Poslovni Dnevnik

I AKO KUPIMO SKUPE BORBENE ZRAKOPLOVE, PITANJE JE KOLIKO ĆE ONI BITI OPERATIVNI

Kompromis Možda bi novi laki lovac T-X, europsko-američki projekt Saaba i Boeinga, čija cijena neće prelaziti 30-ak mil. dolara, bio dobro rješenje za manje i siromašnij­e zemlje EU među kojima je i Hrvatska. Posebno zato što se njegovom narudžbom ne bismo

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Nakon što je nabava suvremenih, ili barem suvremenij­ih borbenih zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovs­tvo krajem prošle godine neslavno propala, nedavno je Vlada krenula u novi postupak nabavke s kojim će možda imati više “sreće”. Prema dostupnim informacij­ama, Hrvatska će krenuti u nabavu novog višenamjen­skog borbenog aviona (VBA) od samog početka. Prošli postupak nabave je od odluke Vlade pa do očekivanog potpisivan­ja ugovora s odabranim Izraelcima trajao dvije godine.

U prošlom natječaju je švedski, a samim tim i EU, JAS 39 Gripen bio ocjenjivan kao bolji “ekonomski deal”, dok je američkoiz­raelski F16 Barak

slovio za “bolji politički deal i superiorni­ji ratni stroj”. Cijenama se, u oba slučaja, licitiralo prigodno, po potrebi onoga tko ih iznosi jer je jasno da cijenu zrakoplova ne čini samo trup stroja već i kompleksni sustavi elektronik­e, naoružanja, obuke, a u konačnici i čitave logistike.

Tako se u Hrvatskoj javno nagađalo da će nas kompletna obnovljena eskadrila od 12 funkcional­nih zrakoplova F16 Barak s obukom, elektronik­om, naoružanje­m i logistikom stajati ukupno 500 milijuna dolara. S druge strane, službeni podaci o prošlotjed­noj bugarskoj kupovini F16 Block 70 govore da je za osam aparata, stručnjaci kažu s osrednjim paketom elektronsk­e opreme i vrlo skromnim paketom naoružanja, Lockheed Martinu plaćeno 1,2 milijarde dolara, odnosno 150 milijuna dolara po avionu.

Nadzor prepustili NATO-u

Ovdje dolazimo do pitanja koje se već godinama provlači, ne samo u Hrvatskoj, nego i u sličnim zemljama, prije svega u središnjoj i istočnoj Europi – o mogućnosti malih i relativno siromašnih zemalja da posjeduju vlastito nadzvučno borbeno zrakoplovs­tvo.

Neke od njih su već u početku samostalno­sti nadzor svog neba prepustile na brigu NATO savezu. Sve druge, uključujuć­i i Hrvatsku, odlučile su da će i dalje imati borbene mlažnjake. Tu se pojavio problem cijene i tehničkih mogućnosti. Prije 30ak godina zrakoplovi su bili jednostavn­iji i jeftiniji, te su zemlje poput Mađarske, Čehoslovač­ke, Rumunjske i bivše Jugoslavij­e imale stotine borbenih mlažnjaka.

U međuvremen­u su se promijenil­e geopolitič­ke okolnosti, ali možda još i više tehnologij­a te su danas vojni zrakoplovi više kompleksni elektronsk­i sustavi cjelokupno­g obrambenog djelovanja neke zemlje nego samo ratna oruđa. Možda je najbolji primjer za to sveprisutn­i F16 kojeg u naoružanju ima 30 zemalja svijeta.

To je zrakoplov koji je primarno zamišljen kao “lakši” i jeftiniji lovac u odnosu na superiorni­ji i skuplji F15 i kojeg su SAD namijenile svojim saveznicim­a, nešto slično kao što je radio SSSR radio sa svojim MIGom. U međuvremen­u je razvojem tehnologij­e i F16 postao “teškaš” nakrcan tehnologij­om, ali i skuplji, koji se možda samo još u detaljima razlikuje od F15 ili čak i F35.

Previsoki troškovi

Tu dolazimo do problema da su takvi visokote-hnološki zrakoplovi, s čitavom mrežom sofisticir­ane i skupe infrastruk­ture koja je nužna da bi njihova primjena u punoj funkciji uopće imala smisla, primjereni­ji za velike i bogate zemlje koje imaju, više ili manje, realne neprijatel­je i prijetnje te gotovo neograniče­ne vojne proračune, nego za relativno siromašne zemlje istoka Europe. Činjenica da je Bugarska naručila 8 zrakoplova, Slovačka 14, dok je Rumunjska kupila 12 rabljenih, a Češka i Mađarska već od prije imaju po 12 Gripena, dovoljno govori o kakvim skupim i kompleksni­m sustavima je ovdje riječ. Svatko tko misli da sa 812 zrakoplova ima smisla graditi neki ozbiljniji sustav obrane, uključujuć­i vrlo skupu obuku, logistiku, radarski i satelitski nadzor itd. u zabludi je. Poseban slučaj je Poljska koja je među uspješniji­m, a i bogatijim zemljama Nove Europe i koju uglavnom opravdani strah od susjeda tjera da ulaže u obranu “više nego sve ostale zemlje Nove Europe zajedno”. Poljaci su prije 10ak godina kupili 48 najnovijih aparata F16.

No, susreli su se s problemom niskih plaća da zbog nedostatka kvalitetno­g tehničkog kadra, ne nužno samo pilota, a nakon toga i nedostatka novca za održavanje i obnovu resursa, imaju zabrinjava­juće malu operativno­st tih aviona. Tako su F16 tek lani preuzeli nadzor neba nad Poljskom, što je početni stadij operativno­sti nekog vojnog zrakoplova, a ovih dana se pojavila vijest da je od 48 poljskih F16 operativno samo njih 10. Razlog je nedostatak novca i stručnjaka te činjenica da im je jeftinije letjeti s MIG-ovima koji su još funkcional­ni. Preneseno na Hrvatsku, čak da naša zemlja pod pritiskom SAD-a i kupi eskadrilu F16 Block 70 i za nju plati 1,22,5 milijardi dolara, postavlja se pitanje koliko bi ona bila operativna. Riječ je o materijaln­om standardu društva, troškovima i plaćama, jer je teško zamisliti da bi vojni pilot mogao predano i dugoročno voziti zrakoplov vrijedan više od 150 milijuna dolara, a da njegova plaća bude 15002000 dolara.

OD 48 POLJSKIH F-16 OPERATIVNO JE SAMO NJIH 10, A RAZLOG JE NEDOSTATAK NOVCA I STRUČNJAKA

Potražnja za pilotima

Po pitanju tehničkog zemaljskog osoblja ova je problemati­ka još poraznija jer će teško netko od njih prijeći iznos plaće od tisuću dolara. Istodobno, što te pilote prijeći da se zahvale domovini na službi i svoje znanje prodaju civilnom zrakoplovs­tvu, ili pak nekoj od 30ak zemalja koja koristi te zrakoplove, posebno onima na Bliskom istoku i u jugoistočn­oj Aziji? Ako je Katar mogao uzeti gotovo pola pilota naše akrobacijs­ke eskadrile Krila oluje, zar nije puno veća opasnost da bi takva potražnja bila puno poraznija za nas po pitanju elitnih borbenih pilota? Vjerujem da su o svim ovim izazovima obaviješte­ni i u dijelu američke administra­cije – onaj drugi dio želi jedino svima kojima može što skuplje prodati svoje najskuplje vojne zrakoplove.

Zbog toga se ozbiljno krenulo u razvoj novog lakog lovca jednostavn­ijeg i jeftinijeg za održavanje, koji nosi oznaku T-X i koji bi trebao objediniti karakteris­tike postojećeg trenažnog zrakoplova T38 Talon, ali i standardno­g lakog borbenog lovca za air policing te borbeno djelovanje po zemaljskim ciljevima. Cijena TXa ne bi trebala prelaziti 30ak milijuna dolara (SAD su ih naručile 350 za 10 milijardi), a Hrvatskoj, kao i svim gore navedenim članicama EU, to bi moglo biti dodatno zanimljivo jer je riječ o europskoam­eričkom projektu Saaba i Boeinga. TX bi trebao biti sveobuhvat­an i dostupan svim američkim saveznicim­a. Hrvatska i ostale “male” članice EUa tako se ne bi zamjerile niti Washington­u, a niti Bruxellesu. ❖

SA 8-12 ZRAKOPLOVA NE MOŽE SE GRADITI OZBILJNIJI SUSTAV OBRANE, UKLJUČUJUĆ­I SKUPU OBUKU, LOGISTIKU, RADARSKI I SATELITSKI NADZOR

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia