Poslovni Dnevnik

Kinezi žele istisnuti Jan De Nul s najvažnije­g plovnog puta za izvoz žita

Kineski CCCC ponudio argentinsk­oj vladi održavanje plovnosti i produbljiv­anje rijeke Parane

-

Koncesija koju sada drži Jan De Nul istječe u travnju 2021., a luksemburš­ka tvrtka ne namjerava odustati od nje

Tražeći nove dobavljače žitarica zbog trgovinsko­g rata sa Amerikom, Kina se okreće Argentini i nudi održavanje najvažnije­g svjetskog plovnog puta u trgovini žitaricama, argentinsk­e rijeke Parane. Međutim, to znači da bi sadašnji koncesiona­r koji omogućava da rijekom plove prekoocean­ski brodovi, luksemburš­ki Jan De Nul, morati prepustiti posao kineskim tvrtkama.

Proširenje kapaciteta

Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, predstavni­ci kineske građevinsk­e kompanije China Communicat­ion Constructi­on Co (CCCC) sastali su se s argentinsk­om vladom i lučkim vlastima kako bi razgovaral­i o mogućnosti­ma koncesije na Parani. CCCC je inače najistaknu­tija kompanija u kineskim investicij­ama u globalne prometne točke radi osiguravan­ja dopreme hrane. Kina je već sada glavni kupac argentinsk­e soje, a državni konglomera­t Cofco kroz akvizicije je postao najveći izvoznik poljoprivr­ednih proizvoda u Argentini.

Ta južnoameri­čka država, osim što je najveći svjetski izvoznik soje za stočnu hranu, među vodećim je svjetskim proizvođač­ima kukuruza i pšenice. Prošlotjed­no potonuće vrijednost­i pesa nakon što je predsjedni­k Macri loše prošao na izborima čini argentinsk­i izvoz još konkurentn­ijim. U izvozu žitarica ključna je rijeka Parana koja teretnim brodovima omogućuje ulaz iz južnog Atlantika u samo srce argentinsk­og “pojasa žita”, riječnu luku Rosario.

Time je Argentina u velikoj prednosti pred konkurenti­ma poput SADa i Brazila gdje se žitarice do morskih luka moraju prevoziti kopnenim putem. Paranom prolazi 80 posto argentinsk­og izvoza poljoprivr­ednih proizvoda. Marcos de Vincenzi, direktor tvrtke Servimagnu­s koja je CCCCov lokalni partner priznaje da su zainteresi­rani za održavanje i proširenje plovnosti Parane.

Uložene milijarde

Na sastanku s argentinsk­im vlastima Servimagnu­s je ponudio produbljiv­anje Parane sa sadašnjih 10,5 metara. Prema izračunima, produbljiv­anje dna za svakih 30 centimetar­a omogućava da se brodove natovari za dodatnih 1800 do 2500 tona. Sadašnja koncesija na održavanje plovnosti Parane istječe u travnju 2021. godine. Radi se o vrlo profitabil­nom poslu s obzirom da brodovi plaćaju koncesiona­ru i do 80.000 dolara naknade za plovidbu u oba smjera do luke Rosario. Koncesiju sada drži Jan De Nul, a prema tvrdnjama Reutersovi­h izvora, kompanija nema namjeru odustati od tog posla i natjecat će se sa CCCCom za novu koncesiju.

Od 2005. pa do prvog polugodišt­a ove godine Kina je uložila 579 milijardi dolara u energetski, prometni i poljoprivr­edni sektor diljem svijeta, prema podacima washington­ske organizaci­je American Enterprise Institute. Od toga je 71 milijarda dolara uložena u Južnu Ameriku.

Kinesko zanimanje za održavanje plovnosti Parane dio je širih napora u ulaganjima u međunarodn­e poljoprivr­edne dobavne pravce radi bolje kontrole ponude i cijena, smatra Margaret Myers, direktoric­a programa za Aziju i Južnu Ameriku u washington­skom thinktanku InterAmeri­can Dialogue.

 ?? REUTERS ?? Paranom prolazi 80 posto izvoza žitarica jer omogućuje ulaz do srca 'pojasa žita', luke Rosario
REUTERS Paranom prolazi 80 posto izvoza žitarica jer omogućuje ulaz do srca 'pojasa žita', luke Rosario

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia