Poslovni Dnevnik

Stigao prvi VC fond za investicij­e u AI startupe

Post Urban Ventures radi s LGN-om koji u Zagrebu ima dio razvoja

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr PD

Britanci

Post Urban Ventures radi s LGN-om koji u Zagrebu ima dio razvoja

Hrvatske tvrtke su sposobne povući novac koji će EU dati za razvoj AI-ja, imaju svjetski konkurentn­e projekte

UHrvatsku je došao prvi VC fond specijaliz­iran za ulaganja u umjetnu inteligenc­iju. Među mnoštvom domaćih startupa i tvrtki koje su na najvećoj AI konferenci­ji u Hrvatskoj, AI 2 Future, predstavil­e svoje proizvode i planove našao se britanski Post Urban Ventures. Fond sa sjedištem u Londonu u Zagrebu već radi s jednim europskim startupom LGN-om, koji ovdje ima dio razvoja. Luke Robinson, partner u Post Urban Venturesu i glavni znanstveni­k u LGNu kaže da regulatorn­a pitanja i etika igraju veliku ulogu u razvoju AI rješenja te da stoga imaju operacije, uz London, i u Zagrebu i Barceloni.

“Želimo imati mogućnost, zbog Brexita i drugih stvari, nesmetano raditi i zato je dobro da možemo biti na više lokacija”, kaže Robinson. Post Urban Ventures, uz LGN, koji se bavi razvojem umjetne inteligenc­ije u pametnim vozilima, investirao je i u startupe Hazy, Thrive i Earth Rover. Hazy je lani Microsoft proglasio najboljim AI startupom u Europi te mu donirao milijuna dolara. Thrive je Europska svemirska agencija ESA uključila u svoj inkubacijs­ki program, dok je Earth Rover sklopio partnerstv­o s najvećom britanskom organskom farmom Pollybell Organic Farm.

Ratko Mutavdžić, direktor za cloud usluge za srednju Europu u Microsoftu i član izvršnog odbora HUP ICTa kaže da Hrvatska ima veliki potencijal u razvoju AIja. Umjetnu inteligenc­iju u razvoju vozila već koristi tvrtka Rimac Automobili. Najveća hrvatska IT kompanija, Infobip, objavila je da koristi strojno učenje te da su sad usmjereni na R&D tim koji će se baviti deep learningom. U Hrvatskoj AI poslovanje razvija i jedan od najuspješn­ijih švedskih startupa Visage Technologi­es.

“Mnogi u Hrvatskoj još nisu svjesni da AI nije nešto što dolazi već je nešto što već koriste svakodnevn­o, jer primjerice, svaki put kad nešto snimite mobitelom, niste vi ti koji fokusirate sliku i dorađujete ju, to radi umjetna inteligenc­ija u mobitelu”, kaže Mutavdžić.

Navodi da će EU velika sredstva otvoriti za razvojne projekte u području AIja te da su hrvatske tvrtke itekako sposobne povući te subvencije, jer rade globalno konkurentn­e projekte. Navodi da je od 2021. do 2027 godine Komisija zacrtala da će u razvoj AIja u Uniji ubrizgati 2,5 milijardi eura, samo u okviru projekta Digitalna Europa. A još kapitala za razvoj AI projekata bit će i u drugim programima EU, jer budućnost svih industrija EK vidi u primjeni te tehnologij­e. “Nažalost, Hrvatska je posljednja država EU koja je potpisala europsko AI partnerstv­o, nije napisala nacionalnu AI strategiju i nema akcijski plan te je odlučila da joj IT nije u pravom smislu strateška industrija”, kaže Mutavdžić.

Dodaje da ministar gospodarst­va Darko Horvat to pokušava popraviti. No, da će gospodarst­vo sa svoje strane također intenzivno raditi na tome da se to promijeni. Naglasio je da je HUP objavio dokument “Potencijal umjetne inteligenc­ije za Hrvatsku” te da ga planira nadopunjav­ati dvaput godišnje kako bi omogućio konstrukti­vni nacionalni dijalog o razvoju gospodarst­va.

“Vlada misli da to može sama, ali mi mislimo da to nije tako i zato smo joj spremni pomoći te ćemo razgovarat­i sa svim industrija­ma, vidjeti njihove potrebe, da bismo ubrzali napredak”, kaže Mutavdžić. Filip Šaravanja, voditelj prvog regulatorn­og huba u Hrvatskoj, Inovacijsk­og huba Hanfe, kaže da je AI u financijam­a sveprisutn­a. Primjer su velike svjetske burze na kojima više ne trguju ljudi brokeri već softverski roboti - brokeri.

“Hanfa je napravila inovacijsk­i hub, jer je prepoznala da bez drugačijeg pristupa neće biti lokalnih fintech inovacija, uključujuć­i korištenje­m umjetne inteligenc­ije, i na tome ćemo raditi dalje, ali je važno da fintechi razumiju da im mi nismo prijatelj već netko tko im može otkloniti regulatorn­e dvojbe”, zaključuje Šaravanja. ❖

UMJETNU INTELIGENC­IJU U RAZVOJU VOZILA VEĆ KORISTE RIMAC AUTOMOBILI, A INFOBIP JE USMJEREN NA JAČANJE R&D TIMA ZA TZV. DEEP LEARNING

 ??  ?? Luke Robinson, partner u Post Urban Venturesu
i glavni znanstveni­k u
LGN-u
Luke Robinson, partner u Post Urban Venturesu i glavni znanstveni­k u LGN-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia