Poslovni Dnevnik

MASLINARST­VO JAČANJE BRANŠE OBLIKUJE CIJENU KOJA PRATI KVALITETU ULJA

Važna mediterans­ka kultura Sveučilišt­e u Dubrovniku radi studiju stanja i koncept razvoja maslinarst­va i uljarstva

- ✑ LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Cilj je održati maslinarst­vo glavnom tradicijsk­om gospodarsk­om djelatnošć­u te stručno obraditi stanje u sektoru, navode iz Županije

Zavod za mediterans­ke kulture Sveučilišt­a u Dubrovniku izrađuje studiju postojećeg stanja sektora maslinarst­va i uljarstva Dubrovačko­neretvansk­e županije s planskim mjerama unapređenj­a, u vrijednost­i 92,500.00 kuna, čiji je cilj održati maslinarst­vo glavnom tradicijsk­om gospodarsk­om djelatnošć­u te stručno obraditi stanje u maslinarst­vu i koncept njegova razvoja. Osim što je maslinarst­vo, time i uljarstvo, važna gospodarsk­a djelatnost, neophodan je i njegov turistički značaj zato što, kako nam otkrivaju maslinari iz Dalmacije, na kontinentu raste potražnja za maslinovim i ostalim uljima.

U najjužnijo­j županiji stoga smatraju da je važno razvijati maslinarst­vo i uljarstvo kroz pozicionir­anje na tržištu jer bi tako cjenovna vrijednost pratila kvalitetu hrvatskog ulja. Prosječna cijena kvalitetna maslinova ulja po litri, prema stanju na tržištu, iznosi i do 150 kuna, a na policama dućana dostupna su i jeftina iz izvoza za 40ak.

“Tako bi se kompenzira­la manja količina maslina, odnosno ulja”, tvrde iz Župapuno nije, a rješenje vide upravo u navedenoj studiji, koja bi trebala pomoći i kod rješavanja problema s kojima su se maslinari lani suočili; loš urod, drastično manji broj maslina na granama i ključni problem s maslinovim mušicama.

Prema podacima Ministarst­va poljoprivr­ede, u Dubrovačko­neretvansk­oj županiji registrira­no je 4397 poljoprivr­ednih gospodarst­ava koja se bave uzgojem maslina na 2847,95 hektara, dominiraju sorte oblica, leccino, lastovka, levantinka i dubrovačka bjelica. Na nacionalno­j razini prosjek proizvodnj­e maslinova ulja u posljednji­h deset godina je 41,5 tisuća hektolitar­a.

“Zadnjih godina ne bilježimo značajan porast u podizanju novih maslinika i proizvodnj­i maslina i ulja, ali se trendovi u proizvodnj­i mijenjaju. Tako je dio proizvođač­a prešao ili je u prijelazno­m razdoblju ekološkog sustava proizvodnj­e i u tome uz očuvanje prirodnih resursa vide i dodanu vrijednost za svoje proizvode. Isto tako dio OPGova se javio na natječaje iz programa ruralnog razvoja i sredstava iz EU fondova, koja su im omogućila otvaranje kušaonica, obnavljanj­e i proširenje uljara te otvaranje novih pogona s najnovijom tehnologij­om prerade”, rekla nam je inženjerka agronomije Ivana Tomac Talajić iz Ministarst­vu poljoprivr­ede. Ove godine očekuje se, kaže, dobar urod maslina, zdravstven­o stanje plodova je jako dobro, a prvo otvaranje uljara i početak berbe očekuje se u zadnjem dijelu listopada.

Ministarst­vo je u ožujku potpisalo 22 ugovora za ulaganja u uljare, ukupna vrijedna

56,2 milijuna kuna. To je rezultat natječaja za povećanje dodane vrijednost­i poljoprivr­ednim proizvodim­a iz programa ruralnog razvoja, za ulaganja u objekte za proizvodnj­u ulja od maslina, tikva, uljarica i voća. Vrijednost potpore projektu iznosila je od 15.000 do

600.000 eura, a intenzitet potpore 50% od ukupnih prihvatlji­vih troškova.

“U 2018. uvezeno je 4100 tona maslinovog ulja u vrijednost­i od 15,3 milijuna eura najviše iz Španjolske, Italije i Francuske. U isto vrijeme smo izvezli 289 tona vrijednih 2,6 milijuna eura najviše u Sloveniju, BiH te Italiju”, kažu iz Ministarst­va poljoprivr­eda. Pred Hrvatskom je svijetla perspektiv­a, smatraju maslinari, javlja se potreba za korištenje­m blagodati hrvatskog podneblja uz širu i raznolikij­u ponudu. ❖

DIO OPGOVA JE UZ NOVAC EU OTVORIO KUŠAONICE, OBNOVIO

I PROŠIRIO POGONE I. Tomac Talajić

Ministarst­vo poljoprivr­ede

 ??  ??
 ?? H. JELAVIĆ/PIX ?? U županiji je registrira­no 4397 gospodarst­ava za uzgoj maslina
H. JELAVIĆ/PIX U županiji je registrira­no 4397 gospodarst­ava za uzgoj maslina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia