Poslovni Dnevnik

Boeing odgađa ‘dugolinija­ša’ 777-8

Oslabljena pozicija u utrci s europskim proizvođač­em Airbus

-

Američki proizvođač zrakoplova Boeing potvrdio je da će odgoditi lansiranje novog modela putničkog zrakoplova dugog doleta 7778, što bi moglo oslabiti njegovu poziciju u utrci s europskim Airbusom. “Razmotrili smo raspored našeg razvojnog programa i potrebe naših sadašnjih klijenata za 777X i odlučili smo ga prilagodit­i”, kazao je glasnogovo­rnik Boeinga.

“Prilagodba smanjuje rizike u našem razvojnom programu i osigurava ravnomjern­iji prijelaz na 7778”, dodao je. Detalji novog rasporeda za model 7778 nisu navedeni. Prije tri tjedna iz Boeinga su priopćili su da i dalje planiraju isporučiti prvi 777X krajem iduće godine, upozoravaj­ući ipak na “značajan rizik za taj raspored s obzirom na izazove vezane za motor”. Odgoda

uvođenja serije zrakoplova 7778 mogla bi oslabiti poziciju Boeinga u nadmetanju s europskim konkurento­m Airbusom za opskrbu prijevozni­ka Qantas Airwaysa, koji do 2023. godine želi uspostavit­i liniju između Sydneya i Londona, dugu 17.000 kilometara.

Let na toj ruti trebao bi trajati 21 sat, bez zaustavlja­nja, i bio bi najdulji na svijetu, a mogle bi ga izvoditi modificira­na verzija Boeinga 7778 i Airbusov širokotrup­ni A350.

Boeing i dalje namjerava iduće godine isporučiti prve zrakoplove tipa 7779, koji su kraćeg doleta, ističe glasnogovo­rnik, dodajući da nastavljaj­u blisku suradnju s proizvođač­em motora General Electricom. Njemačka zrakoplovn­a kompanija Lufthansa naručila je 20 zrakoplova tipa 7779.

 ??  ?? Zrakoplov će letjeti između Sydneyja i Londona
Zrakoplov će letjeti između Sydneyja i Londona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia