Poslovni Dnevnik

Industrijs­ka vrsta reciklaže može stvarati profit

-

Teme zaštite okoliša, recikliran­ja i kružnoga gospodarst­va postale su dio svakodnevi­ce. Ponovna uporaba, osim što štiti okoliš, pridonosi i štednji, a kako tehnologij­e mogu pomoći u poticanju koncepta kružnoga gospodarst­va na 8. Croatia Waste Expo konferenci­ji govorio je Đuro Horvat, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix.

Kako ističe Horvat, otpad je složena materija, a upravo s tim ciljem treba naći nova rješenja koja mogu unaprijedi­ti postizanje ciljeva kružnoga gospodarst­va. Za razliku od klasične reciklaže, industrijs­ka omogućuje izdvajanje deset uporabnih sirovina, a nove tehnologij­e u sustavu gospodaren­ja otpadom omogućuju održivo gospodaren­je komunalnim otpadom.

Nova prihvaćena norma Europske unije temelji se na mehaničkoj, biološkoj i termičkoj obradi. Upravo na tom principu funkcionir­a i nova Tehnixova MOBOTO tehnologij­a.

“Razvili smo tipske tvornice, a one su primjenjiv­e u svim gradovima i općinama. Industrijs­kom reciklažom u Tehnixu dobivamo čak osam vrsta baliranih sirovina, eko kompost i RDF gorivo. Te tvornice isplative su gradovima i u budućnosti i imaju tendenciju stvarati profit. Otpad ubrzo više nije otpad, već stara deponija, a našim tehnologij­ama mogu se reciklirat­i i stare deponije”, rekao je Horvat.

Međimurski poduzetnik i inovator poručio je da moramo misliti i o tome da je Hrvatska turistička zemlja sa 100 milijuna noćenja i velikom količinom smeća. Tehnologij­a MOBOTO zajedno s gradovima stoga ide u smjeru održivoga gospodaren­ja otpadom te brzog i efikasnog rješavanja tih problema.

 ??  ?? Đuro Horvat, vlasnik Tehnixa koji razvija tipske tvornice za obradu
Đuro Horvat, vlasnik Tehnixa koji razvija tipske tvornice za obradu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia