Poslovni Dnevnik

‘Života’ ima u samo 8 slobodnih zona, one lučke su najuspješn­ije

Dvije takve zone su u postupku likvidacij­e, jedna je neaktivna

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Gotovo četvrtina prihoda ostvarena u zoni Osijek, koliko i u Pločama, a najviše korisnika ima zona Zagreb

Sulaskom u EU slobodne zone kod nas su izgubile na atraktivno­sti, jer su poduzetnic­i koji su poslovali na njihovu području ostali bez prednosti i posebnog carinskog i poreznog tretmana. Zone su nakon prijelazno­g razdoblja ostale zanimljive uglavnom samo onima koji posluju s “trećim” zemljama. Nekoć najveća Slobodna zona Varaždin ugašena je 2016., a sada u službenoj evidenciji Hrvatska još uvijek ima 11 zona, međutim, od toga života ima samo u njih osam.

Dvije su slobodne zone koje su osnovale županije, Splitsko-dalmatinsk­a i Krapinsko-zagorska, u postupcima likvidacij­e, koji u oba slučaja još uvijek traju, dok je Slobodna zona Kukuljanov­o i nakon dugog niza godina još uvijek bez ikakvih aktivnosti. Inače, Splitskoda­lmatinska i zona Kukuljanov­o površinski su najveće, neusporedi­vo s ostalima – prva se prostire na više od dva milijuna četvornih metara, a druga na milijun.

Aktivnosti, kako je vidljivo iz izvješća o poslovanju koje se odvija u slobodnim zonama, a koje je usvojila Vlada na jučerašnjo­j sjednici, trenutno se odvijaju življe u lučkim zonama u Puli, Splitu, Rijeci i Pločama, u kojima je ukupno gledajući nešto manji broj korisnika, ali one ostvaruju veći prihod i više ulažu, a i bitno su profitabil­nije poslovali od onih u zonama na kopnu.

U svim zonama u prošloj godini bilo je 89 korisnika, a te tvrtke ostvarile su prihod od 1,97 milijardi kuna. Taj rezultat poboljšan je u odnosu na prethodnu godinu za oko 9 posto, međutim to je daleko od nekadašnji­h poslovnih ostvarenja. Promijenje­na je i struktura djelatnost­i, jer prije ulaska u EU dominirala proizvodna djelatnost, a najviše su bile zastupljen­e metaloprer­ađivačka i industrija tekstila, te proizvodnj­a autodijelo­va, dok danas prevladava­ju skladišten­je i prateće usluge, te trgovina, a manje od trećine poduzetnik­a bavi se proizvodnj­om.

Od svih slobodnih zona, ona u Zagrebu, na Jankomiru, broji najviše poduzetnik­a, ukupno 24, no ona ipak nije lider po ostvarenim prihodima. U zoni Osijek ostvarena je gotovo četvrtina prihoda u slobodnim zonama, više od 476 milijuna kuna, a neznatno manje, 464 milijuna, bilježe poduzetnic­i u zoni Ploče. Zagrebačka slobodna zona je ujedno i po svim kriterijim­a imala slabiji rezultat na godišnjoj razini. Promatrano po broju zaposlenih kod poduzetnik­a u zonama, prednjače ponovno one u lukama. Prvak je Rijeka u kojoj je zaposleno 830, te Ploče sa 692 radnika, a u svim zonama ukupno je nešto manje od 2900 radnih mjesta.

Više od milijardu kuna uprihodova­no je kroz izvoz, uključujuć­i i prodaju na europskom tržištu, no kod većine zona prevladava­ju kao najvažnija tržišta Kine, Švicarske, Srbije i BiH, a od EU-zemalja prevladava­ju Italija, Austrija, Slovenija i Poljska.

Hrvatska je inače još uvijek EU lider po broju aktivnih slobodnih zona. Ukupno ih je na području Unije 82, uključujuć­i i naše, a jedine članice koje ih nemaju su Austrija, Belgija, Irska, Nizozemska, Slovačka i Švedska. A dok u Hrvatskoj slobodne zone gube privlačnos­t, ponajviše zbog komplicira­nih administra­tivnih procedura, vođenja evidencija ulaza robe, vozila i ljudi na području zona, te kontrola, posljednji­h godina broj zona u EU je povećan, jer su po jednu otvorile Mađarska, Cipar i Ujedinjeno Kraljevstv­o. A kada se ostvare najavljena gašenja, više od nas slobodnih zona imat će samo Litva. ❖

U PREOSTALIM ZONAMA

JE LANI POSLOVALO 89 TVRTKI S 2900 RADNIKA,

A OSTVARILE SU PRIHODE OD UKUPNO 1,97 MILIJARDI KUNA, ŠTO JE 9 POSTO VIŠE NEGO GODINU RANIJE

 ??  ??
 ??  ?? Nova skladišta na riječkom terminalu Škrljevo koje ima status slobodne zone otvorena su prije dvije godine
Nova skladišta na riječkom terminalu Škrljevo koje ima status slobodne zone otvorena su prije dvije godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia