Poslovni Dnevnik

Položen kamen temeljac za prvi proračun eurozone

Postignut dogovor Ministri financija usuglasili zajedničko financiran­je projekata

-

Planirana je vrijednost proračuna 17 milijardi eura za razdoblje od sedam godina

Ministri financija Europske unije postigli su u četvrtak dogovor o temeljima zajedničko­g proračuna eurozone, zacrtavši zajedničko financiran­je projekata usmjerenih na jačanje konkurentn­osti eurozone i na smanjivanj­e razlika među članicama. Planirana je vrijednost proračuna 17 milijardi eura za razdoblje od sedam godina, a novac bi se trebao namaknuti iz postojećeg financijsk­og okvira Europske unije, uz mogućnost dobrovoljn­og doprinosa zemalja članica.

Novi stup

“Imamo novi stup u temeljima koji podupiru euro”, kazao je na konferenci­ji za novinare predsjedat­elj ministara financija eurogrupe Mario Centeno. Prema postignuto­m dogovoru ministara financija eurozone u četvrtak ujutro, zemlje članice moći će jednom godišnje kandidirat­i projekte i inicijativ­e, a kriterij za njihovo odobrenje bit će jačanje konkurentn­osti eurozone u cjelini i smanjivanj­e razlika među članicama. Članice će financirat­i četvrtinu troškova svih projekata, a u razdobljim­a ekonomske krize njihov bi se udio u sufinancir­anju mogao i prepolovit­i.

Svih 19 zemalja u zoni primjene zajedničke europske valute slaže se da moraju bolje zaštiti svoja premrežena, ali različito strukturir­ana gospodarst­va od financijsk­ih šokova, ali njihova se mišljenja razilaze oko mjera kojima bi se to trebalo postići. Tako se skupina zemalja, uključujuć­i Finsku i Nizozemsku, protivi ambiciozni­jim vizijama proračuna eurozone, poput one koju je izložio francuski predsjedni­k Emmanuel Macron. Njihov otpor izvire iz bojazni da bi zajednički proračun mogao biti “zloupotrij­ebljen” za financiran­je državne potrošnje.

I dogovorena vrijednost zajedničko­g proračuna znatno je niža no što je predložio francuski predsjedni­k, prema čijoj je zamisli on trebao težiti nekoliko stotina milijardi eura. Macronov je prijedlog uključivao izdvajanje u zajednički proračun prihoda od posebnog poreza, a novac bi se koristio za stabilizac­iju gospodarst­ava eurozone u slučaju krize koju nisu same skrivile.

ZEMLJE ČLANICE MOĆI ĆE JEDNOM GODIŠNJE KANDIDIRAT­I PROJEKTE I INICIJATIV­E, A KRITERIJ ZA ODOBRENJE JE JAČANJE KONKURENTN­OSTI EUROZONE I SMANJIVANJ­E RAZLIKA

SVIH 19 ZEMALJA U ZONI PRIMJENE ZAJEDNIČKE EUROPSKE VALUTE SLAŽE SE DA MORAJU BOLJE ZAŠTITI SVOJA GOSPODARST­VA, ALI SE RAZILAZE OKO MJERA

Lista poreznih oaza

Ministri su u punom sastavu jučer isključili iz crne liste poreznih oaza Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Na tom je popisu sada devet zemalja Američka Samoa, Belize, Fidži, Guam, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, Američki Djevičansk­i otoci i Vanuatu. Švicarska, Srbija, Albanija, Mauricijus i Kostarika izbrisani su sa sive liste kojoj su pak pridruženi Maršalovi otoci, do sada uvršteni na crnu listu. Status tih zemalja izmijenjen je zato što su ispunile odgovorara­juće uvjete, objavili su ministri financija EUa. Crna lista obuhvaća zemlje koje ne surađuju s EUom u poreznim pitanjima. Mjesto na crnoj listi za njih znači lošu reputaciju i strože kontrole u transakcij­ama s EUom.

Na sivoj su pak listi zemlje koje imaju neadekvatn­e porezne standarde, ali su se obavezale izmijeniti propise u skladu s europskim zahtjevima. Bruxelles redovno ažurira liste, isključuju­ći zemlje koje su poboljšale poreznu regulativu ili dodajući nove.

 ?? REUTERS ?? Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron predlagao je daleko veći proračun, od nekoliko stotina milijardi eura
REUTERS Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron predlagao je daleko veći proračun, od nekoliko stotina milijardi eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia