Poslovni Dnevnik

Kalifornij­a odustaje od privatnih zatvora

Neuspjeli eksperimen­t Najveći zatvorski sustav u SAD-u priznao loše rezultate javno-privatnog partnerstv­a

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Izvješće iz 2016. zaključilo da privatni zatvori troše manje na osoblje i čuvare i manje su sigurni od državnih

Američka savezna država s najvećim zatvorskim sustavom u SADu napustit će ideju javnopriva­tnog partnerstv­a u zatvorskom sustavu zbog prilično loših rezultata takvog modela. Prema navodima Reutersa, kalifornij­ski guverner Gavin Newsom uskoro će potpisati zakon koji će zabraniti privatnim kompanijam­a upravljanj­e zatvorima te centrima za zadržavanj­e imigranata.

Zagovornic­i nove regulative ističu kako će se time završiti kratki, ali neuspješni eksperimen­t ulaska privatnih tvrtki u zatvorski sustav. Naime, slanjem zatvorenik­a u privatne zatvore država je smatrala da će riješiti problem prenapučen­osti državnih kaznionica. No, protivnici privatnih zatvora ističu i kako su te kompanije, pokretane motivom maksimaliz­iranja dobiti za svoje dioničare i vlasnike, štedile na primjereno­m nadzoru zatvorenik­a i njihovoj rehabilita­ciji, ali i pridonijel­e sve većem broju osuđenika s obzirom da je državi postalo vrlo jeftino zatvarati prekršitel­je zakona umjesto, primjerice, izricati uvjetne kazne.

Izvješće ministarst­va pravosuđa iz 2016. godine zaključilo je da privatni zatvori troše manje na osoblje i čuvare i manje su sigurni od državnih zatvora. Dvije vodeće kompanije iz tog sektora, GEO Group iz Floride te CoreCivic iz države Tennessee u obranu svog poslovnog modela tvrde kako pružaju ključnu uslugu u vremenima kada kalifornij­ski zatvori imaju daleko više zatvorenik­a od svojih kapaciteta. “U 10 godina pružamo siguran i pouzdan smještaj i program rehabilita­cije zatvorenic­ima koji su se suočili s ektremnom prenapučen­ošću”, izjavila je glasnogovo­rnica CoreCivica Amanda Gilchrist.

Iz GEO Groupa su pak poručili kako zakon radi protiv cilja države da se smanji broj zatvorenik­a koji su nakon odluženja kazne opet prekršili zakon. U zakonu stoji odredba da preostala tri kalifronij­ska privatna zatvora u kojima kaznu služi oko 1400 zatvorenik­a prestanu s radom u sljedeće četiri godine, kako će im isticati ugovori s ministarst­vom pravosuđa. Centri za zadržavanj­e imigranata u kojima je sada 4000 ljudi prestat će s radom još ranije, tijekom 2020. godine. Kara Gotsch, direktoric­a skupine Sentencing Project koja se zalaže za reformu kaznenog zakona, ističe kako je nekoliko država, poput New Yorka, Illinoisa i Nevade, već ranije zabranilo privatne zatvore. Osim toga, polovica američkih saveznih država nema takvih institucij­a.

Inače, broj zatvorenik­a u kalifornij­skim privatnim zatvorima ustvari je vrlo mali u odnosu na ukupnu kažnjeničk­u populaciju od 126.000 ljudi. Za usporedbu, u Teksasu koji je prvi dopustio privatne zatvore još 1985. godine nalazio se 2017. daleko veći broj zatvorenik­a u privatnim kaznionica­ma, čak 13.000 ili gotovo osam posto ukupne zatvorenič­ke populacije, ističe Gotsch. ❖

TVRTKE TVRDE KAKO PRUŽAJU KLJUČNU USLUGU U VREMENIMA PRENAPUČEN­OSTI KAZNIONICA

 ?? REUTERS ?? Kompanije će izgubiti ugovore u iduće četiri godine
REUTERS Kompanije će izgubiti ugovore u iduće četiri godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia