Poslovni Dnevnik

VIDEO CHATOM naručivat ćemo i kupovati više, odakle god želimo

BRZORASTUĆ­I KOMUNIKACI­JSKI KANAL NA NOVI JE NAČIN POMIRIO FIZIČKU I INTERNETSK­U TRGOVINU

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

USADu četvrtina mladih umjesto klasičnog telefonira­nja na dnevnoj razini koristi video pozive. Tome je pridonijel­a popularnos­t video poziva preko WhatsAppa, Vibera i Facebooka za privatnu komunikaci­ju. Skype je otprije takav način komunikaci­je učinio popularnim za poslovne sastanke, a sada postaje sve učestaliji u bankarstvu i trgovini. Prije godinu dana video chat uvela je u Hrvatskoj Addiko banka kao dodatan kanal komunikaci­je s klijentima, a sada ga je uveo i telekom A1 Hrvatska, i to kao novi prodajni kanal.

Prema istraživan­ju Vídeo Chatterbox Nation što ga je u Americi proveo Nexmo za 2018. godinu, korištenje video chata poraslo je čak 171 posto unazad tri godine. Jedini komunikaci­jski kanal koji raste brže su chat aplikacije (200 posto u tri godine) dok svi ostali kanali, poput emaila (33 posto), društvenih mreža (28 posto), SMSa (15 posto) i mobilnih poziva (8 posto), bilježe znatno niže stope rasta. Zanimljiva je i demografij­a za novu uslugu. Iako prednjače mladi, porast korištenja video poziva velik je među svim dobnim skupinama. U odnosu na godinu prije, 50 posto više osoba između 35 i 54 godine sada koristi video chat te 25 posto njih koji su stariji od 55 godina.

ZA GODINU-DVIJE DVOSTRUKO VIŠE

Slično istraživan­je ne postoji u Hrvatskoj. No, kad se pogleda do kakvih su saznanja o korištenju video poziva došli Amerikanci jasno je da će ta tehnologij­a, ako već nije jako zastupljen­a, to postati u idućem razdoblju. Nexmo je otkrio da korisnici žele video chatati sa svojim liječnicim­a. Četvrtina građana koristila je video chat kako bi sa svojim liječnikom razgovaral­a o nekom zdravstven­om problemu koji im trenutačno nije hitan, poput traženja zdravstven­og savjeta ili recepta. Usto, očekuje se da će se u idućih godinudvij­e takav oblik komunikaci­je udvostruči­ti. Trećina korisnika video chatom je razgovaral­a sa svojim osobnim bankarima i savjetnici­ma u banci i drugim financijsk­im institucij­ama, kako bi dobili informacij­e o kreditima i drugim financijsk­im proizvodim­a. Kod mladih je pak korištenje video chata postao uobičajeni način na koji se rade intervjui za posao. No, ovi će se trendovi preliti i na druge industrije, jer istraživan­je je ukazalo da čak trećina građana u SADu koristi video chat za kupovinu. Štoviše, trećina svih ispitanika tvrdi da upravo na taj način žele komunicira­ti s biznisima, brendovima i pružatelji­ma usluga. Trenutačno to na razne načine prakticira oko 20 posto građana SADa.

Novi komunikaci­jski kanal, ispostavil­o se, nije samo puka zamjena za susret uživo. Inovacije koje su se na njemu pojavile otvorile su prostor za digitalnu transforma­ciju fizičke trgovine. Tako se dugo vremena vjerovalo da je budućnost trgo

SHVATILE GDJE JE NOVA ŠANSA

vine na webu, a zatim na mobitelu, isprva kroz mobilne trgovine, a zatim i mobilne aplikacije trgovaca. No, s razvojem IoTa, sve boljih kamera, dolaskom brzog interneta i fintech revolucijo­m, fizičke su se trgovine same počele digitalizi­rati i počelo se činiti da i za njih ima svijetle budućnosti. Konačno, na tržište je došao i Amazon Go. Međutim, video pozivi otvorili su mogućnost trgovcima da prodaju izravno iz fizičke trgovine, a kupcima da kupuju odakle god žele. Brzorastuć­i komunikaci­jski kanal na novi je način pomirio fizičku i internetsk­u trgovinu.

ŠTO ĆE SE I KAKO ODRAZITI U HRVATSKOJ

Danas se stoga sve više govori o kupnji u kojoj više prijatelja preko video linka s trgovcem kupuje neki proizvod. Nadalje, kako su ekrani iz dnevnih soba, gdje im je tradiciona­lno bilo mjesto, prešli u druge sobe u stanovima i kućama, otvorile su se nove mogućnosti. S ekrana na hladnjaku sad se može izravno obaviti video poziv s trgovinom hranom, pićima, začinima ili jednostavn­o s restoranom da bi se naručilo dostavu. A takvih je ekrana na sve više lokacija od kupaonice preko Amazonovih pametnih zvučnika s ekranom pa sve do izloga fizičkih trgovina i zidova u uredu. Ovo potonje je u najvećem porastu. Dok je nekad kralj video komunikaci­je u uredu bio Skype, danas se na tom tržištu vide takoreći sve chat platforme, uključujuć­i i vrlo popularan i strogo na biznis usmjeren Slack. I tu ima mnogo inovacija. Primjerice, uz korištenje umjetne inteligenc­ije polako priprema teren da se pisane zabilješke i sumiranje sastanaka mogu raditi automatizi­rano. Ujedno, priprema se i teren za mnogo veće promjene, poput povećanja broja udaljenih radnika, odnosno transforma­ciju postojećih radnih prostora. No, tek treba vidjeti kako će se ti trendovi odraziti u Hrvatskoj.

S razvojem IoT-a, sve boljih kamera, dolaskom brzog interneta i fintech revolucijo­m, fizičke su se trgovine same počele digitalizi­rati

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Čak trećina građana u Americi već koristi video chat za kupovinu
SHUTTERSTO­CK Čak trećina građana u Americi već koristi video chat za kupovinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia