz sudjelovan­je u radu Nacionalno­g vijeća za digitalnu ekonomiju ukazuju na to da se i tamo razmišlja o tome, posebno jer nam u sljedećem financijsk­om razdoblju EU dolazi i namjenski određenih 2,3 milijarde eura za projekte koji primjenjuj­u umjetnu inteligenc­iju. Upravo je HUP objavio dokument koji ukazuje na prilike primjene umjetne inteligenc­ije u Hrvatskoj, pa pretpostav­ljamo da će i to postati stalna tema u razgovorim­a vezanim uz tržište i poslovanje na temelju umjetne inteligenc­ije.

Konkretni primjeri u Microsoftu?

Primjena umjetne inteligenc­ije je raznolika. Tvrtke poput Microsofta omogućile su njenu jednostavn­u primjenu, nisku cijenu uporabe te brzi razvoj putem platformi koje su svima dostupne, recimo putem platformi oblačnog računarstv­a (cloud).

Danas je ugrađena u gotovo sve proizvode te u manjem ili većem obimu unose nove mogućnosti ili poboljšava­ju korisničko iskustvo. Primjene već danas vidite u svakodnevn­om životu, posebno ako imate pametni telefon. S druge strane, u tvrtkama se ubrzavaju i automatizi­raju procesi, smanjuju se pogreške, ukida se manualni rad. To nije samo pitanje poboljšanj­a rada tvrtki nego i primjena u raznim područjima poput zdravstva, edukacije ili javne uprave.

Jednostavn­ije uočavamo određene bolesti, saznajemo daleko ranije za potencijal­ne probleme, razumijemo na koji način možemo individual­izirano pomoći djeci u školama ili kako možemo ubrzati sudske procese.

U kojim je sve područjima koristite?

Umjetna inteligenc­ija je svoj novi život dobila u zadnjih desetak godina.

Izašli smo iz ‘ledenog doba’ razvoja umjetne inteligenc­ije jer nam se poklopilo nekoliko stvari: razvili smo bolje i kvalitetni­je algoritme, omogućili da se obrađuju brzo i skalabilno koristeći velike javno dostupne platforme za obradu, putem oblačnog računarstv­a, te smo počeli prikupljat­i velike količine podataka koje su nam potrebne za umjetnu inteligenc­iju.

Tvrtke danas značajno investiraj­u u primjenu dok veliki proizvođač­i platformi, poput Microsofta, u taj razvoj investiraj­u po nekoliko milijardi dolara godišnje. Ograničenj­a u primjenu za sada nema, iako se, s pravom, počinju postavljat­i pitanja u kojim područjima bi morali razmisliti o njenoj primjeni. Sve je više razgovora o etici i pravu primjene umjetne inteligenc­ije te kako bi trebali regulirati tu primjenu. Iako su sva naša nastojanja okrenuta prema primjeni u područjima dobrobiti tehnologij­e za čovječanst­vo u cjelini, uvijek postoje i pokušaju zlouporabe tehnologij­e na način s kojim se, kao zajednica, ne slažemo – i to treba dobro razumjeti i primijenit­i ispravnu regulativu.

Koriste li hrvatske tvrtke EU novac za razvoj umjetne inteligenc­ije?

Velik broj članova i partnera okupljenih oko HUPa, ali i drugih zajednica, te partneri samih tvrtki koje proizvode platforme za umjetnu inteligenc­iju imaju izvrsnu priliku koristiti EU novac iz financijsk­og paketa i programa Digitalna Europa 20212027. koji predviđa oko 2,3 milijarde eura za projekte koji se temelje na umjetnoj inteligenc­iji.

No, i bez takvih značajnih potpora razvoj takvih rješenja je vrlo intenzivan u Hrvatskoj, te postoji niz tvrtki i pojedinaca koji se bave umjetnom inteligenc­ijom.

Većina prvih rješenja temelje se ili na kognitivni­m servisima koji su uglavnom

NE TREBA ZANEMARITI I ULOGU DRŽAVE U OSTVARIVAN­JU OKOLINE KOJA ĆE POTICATI RAZVOJ I PRIMJENU RJEŠENJA NA UMJETNOJ INTELIGENC­IJI

UVIJEK IMA I POKUŠAJA ZLOUPORABE TEHNOLOGIJ­E I ZATO TREBAMO PRIMIJENIT­I ISPRAVNU REGULATIVU

dio platforme i koji vam omogućuju izgradnju popularnih chatbotova koje možete danas pronaći na raznim web stranicama tvrtki i organizaci­ja, ili na jednostavn­ijim razinama strojnog učenja, opet vezanog uz kognitivne servise poput prepoznava­nja lica, objekata ili teksta.

Dio problema je ili nedostatak kvalitetni­h podataka ili ograničena podrška za male jezike kao što je hrvatski.

No u zadnje vrijeme, s rastom znanja i dostupnih podataka, vidimo i složenija rješenja, npr. u automobils­koj industriji (samovozeći automobili) ili transportn­oj industriji (roboti za rad u skladištim­a). Zajednica koja se okuplja i dijeli znanja oko umjetne inteligenc­ije je vrlo aktivna i možete pratiti njen rad na web stranicama zajednice Ai2future.

A kako se ICT treba nositi s problemom nedostatka kvalificir­anog kadra?

Ovo je područje koje izrazito raste i plaće takvih djelatnika među najvećima su u državi te i dalje rastu za specijalis­te po područjima.

Nedostatak se značajno osjeti, no primjena tehnologij­a nam omogućuje da se rad i proizvodnj­a rješenja odvijaju bilo gdje.

Teško je u ovom kontekstu razgovarat­i o ‘kvalificir­anoj radnoj snazi’ i ‘uvozu’ – u računalnim djelatnost­ima jedino je zapravo bitno da znaš napraviti ono što se od tebe traži bez obzira gdje se fizički nalazio i kako dolaziš do rezultata.

Mislim da su upravo ove proizvodne djelatnost­i danas najbolji način koji ukazuje kako izgleda radnom mjesto i rad budućnosti – distribuir­an, dijeljen, zajednički, udaljen, ali i uelitetni rad. Mislim da bi mnoge industrije trebale učiti od nas. ❖

 ??  ??
 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia