Poslovni Dnevnik

S JESENI STIŽE I PRIJETNJA STAGNACIJE NARUDŽBI IZVANA

Svijetla točka domaće industrije nije bez izazova

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Ovogodišnj­i rast ‘namještaja­ca’ rezultat je stabilnih inozemnih ugovora s početka godine

Sumorna statistika o lipanjskom padu (-5,6%) industrijs­ke proizvodnj­e u Hrvatskoj, koji nas je spustio na dno europskih pokazatelj­a, ne odnosi se na sve proizvodne grane. Da je u domaćoj industriji proizvodnj­a namještaja trenutno svijetla točka ukazao je svojom analizom i Hrvatski drvni klaster iz kojeg ističu kako su u, za mnoge kobnom lipnju, domaći proizvođač­i namještaja potukli rekord ostvariv

ši 10,6 posto rasta. Pozitivan niz za ovu je branšu, podsjećaju, počeo u drugom ovogodišnj­em mjesecu plusom od 9,6%, pozitivan trend nastavio se i svakog sljedećeg pa je ukupan skor na polugodišt­u rast od pet posto.

PROIZVOĐAČ­I SU I DALJE U SLOŽENOM PROCESU JAČANJA GLOBALNIH POZICIJA

M. Kavran Drvni klaster

Bez euforije

No, i u samome klasteru kojem je na čelu Marijan Kavran napominju da proizvođač­i namještaja ovako povoljnu statistiku doživljava­ju bez imalo euforije. Zašto?

“Sektorski analitičar­i rast hrvatske proizvodnj­e namještaja pripisuju upravo dobrim pozicijama domaćih namještaja­ca na inozemnim tržištima i stabilnom procesu ugovaranja poslova s početka godine. Trenutne pojave oko usporavanj­a njemačkog gospodarst­va mogle bi se već u jesen odraziti kroz stagnaciju narudžbi”, otvoreno priznaju u Hrvatskom drvnom klasteru.

Oprezno u nove pregovore

Pojašnjava­ju da će upravo zbog takvih okolnosti i mogućih ozbiljniji­h izazova za poslovanje ove domaće industrijs­ke branše hrvatski proizvođač­i nastaviti složen proces jačanja globalnih tržišnih pozicija. ❖

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Pitanje je hoće li usporavanj­e Njemačke značiti i manje poslova za domaće proizvođač­e
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Pitanje je hoće li usporavanj­e Njemačke značiti i manje poslova za domaće proizvođač­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia