Poslovni Dnevnik

Dozvole isporuke Huaweiju (pre)mali znak dobre volje

Ključni susret U Washington­u započela još jedna runda pregovora Amerike i Kine

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Ključni susret

U Washington­u započela još jedna runda pregovora Amerike i Kine

AKO RAZGOVORI NE DONESU POMAK, IZGLEDNO JE OD 15. LISTOPADA UVOĐENJE DODATNIH CARINA NA 250 MILIJARDI DOLARA VRIJEDAN KINESKI IZVOZ

Mogućnost normalizac­ije poslovanja s Huaweijem zasjenilo je ovotjedno proširenje ‘crne liste’ za kineske kompanije

Još jedna runda američkoki­neskih trgovinski­h pregovora započela je jučer u Washington­u, a kao mali znak dobre volje američke strane pojavila se vijest da će američke kompanije uskoro dobiti dozvole za isporuku dijelova Huaweiju. Kako je objapočeta­k vio New York Times pozivajući se na upućene izvore, američka vlada uskoro će odobriti dozvole za nekoliko američkih dobavljača kineskog telekomuni­kacijskog diva.

Došlo 130 zahtjeva

Prema tvrdnjama Reutersa iz kolovoza, američko ministarst­vo trgovine zaprimilo je oko 130 zahtjeva za dozvole prodaje robe Huaweiju koji je od svibnja na “crnoj listi” američke administra­cije. Time mu je de facto zabranjena suradnja s tehnološki­m kompanijam­a iz SADa. Kako piše New York Times, u Washington­u su prošloga tjedna dali zeleno svjetlo za odobrenja dozvola za nekoliko američkih kompanija. Reutersu su iz ministarst­va poručili kako službene odluke još nema.

Međutim, odluka o odobrenju dozvola dat će kompanijam­a iz SADa prijeko potrebno pojašnjenj­e kako nastaviti surađivati s Huaweijem, nakon što je predsjedni­k Trump u lipnju najavio da će olabaviti pritisak. Vijest o mogućem odobravanj­u dozvola plasirana je uoči početka razgovora američkog ministra financija Stevena Mnuchina i trgovinsko­g predstavni­ka Roberta Lighthizer­a s kineskim vicepremij­erom Liu Heom. To je njihov prvi susret od srpnja. Ako razgovori ne donesu nikakav pomak, 15. listopada na snagu stupaju dodatne carine na 250 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz u SAD.

Narušena dobra volja

Osim toga, propast pregovora rezultirat će carinjenje­m cjelokupno­g kineskog izvoza vrijednog 500 milijardi dolara. U srijedu je agencija Bloomberg objavila da je Kina otvorena za parcijalni dogovor sa SADom, dok je Financial Times izvijestio da je Peking spreman povećati kupnju američkih poljoprivr­ednih proizvoda.

No, kasnije je jedan kineski dužnosnik kazao da je dobra volja narušena nakon što je u utorak američka vlada proširila “crnu listu” kineskih kompanija koje ne mogu kupovati komponente američkih proizvođač­a bez posebne dozvole američke vlade. South China Morning Post izvijestio je da se kineska delegacija, planira vratiti već nakon prvog dana pregovora. ❖

 ?? REUTERS ?? Kineska delegacija namjerava otići nakon prvog dana pregovora, tvrde mediji u Pekingu
REUTERS Kineska delegacija namjerava otići nakon prvog dana pregovora, tvrde mediji u Pekingu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia