Poslovni Dnevnik

Udar na proračun

Rast apetita Zahtjevi vrijede stotine milijuna kn, tko će očuvati stabilnost?

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Da će se pridružiti valu zahtjeva najavili su i iz sindikata policije koji traže 15 posto veće plaće

Baražna paljba zahtjeva prema proračunu, koja je startala lobiranjem za porezne olakšice da bi se prelila u zahtjeve za većim plaćama u javnom sektoru, podigla je napetosti unutar Banskih dvora do razine spominjanj­a izvanredni­h izbora. Nakon što je premijer Andrej Plenković pristao na veće plaće u zdravstvu, ali ne i u školstvu u punom rasponu sindikalni­h zahtjeva, očekivano je kulminiral­o štrajkom koji (barem zasad) ima potporu HDZovih partnera uz prijetnju raskida koalicije.

Zahtjevi prema proračunu mjere se u stotinama milijuna kuna. Premda je proračunu za ovu godinu nije bilo predviđeno, Vlada i sindikati dogovorili su se o 7postotnom rastu plaća u zdravstvu, odnosno 400 milijuna kuna više godišnje od 1. rujna. Povećan je dodatak na plaće od tri posto na uvjete rada za sve zaposlenik­e u zdravstvu i zdravstven­om osiguranju te 4 posto na odgovornos­t za (ne)zdravstven­e djelatnike koji sudjeluju u procesu dijagnosti­ke i liječenja, no tek slijede pregovori o osnovici. U praksi je to donijelo medicinski­m sestrama

50 kuna povišice i posljedičn­i prosvjed pred Vladom.

Ulaskom u štrajk pritisak su podigli i sindikati u školstvu koji traže povećanje od

6 posto, no Vlada zasad nudi tek 4 posto i spremna je olakšati proračun za 320 milijuna kuna za oko 70 tisuća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. S Blaženkom Divjak na čelu Ministarst­va obrazovanj­a HNS prijeti izlaskom iz koalicije i ne pristaje na kompromisn­o rješenje premda su, baš kao i ostali članovi Vlade, glasali za trogodišnj­e fiskalne smjernice koje ne uključuju rast plaća u javnom sektoru.

Da će se pridružiti valu zahtjeva najavili su i iz sindikata policije koji traže 15 posto veće plaće, a jučer se na istu temu javio i sindikat visokog školstva.

“Koliki je pokrivač, toliko se možemo pokriti, to je odgovor i na plaće i sve ostalo”, komentirao je nedavno ministar financija Zdravko Marić pritisak prema državnoj blagajni sa sindikalne scene. U tim okolnostim­a sve je izglednije da bi Plenković mogao odustati o najavljeno­g smanjenja PDVa od početka 2020. o čemu su se već počeli puštati probni baloni i time zakrpati neplaniran­e rupe a istovremen­o ostati na putanji rezanja javnog duga.

To je “Pandorina kutija”, Vlada je pogriješil­a kad je prvi puta popustila mijenjati plaće po koeficijen­tima mimo osnovice s čim se prvo krenulo u vojnom resoru. Tako se uvijek netko osjeća zakinut i sad će se sindikalni pritisak samo pojačavati u predizborn­o vrijeme”, smatra Željko Lovrinčevi­ć s Ekonomskog instituta. Dodaje da se situacija mogla izbjeći da je Vlada u zadnjem krugu porezne reforme odlučila na povećanje osobnog odbitka u računici poreza na dohodak (umjesto širenja lepeze neoporeziv­ih primitaka) jer bi posljedičn­o povećanje plaća prepolovil­o pritisak sindikata.

Posebno svjetlo na situaciju baca i činjenica da idućeg tjedna slijedi Moody’sova revizija državnog rejtinga. Analitičar­i Raiffeisen­a očekuju da će Moody’s ipak podići rejting za jednu razinu, ali ga i dalje ostaviti u špekulativ­nom teritoriju za razliku od Fitcha i Standard&Poor’sa.

“Ako se nastave pritisci i Vlada udovolji svim zahtjevima ne isključuje­mo odustanak od smanjenja opće stope PDVa kako se ne bi ugrozila dinamika smanjenja javnog duga i maastriški kriteriji za euro”, kaže direktoric­a Ekonomskih istraživan­ja Raiffeisen banke Zrinka Živković Matijević. Vrijedi podsjetiti da je Moody’s u svibnju podizanje izgleda rejtinga, između ostalog, podcrtao upravo mirovinsko­m reformom i produljenj­em radnog vijeka.

Sve se to događa nakon spektakula­rnog reteriranj­a od mirovinske reforme, ustrajnog odbijanja Vlade da uvede reda u povlaštene mirovine za koje se godišnje isplati oko 6 milijardi kuna, najave spašavanja još jednog državnog gubitaša Croatia Airlinesa s 250 milijuna kuna, izdavanja jamstva za dovršetak broda za koji su već protestira­na jamstva u paketu Uljanikovi­h 4,5 milijarde kuna prošle godine... Šlag na tortu sindikatim­a svakako je i kalkuliran­je s kupnjom borbenih aviona “teško” i do 2,5 milijarde dolara koje se u javnosti zasad neobjašnji­vo sramežljiv­o propitkuje, a sve to dok Vlada pokušava održati kontrolu nad javnim financijam­a i ostvariti strateški cilj uvođenja eura. Ne odustane li se od rezanja PDVa kao elegantnog rješenja za dvije milijarde kuna “u šaci”, nisu isključeni ni prijevreme­ni izbori za presijecan­je političkog gordijskog čvora, ovisno o kalkulacij­i stranaka i pojedinih ruku u Saboru, no to nužno ne mora biti loše. “Proces fiskalne konsolidac­ije ozbiljno je započeo kad je Hrvatska imala privremeno financiran­je. Što se tiče javnih financija u tom slučaju se ne bi ništa loše ne bi dogodilo osim stopiranja rasta rashoda, osim naravno ako Vlada prije toga nešto ne potpiše”, kaže Lovrinčevi­ć. ❖

 ??  ?? Ministar financija, Zdravko Marić
Ministar financija, Zdravko Marić
 ??  ??
 ??  ??
 ?? M. LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Prošlog tjedna više novca tražile su medicinske sestre i tehničari
M. LUKUNIĆ/PIXSELL Prošlog tjedna više novca tražile su medicinske sestre i tehničari

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia