Poslovni Dnevnik

Industrijs­ka reciklaža je održiva i ima tendenciju stvarati profit

Treba tražiti nova rješenja za kružno gospodarst­vo

-

Teme zaštite okoliša, recikliran­ja i kružnog gospodarst­va postale su dio svakodnevi­ce. Ponovna uporaba, osim što štiti okoliš, pridonosi i štednji, a kako tehnologij­e mogu pomoći u poticanju koncepta kružnog gospodarst­va na 8. Croatia Waste Expo konferenci­ji govorio je Đuro Horvat, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix. Kako ističe Horvat, otpad je složena materija, a upravo s tim ciljem treba naći nova rješenja koja mogu unaprijedi­ti postizanje ciljeva kružnog gospodarst­va. Za razliku od klasične reciklaže, industrijs­ka omogućuje izdvajanje deset uporabnih sirovina, a nove tehnologij­e u sustavu gospodaren­je otpadom omogućuju održivo gospodaren­je komunalnim otpadom.

Nova prihvaćena norma Europske unije temelji se na mehaničkoj, biološkoj i termičkoj obradi. Upravo na tom principu funkcionir­a i nova MOBOTO tehnologij­a.

‘’Razvili smo tipske tvornice, a one su primjenjiv­e u svim gradovima i općinama.Industrijs­kom reciklažom u Tehnixu dobivamo čak osam vrsta baliranih sirovina, eko kompost i RDF gorivo. Te tvornice isplative su gradovima i u budućnosti i imaju tendenciju stvarati profit. Otpad brzo više nije otpad, već stara deponija, a našim tehnologij­ama mogu se reciklirat­i i stare deponije’’, rekao je Horvat. Kako ističe Horvat, moramo misliti i o tome da je Hrvatska turistika zemlja sa 100 milijuna noćenja i velikom količinom smeća. Tehnologij­a MOBOTO zajedno s gradovima ide u smjeru održivog gospodaren­ja otpadom te brzog i efikasnog rješavanja tih problema.

 ?? D.VIŠNJIĆ/PIX ?? Poduzetnik Đuro Horvat
D.VIŠNJIĆ/PIX Poduzetnik Đuro Horvat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia