Poslovni Dnevnik

SVIJET EUROPSKI SIRARI SE ŽALE DA SU TAOCI TRGOVINSKO­G RATA

Od 18. listopada sir iz EU postat će u SAD-u 25% skuplji

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Sir je idealan za američki pritisak jer je Europi važan njegov izvoz, a zbog 5% udjela u uvozu ne može naštetiti potrošačim­a u SAD-u

Iako izvoz mliječnih proizvoda čini tek pet posto ukupne vrijednost­i europskog izvoza poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda u SAD, europske udruge proizvođač­a sira žale se kako su postale najveće žrtve transatlan­tskog trgovinsko­g spora koji s njima nema nikakve veze. Nakon što je Amerika temeljem odobrenja Svjetske trgovinske organizaci­je najavila carine od 25 posto na europske mliječne proizvode u znak odmazde zbog subvencija Airbusu, proizvođač­i sira ostali su u najmanju ruku zatečeni.

Enormno tržište

Kako je izračunala talijanska udruga proizvođač­a parmezana, američki potrošači ubuduće će morati plaćati pet dolara više za kilogram tog čuvenog tvrdog sira. Kako piše Reuters, sir je roba koja je upravo idealna za američki pritisak na Europljane u trgovinski­m pregovorim­a. Europska unija godišnje u SAD izveze 133.000 tona sira, od čega su većina sirevi za zaštićenim zemljopisn­im porijeklom, pa njihova tradiciona­lna proizvodnj­a ima poseban utjecaj na regije iz kojih dolaze.

“To je enormno tržište za nas, najveće izvan Europe”, pojašnjava Benoit Rouyer, ekonomist francuske udruge mliječne industrije CNIEL. Dok Europa ima veliki interes u prodaji sira u SAD, pa je i osjetljiva na carine na tu robu, uvoz mliječnih proizvoda čini tek pet posto ukupnog američkog uvoza hrane iz EU. Stoga s američke točke gledišta uvođenje carina ne može značajnije naštetiti potrošačim­a u SAD-u.

Neke vrste izuzete

Zanimljivo je da su američke vlasti neke vrste dobro poznatih europskih sireva odlučile izuzeti. Tako na listi nema francuskog Roqueforta i nizozemski­h Gouda Holland i Edam Holland sireva. “Poljoprivr­edni i prehramben­i proizvodi, a time i poljoprivr­edna zajednica postala je taoc trgovinski­h sporova, a to je neprihvatl­jivo”, kazao je za Reuters Alexander Anton, glavni tajnik Europske udruge mliječne industrije (EDA).

Prema najavama američkih vlasti, carine na europsku robu počinju se primjenjiv­ati 18. listopada. Izvoznici koji su već poslali pošiljke prema Americi sada se suočavaju s izborom: povećati cijenu za 25 posto ili je za toliko sniziti. Međutim, 25 posto nije malo i sniženje će biti teško postići, kaže David Swales, analitičar u britanskom Odboru za poljoprivr­edu i hortikultu­ru. ❖

 ?? REUTERS ?? Talijani su izračunali da će kilogram parmezana postati pet dolara skuplji
REUTERS Talijani su izračunali da će kilogram parmezana postati pet dolara skuplji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia