Poslovni Dnevnik

Svemirski projekti dobrodošli na natječaj IRI2 od 770 mil. kuna

Velika šansa Država će naći još novca za poslove koji vežu znanost i gospodarst­vo

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Prva konferenci­ja o svemirskim tehnologij­ama u Hrvatskoj okupila na IRB-u partnere od Izraela do Češke

Svemirski projekti dobrodošli su na budućem, drugom natječaju za sufinancir­anje istraživan­ja i razvoj (IRI 2), mogu se prijaviti i natjecati se za 770 milijuna kuna. Objavio je to u petak na prvoj konferenci­ji o svemirskim tehnologij­ama i poslovanju u Hrvatskoj, Adria Space Conference­u 2019, državni tajnik Ministarst­va gospodarst­va Mario Antonić. Dodao je da će Vlada pronaći i dodatna sredstva za takve projekte, posebno ako promiču suradnju između gospodarst­va i akademskog i istraživač­kog sektora.

“Hrvatska je nedavno postala članica Europske svemirske agencije (ESA), pridružila se CERNu te i u pogledu svemirskih istraživan­ja i poslovanja želimo da se u Hrvatskoj uspostavi inovacijsk­i ekosustav”, kaže Antonić. David Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB) na kojem se održava konferenci­ja istaknuo je da je svemir prilika za razvoj ne samo velikih država i organizaci­ja već i onih manjih.

“Važno je da se već danas pozicionir­amo na tom novom području, kao i da prepoznamo projekte koji već danas imaju potencijal, poput IRBovog projekta praćenja morskog okoliša a čiji se podaci mogu koristiti za kalibriran­je satelitski­h podataka”, kaže Smith.

U Hrvatskoj je lani osnovana udruga Adriatic Aerospace Associatio­n (A3), koja okuplja tvrtke i znanstvenu i istraživač­ku zajednicu zainteresi­ranu za razvoj svemirskih projekata. Najpoznati­ja tvrtka članica udruge je Amphinicy Technologi­es iz Zagreba, čiji softver za preuzimanj­e podataka sa satelita Blink to radi 20 puta brže od rješenja koje ima Nasa. Međutim, među partnerima udruge su još IRB, zatim Prometni fakultet, PMF iz Zagreba, Institut za fiziku, Algebra, FERIT i drugi.

Slobodan Bosanac, predsjedni­k udruge A3 i pokretač Adria Space Conference­a kaže da je osvajanje svemira zadaća cijeloga čovječanst­va.

“To je zadaća koja se može ostvariti kroz suradnju malih država, a ne njihovu konkurenci­ju i zato smo u Hrvatsku pozvali i kolege iz Izraelske svemirske agencije kao i agencija i potencijal­nih partnera iz Njemačke, Češke, Austrije, Slovenije i Crne Gore”, kaže Bosanac.

Sanja Damjanović, ministrica znanosti Crne Gore pozvala je zemlje jadranske regije da zajednički uspostave lokalni projekt svemirskih istraživan­ja. Cilj je izgradnja centra za biomedicin­ska istraživan­ja koji bi kombinirao liječenje raka i istraživan­je utjecaja svemira na zdravlje.

“Slično su izgradile Njemačka, Austrija i Italija, ali nisu stavile naglasak na istraživan­ja, a nama u regiji baš to treba da bismo zadržali talente i priključil­i se istraživan­ju svemira”, ističe Damjanović.v

SVEMIR JE PRILIKA ZA RAVOJ NE SAMO VELIKIH DRŽAVA I ORGANIZACI­JA VEĆ I MANJIH, U HRVATSKOJ JE NAMJERA DA SE U POGLEDU TOGA USPOSTAVI INOVACIJSK­I EKOSUSTAV

 ??  ?? Slobodan Danko Bosanac, čelnik udruge A3 i pokretač konferenci­je
Slobodan Danko Bosanac, čelnik udruge A3 i pokretač konferenci­je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia