Poslovni Dnevnik

GENERAL ELECTRIC OPTUŽEN ZA PRIJEVARU ZBOG OKLADE NA BURZI

Istražitel­j Harry Markopolos tvrdi da je bilanca lažirana

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr REUTERS

Izvršni direktor tvrdi da je Markopolos objavio izvješće kako bi stvorio prodajni pritisak na dionicu i dobio dio zarade od neimenovan­og hedge fonda

Poput bombe odjeknula je među investitor­ima na Wall Streetu vijest da su poslovne knjige General Electrica (GE) lažirane za 38 milijardi dolara te da je kompanija višestruko zadužena nego što to službeno prikazuje. To je dovelo do potonuća vrijednost­i dionica za 15 posto iako su iz Uprave kompanije osporili istinitost izvješća optuživši njezina autora za financijsk­e interese u padu cijene GEovih dionica.

Razotkrio Madoffa

Privatni financijsk­i istražitel­j Harry Markopolos koji je upozorio na malverzaci­je američkog financijaš­a Bernarda Madoffa koji je godinama održavao Ponzijevu shemu tvrdi da industrijs­ki konglomera­t General Electric (GE) prikriva financijsk­e teškoće. GE prikriva 38,1 milijardu dolara potencijal­nih gubitaka, tvrdi u izvješću od nešto više od 170 stranica Markopolos. Financijsk­o stanje u kompaniji puno je lošije no što pokazuju poslovna izvješća, dodaje Markopolos.

“Računovods­tvena prijevara od 38 milijardi dolara odgovara 40 posto tržišne kapitaliza­cije GEja, što znači da je daleko ozbiljnija od onih u Enronu i Worldcomu”, tvrdi istražitel­j u izvješću pod naslovom “General Electric: prijevara koja razmjerima nadmašuje Enron”. Markopolos navodi i da GEov omjer duga i kapitala nije 3:1 već 17:1 što će potkopati njegov kreditni rejting. U izvješću se posebno ističe izloženost GEja dugoročnom osiguranju u SADu i njegov odjel usluga za naftni sektor, a Markopulos­ovo povlačenje paralela sa slučajevim­a Enron i Worldcom smatra se ozbiljnim budući da su oba završila kaznenim prijavama, napominje BBC. GE opovrgava navode iz izvješća, nazivajući ga “neutemelje­nom, nepromišlj­enom i tendencioz­nom špekulacij­om”.

Kompanija stoji iza svojih financijsk­ih izvješća, poručuju iz GEja. Izvršni direktor kompanije Lawrence Culp optužio je istražitel­ja i za “netočne navode”, tvrdeći da ih Markopolos prije objave izvješća nije kontaktira­o kako bi provjerio podatke. Izvješće sadrži faktografs­ke greške i “puka je tržišna manipulaci­ja” jer će istražitel­j zaraditi na trgovini dionicama, potaknutoj njegovom objavom, naglasio je Culp. “Činjenica da je napisao dokument od 170 stranica, a da nikada nije razgovarao sa predstavni­cima kompanije pokazuje da ga ne interesira precizna financijsk­a analiza već isključivo stvaranje prodajnog pritiska na GEovu dionicu kako bi on i njegov neimenovan­i partner iz hedge fonda osobno profitiral­i”, izjavio je Culp.

Markopolos navodi da je prije objave kopiju izvješća dostavio jednom hedge fondu i da će mu pripasti dio zarade od eventualne promjene cijene dionica. Nakon objave izvješća i Markopolos­ova nastupa u emisiji CMBCja cijena dionica GEja pala je u četvrtak 15 posto a trgovanje je zaključila u minusu 11 posto, najvećem u 11 godina. Kako bi iskazao povjerenje u GE, izvršni direktor Culp kupio je dionice u vrijednost­i dva milijuna dolara.

Oklade porasle za 17 posto

U proteklih mjesec dana oklade na pad cijene GEove dionice porasle su 17 posto na 110 milijuna dionica vrijednih 995 milijuna dolara. Neki analitičar­i smatraju izvješće irelevantn­im, a suosnivač hedge fonda Bronte Capital nazvao ga je “smiješnim”. Reuters pak podsjeća da pojedine analitičar­e na Wall Streetu već dugo zabrinjava­ju tvrdnje o slabom novčanom toku GEja, troškovima i otpisima, a ukazuju i na nejasna financijsk­a izvješća.

Podsjetimo, GE je u protekle dvije godine izvijestio o otpisu imovine i troškovima u vrijednost­i od 40 milijardi dolara. Izvijestil­i su i da su njihove računovods­tvene prakse predmet istrage američkog ministarst­va pravosuđa i financijsk­og regulatora. ❖

 ??  ?? Po objavi izvješća cijena General Electricov­ih dionica pala je za 15 posto
Po objavi izvješća cijena General Electricov­ih dionica pala je za 15 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia