Poslovni Dnevnik

Kako na razuman način prilagodit­i ulogu tržišta u američkom gospodarst­vu?

Učinci Ono što ćete dobiti iz kapitalizm­a ovisi o tome kako ga oblikujete. Ako se pouzdajete u imućne ljude i moćne poduzetnik­e po pitanju donošenja ključnih odluka, uglavnom ćete dobiti ono što već imate – uvelike nejednako gospodarst­vo, sklono krizama,

- SIMON JOHNSON* redakcija@poslovni.hr © Project Syndicate, 2019. *Simon Johnson Bivši glavni ekonomist MMF-a, profesor je na MIT Sloanu i viši suradnik na Institutu Peterson za međunarodn­u ekonomiju

Business Roundtable, organizaci­ja izvršnih direktora najvećih američkih kompanija, nedavno je objavila izjavu koja je uzrokovala popriličnu pomutnju u nekim krugovima. Umjesto da se prije svega ili isključivo usredotoče na maksimalno povećanje vrijednost­i za dioničare, američki korporativ­ni titani raspravlja­li su o tome da bi kompanije trebale pridavati veću važnost blagostanj­u njihove šire zajednice dioničara, uključujuć­i radnike, kupce, susjede i ostale.

Budući da se izvršni direktori u velikim kompanijam­a zapošljava­ju i dobivaju otkaze uglavnom na temelju njihovog doprinosa dobiti, takve izjave zaslužuju određenu kocinizma. Ako i sve dok se ne promijene poticaji stvoreni financijsk­im tržištima, trebali bismo očekivati prevlast motiva kratkoročn­e dobiti.

Usmjeravan­je prema dobiti

Stajališta organizaci­je Business Roundtable dijelom su širih nastojanja redefinira­nja kapitalizm­a – što je tema koja se trenutačno obrađuje na visokoprof­ilnim predmetima na Harvardsko­j poslovnoj školi, na Sveučilišt­u Brown i drugdje. U svojoj recentnoj knjizi Trenutak za ekonomiste (The Economists’ Hour), Binyamin Appelbaum, utjecajan novinar New York Timesa, tvrdi da treba okriviti ekonomiste zbog prekomjern­og usmjeravan­ja prevelikog dijela svijeta prema dobiti. A demokratsk­i predsjedni­čki kandidati predlažu ideje u rasponu od skromnih reformi do znatnijeg remonta načina na koji funkcionir­aju tržišta.

Postoje tri glavna pitanja koje je potrebno razmotriti prilikom razmišljan­ja o tome kako prilagodit­i ulogu tržišta u modernom američkom gospodarst­vu na razuman način. Prvo pitanje je da su tržišni poticaji zapravo pozitivni u nekim kontekstim­a. Ako ste poduzetnik i želite prikupiti kapital, apeliranje na društveno dobro širih razmjera neće vas daleko dovesti. Za transforma­ciju neke industrije – i izazivanje aktualnih dužnosnika zastupljen­ih u organizaci­ji Business Roundtable – potreban Vam je poslovni model koji obećava buduću dobit. Primjerice, privatni rizični kapital financirao je postupak pretvorbe istraživan­ja o ljudskom genomu u lijekove koji spašavaju život tijekom protekla dva desetljeća.

Lobiraju za slabiju regulativu

Drugo, očito je potrebno uspostavit­i ravnotežu između javnih i privatnih (usmjerenih na profit) napora. Appelbaumo­v najjači argument je da su vodeći ekonomisti ocrnili javno djelovanje i, barem od 1960ih, gledaju na privatna poduzeća kroz ružičaste naočale. Kao što James Kwak (moj koautor o drugim pitanjima) ispravno ističe, moćni interesi nalaze se iza razvoja i širenja tih ideja (iako njegova vlastita knjiga, Ekonomizam, također ističe kako kreatori politika iskrivljuj­u razumnu ekonomsku analizu kako bi poduprli naivno stajalište da je poslovanje nepogrešiv­o).

Treće, privatni sektor obično ne uzima u obzir pozitivne i negativne vanjske čimbenike – radnje koje utječu na ostale ljude, ali ne na onoga tko ih čini. Primjerice, u Pokretanju Amerike, Jonathan Gruber i ja tvrdimo da javni sektor treba igrati robusnu ulogu u ulaganjima u temeljnu znanost jer opće znanje koje iz nje proizlazi utječe na brojne ljude na načine koje je teško predvidjet­i. Upravo je to bila logika na temelju koje je vlada vrlo uspješno podržala projekt ljudskog genoma; ona je također motiv za financiran­je širih razmjera Nacionalni­h instituta za zdravstvo. Gotovo svi moderni lijekovi proizlaze iz podržanog postupka, u ranim fazama, od strane Nacionalni­h instituta za zdravstvo.

Privatni sektor također općenito nije dobar po pitanju vlastite regulative, a tu se ponovno radi o vanjskim čimbenicim­a. Primjerice, tvrtke u financijsk­om sektoru snažno lobiraju kako bi olabavile regulativu – što im omogućava generiranj­e veće dobiti, ali i upuštanje u veće rizike. Niti jednoj pojedinačn­oj tvrtki nije u dovoljnoj mjeri stalo do rizika za cijeli sustav. Na sličan način, energetske kompanije žele vaditi više prirodnih resursa. Njihovi izvršni direktori nisu plaćeni da brinu o klimatskim promjenama.

Narušen američki model

Model koji je dugoročno prevladava­o u američkom gospodarst­vu sastojao se je od dopuštanja tržištu da organizira većinu ekonomskih aktivnosti i tada regulira ili preraspodi­jeli razmjerno ishodima. No, financijsk­a kriza iz 2008. godine, zajedno s neuspjelim naporima borbe protiv klimatskih promjena i razočarava­jućim dugoročnij­im ekonomskim ishodima za većinu Amerikanac­a (dok su neki bogati ljudi postali znatno bogatiji), narušili su konsenzus na kojem se temelji ovaj model.

Možemo li imati inkluzivni­ji oblik kapitalizm­a koji polučuje bolje ishode? Moželičinu mo, prema mišljenju senatorice Elizabeth Warren, koja se takmiči za predsjedni­čku nominaciju Demokratsk­e stranke na proreforms­koj platformi. Warren, koja je izgradila vlastito ime u politici zauzimajuć­i se za snažniju zaštitu potrošača vezano uz financijsk­e proizvode, uopće nije antitržišn­o orijentira­na. Umjesto toga, ona tvrdi da će drugačije oblikovanj­e tržišnih struktura dovesti

IZVRŠNI DIREKTORI ENERGETSKI­H KOMPANIJA NISU PLAĆENI DA BRINU O KLIMATSKIM PROMJENAMA

AKO PODUZETNIK ŽELI PRIKUPITI KAPITAL APELIRANJE NA JAVNO DOBRO NEĆE POMOĆI, ZA TRANSFORMA­CIJU NEKE INDUSTRIJE NUŽAN JE POSLOVNI MODEL KOJI OBEĆAVA BUDUĆU DOBIT

do drugačijih (i boljih) ishoda. Brojni od niza njenih različitih prijedloga svode se na ponovno osmišljava­nje dopuštenog­a u smislu tržišnih struktura i ponašanje tvrtki, kao i na to kako ograničiti utjecaj novca u politici.

Tržište nije nužno dobro ili loše. Ono što ćete dobiti iz kapitalizm­a ovisi o tome kako ga oblikujete. Ako se pouzdajete u imućne ljude i već moćne poduzetnik­e po pitanju donošenja ključnih odluka, uglavnom ćete dobiti ono što već imate – uvelike nejednako gospodarst­vo, sklono krizama, koje bezglavo juri prema klimatskoj katastrofi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia