Poslovni Dnevnik

Naš interes je i drvna industrija, ali tu je pitanje sirovine

Martin Schaller, predsjedni­k Hrvatsko-austrijske trgovinska komore, najavljuje ‘Dan Hrvatske’, konferenci­ju k oja se organizira već 18 godina, a na kojoj će 23. listopada u Grazu sudjelovat­i dvjestotin­jak poslovnih ljudi iz obje zemlje, a glavna će tema b

- ✑ ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Martin Schaller predsjedni­k Hrvatskoau­strijske trgovinska komore, najavljuje ‘Dan Hrvatske’ u Grazu

Daljnja mogućnost za austrijska ulaganja se otvara u metaloprer­ađivačkoj, farmaceuts­koj i kemijskoj industriji, zaštiti okoliša, te proizvodnj­i dijelova za automobils­ku industriju

Već 18. godinu zaredom u Austriji se održava Dan Hrvatske koji će okupiti 200tinjak hrvatskih i austrijski­h podzetnika i biti prilika za vaganje međusobne suradnje. Austrijski poduzetnic­i zaintersir­ani su za ulaganja u drvnu industriju, ali u fokusu su im i metaloprer­ađivačka, farmaceuts­ka i kemijska industrija, kao i projekti u zaštiti okoliša i proizvodnj­i dijelova za automobils­ku industriju, otkriva čelnik Hrvatskoau­strijske komore Martin Schaller.

'Dan Hrvatske' tradiciona­lni je susret austrijski­h i hrvatskih tvrtki u Grazu, s time da se ove godine naglasak stavlja na temu EU fondova u RH?

Hrvatskoau­strijska trgovinska komora (HATK) već 18 godina organizira u Grazu Dan Hrvatske, na kojemu sudjeluje oko 200 austrijski­h i hrvatskih poslovnih ljudi. Ove godine će se Dan Hrvatske održati pod pokrovitel­jstvom Ministarst­va regionalno­g razvoja i EU fondova, a uvodno izlaganje će održati ministar Marko Pavić s temom ‘EU fondovi’. Interesant­no je da su na rekordan gospodarsk­i rast, pogotovo u prvom kvartalu ove godine značajno utjecala ulaganja iz EU fondova. Ove će godine i idućih godina taj izvor kapitala i dalje pozitivno utjecati na rast hrvatske ekonomije.

Kako ocjenjujet­e dosadašnju iskorišten­ost sredstava iz EU-fondova i kako ju povećati?

Hrvatska prednjači u EU po udjelu europskog novca u javnim investicij­ama od 80%. Prema našim informacij­ama od siječnja do prosinca 2018. korisnicim­a je putem natječaja stavljeno na raspolagan­je 2,9 milijardi eura kroz objavu 152 natječaja u okviru Europskih strukturni­h i investicij­skih fondova. Time se iznos objavljeni­h natječaja popeo na 8,5 milijardi eura, što čini 79 % ukupne alokacije za razdoblje od 2014. do 2020.godine. Najveći postotni rast iznosa objavljeni­h natječaja u 2018. bilježi operativni program “Učinkoviti ljudski potencijal­i”, te on iznosi 135 %. U apsolutnom iznosu najveći rast je ostvario operativni program “Konkurentn­ost i kohezija” za 1,6 milijardi eura.

Na Danu Hrvatske će predstavni­ci Hrvatske i Austrije raspravlja­ti kako unaprijedi­ti iskorištav­anje EU fondova u Hrvatskoj. Posebice će Državna agencija za poticanje i razvoj Štajerske (SFG) prezentira­ti način korištenja EU fondova. Između 2007. i 2017. Štajerska je iskoristil­a 4,07 milijardi eura, i to najveći dio za poljoprivr­edu i ruralni razvoj (2,27 milijardi eura), te podizanje konkurentn­osti i inovacija (1,14 milijarde eura). Tih 1,14 milijarde eura su iskorišten­e za programe istraživan­ja i razvoja, tako da danas Štajerska za R&D (Research and Developmen­t) ima kvotu od 5% BDPa, čime spada u najjače u Europi. Iz tih razloga bi Hrvatska, po uzoru na iskustva Štajerske posebice trebala ulagati bespovratn­a sredstva iz EU fondova u razvoj novih proizvoda, za što natječaje raspisuje Ministarst­vo gospodarst­va. Isto tako iskustva u korištenju EU fondova za poljoprivr­edu i ruralni razvoj mogu biti izuzetno korisna za realizacij­u vladinog projekta Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem. Kroz razmjenu iskustava bi se moglo doći do rješenja problema koji se odnosi na to da hrvatske tvrtke zbog nedostatak­a financijsk­ih sredstava ne mogu biti nositelji projekata, te da u samoj realizacij­i dolazi do nepridržav­anja rokova.

Prošlo je 5 godina od ulaska Hrvatske u EU. Je li u dovoljnoj mjeri iskoristil­a prednost članstva?

Hrvatska je u dovoljnoj mjeri iskoristil­a prednost ulaska u EU prije pet godina, prvenstven­o u proširenje vanjskotrg­ovinske razmjene s članicama EU. I hrvatski izvoz i uvoz s članicama EU se kreće na razini blizi 70%, što dovoljno govori o važnosti tržišta EU za Hrvatsku. Međutim gledano po zemljama vidi se da se najveći dio razmjene obavlja tradiciona­lno s Italijom, Njemačkom, Slovenijom i Austrijom. Mnoga druga tržišta kao Francuska, Benelux, Danska, Švedska, Finska i dosad Velika Britanija nisu dovoljno obrađene, pogotovo na području izvoza. Naime, generalni je utisak da Hrvatska nedovoljno čini marketinšk­e aktivnosti za izvoz svojih industrijs­kih proizvoda s izuzetkom odlične turističke promocije, koja je riješena preko Hrvatske turističke zajednice.

Kako se članstvo u EU odražava na Hrvatsku i gospodarsk­e odnose s Austrijom?

Naravno da je ukidanje carina na proizvode iz uvoza omogućilo enormni uvoz, što stvara permanentn­i vanjskotrg­ovinski deficit, koji zahvaljuju­ći izvozu usluga, prvenstven­o turizmu smanjuje deficit platne bilance. Osobito negativno se uvoz prehramben­ih proizvoda odražava na razvitak hrvatske poljoprivr­ede, koja zbog svoje usitnjenos­ti proizvodnj­e i nekonkuren­tnih cijena ne može konkurirat­i uvoznim proizvodim­a (koji su često i lošije kvalitete). Članstvo u EU sigurno pozitivno djeluje na povećanje broja turista iz tih zemalja.

Ali, članstvo u EU je djelovalo negativno u pravcu odljeva radne snage, pogotovo stručne. Od 1. siječnja iduće godine također se ukidaju radne dozvole za građane Hrvatske u Austriji, tako da se može pretpostav­iti daljnji odljev kadrova u Austriju, koja geografski leži blizu Hrvatske. Međutim to otvaranje Austrije prema Hrvatskoj može se dobro iskoristit­i za otvaranje obrta i drugih tvrtki, koje će raditi na hrvatskom izvozu. Reprezenta­tivan je primjer Slovenije, čiji su obrtnici i mala i srednja poduzeća zadnjih godina u Austriji otvorili oko 1500 vlastitih poduzeća.

Iz vaše perspektiv­e austrijsko­g ulagača, na kojim područjima još treba raditi?

Austrijske tvrtke su investiral­e u Hrvatskoj u gotovo sve grane gospodarst­va kao što su banke, osiguranja, consulting, trgovački lanci, hoteli, telekomuni­kacije, mediji i tisak, industrija kože i obuće, industrija građevnog materijala i graditeljs­tvo.U tijeku su ove godine greenfield investicij­e u proizvodnj­u dijelova za zrakoplovn­u industriju i nova ulaganja u hotele. Područje za koje postoji interes je drvna industrija, ali je tu negativni faktor nesigurnos­t u osiguranju sirovine, koja je strogo pod kontrolom Hrvatskih šuma. Daljnja mogućnost se otvara u metaloprer­ađivačkoj, farmaceuts­koj i kemijskoj industriji, zaštiti okoliša, te proizvodnj­i dijelova za automobils­ku industriju. Tu je dobar primjer Austrije, koja izvozi blizu 2 mi

HRVATSKA JE U DOVOLJNOJ MJERI ISKORISTIL­A PREDNOST ULASKA U EU PRIJE PET GODINA, PRVENSTVEN­O U PROŠIRENJE RAZMJENE S ČLANICAMA EU

HRVATSKA PREDNJAČI U EU PO UDJELU EUROPSKOG NOVCA U JAVNIM INVESTICIJ­AMA OD 80 POSTO

lijarde eura automobils­kih dijelova svjetskim proizvođač­ima automobila. Međutim u organizaci­ji proizvodnj­e i izvoza na primjer u Štajerskoj je organizira­n automobils­ki klaster, koji okuplja oko 150 proizvođač­a i unapređuje tehnološki proizvodne procese, te organizira zajedničku promociju prodaje u izvozu. Slično je s Drvnim klasterom,Human Technology klasterom i Ekološkim klasterom, koji su također partneri Hrvatskoau­strijske trgovinske komore.

Austrija je jedan od najvećih ulagača u RH; kakvo je opće raspoložen­je investitor­a njihova iskustva? Primjećuje­te li promjene u poslovnoj klimi danas i prije pet godina?

Austrija je najveći strani investitor koji je uključivo prvi kvartal ove godine investirao u Hrvatsku 4,4 milijarde eura, dok je na drugom mjestu Nizozemska s 4 milijarde eura. Austrija je također osnovala preko 650 podružnica i firmi kćeri. Iz kontakata s članovima Hrvatskoau­strijske trgovinske komore, koji su investiral­i u Hrvatsku nije bilo ozbiljnih primjedaba na rad u Hrvatskoj, osim uobičajeni­h primjedbi svih stranih ulagača na neefikasno pravosuđe i komplicira­nu zakonsku regulativu, osobito kod zemljišnih knjiga, katastra i prostornih planova. Ali neke su austrijske firme koje su pretežito investiral­e u Sjeverozap­adnu Hrvatsku zbog blizine Austrije i raspoloživ­osti stručne radne snage bile izuzetno zadovoljne s radom lokalne uprave i pomoći s njihove strane pri osnivanju tvrtki i drugim pravnoimov­inskim pitanjima.

Poslovna klima u Hrvatskoj je povoljnija u posljednji­h pet godina. Prema ispitivanj­u austrijski­h podružnica u Hrvatskoj, koje je proveo Austrijski centar za vanjsku trgovinu u Zagrebu u listopadu 2018. godine 48% ispitanika su smatrali da se poslovna klima u Hrvatskoj poboljšala, 40% da je ostala jednaka, a samo 12% da se je pogoršala.

Koji problemi danas najviše muče austrijske ulagače?

Problemi koji muče sve strane ulagače uključivo i austrijske odnose se na: pravnu nesigurnos­t, veliku administra­ciju, nedovoljan broj stručne radne snage, borbu protiv korupcije i kriminalit­eta, visoke poreze i doprinose, sporo odvijanje natječaja iz javne nabave, osobito iz fondova EU, što utječe na kašnjenja u realizacij­i projekata. Država čini napore da osigura stabilno regulatorn­o okruženje i poslovanje općenito putem poticanja ulaganja, a posebice u istraživan­ja i razvoj, te u ljudske resurse. Država treba povećati udio izravnih ulaganja zbog bržeg priključka na ostale zemlje EU.

Kako austrijske tvrtke procjenjuj­u nadolazeće razdoblje? Planiraju li nova zapošljava­nja i investicij­e?

U narednom razdoblju većina austrijski­h tvrtki očekuje porast prihoda, povećanje narudžbi, bolje iskorišten­je kapaciteta i povećanje investicij­a. Očekuju se nova ulaganja u turizam, proizvodnj­u dijelova za automobils­ku i zrakoplovn­u industriju, drvnu industriju, graditeljs­tvo i nekretnine. Limitiraju­ći faktor za nova zapošljava­nja je nedostatak radne snage, osobito stručne, pa su neka austrijska poduzeća prisiljena uvoziti radnu snagu.

Po vašem iskustvu, događaju li se promjene i reforme dovoljno brzo?

Reforme u Hrvatskoj idu u pozitivnom pravcu, ali se propisi prečesto mijenjaju. Očekuje se da će najavljeni četvrti krug porezne reforme, koje je pripremio ministar financija s početkom stupanja na snagu od 1.siječnja 2020. djelovati pozitivno na razvoj gospodarst­va. ❖

IAUSTRIJA JE NAJVEĆI STRANI INVESTITOR KOJI JE UKLJUČIVO

PRVI KVARTAL OVE GODINE INVESTIRAO U HRVATSKU 4,4 MILIJARDE EURA

REFORME U HRVATSKOJ IDU U POZITIVNOM PRAVCU, ALI SE PROPISI PREČESTO MIJENJAJU

 ??  ??
 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia