Poslovni Dnevnik

Vlada je gluha za naše gužve, ali pritiskat ću da izmijeni zakon

Mato Franković, dubrovački gradonačel­nik analizira sezonu u kojoj grad nije imao nijedan minus i najavljuje nastavak ‘obračuna’ s gužvama zbog navale taksista

- ✑ MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Imamo podršku UNESCO-a jer ovakvo zagušenje prometa izravno ugrožava spomeničku baštinu

Dubrovnik bi ove godine prvi put mogao zaživjeti kao zimska turistička destinacij­a. Sljedećeg ljeta trebala bi se dodatno ublažiti i gužva s kruzerima. Glavni cilj gradske uprave je izgraditi održivi model razvoja turizma, koji će biti uzor za brojne svjetske destinacij­e. Međutim, Grad je u ovoj ljetnoj sezoni bio zagušen cestovnim prometom, što je radikalno pogoršala liberaliza­cija taksi tržišta.

Dubrovački gradonačel­nik Mato Franković u razgovoru za Poslovni dnevnik ističe da se to ne smije ponoviti sljedeće godine, zbog čega je u intenzivni­m razgovorim­a s predstavni­cima Vlade oko izmjena zakona.

Kako ćete riješiti gužvu s taksistima?

Na žalost, do sada nismo imali pozitivnog odjeka ni u Ministarst­vu prometa ni u Vladi oko tog problema.

Sa splitskim gradonačel­nikom opisao sam im problem, dali smo prijedlog kako to riješiti, ne ukidajući liberaliza­ciju, ali dopuštajuć­i gradovima pod zaštitom Unescoa da uvedu određene limite. Ljeti svi taksisti iz Hrvatske dođu i voze po dubrovački­m ulicama. Četiri tisuće vozila Dubrovnik ne može podnijeti, i žao nam je što u ovom trenutku oko tog pitanja u Vladi nemamo partnera, nemaju sluha, ne prepoznaju da je kvaliteta bitna. Spreman sam na radikalne mjere kako bih postigao cilj, a to je vraćanje alata upravljanj­a dubrovački­m prostorom jedinici lokalne samouprave. Radit ćemo pritisak da se izmjeni zakon i u tome imamo punu podršku UNESCO-a jer je ovakvo zagušenje izravno ugrožava spomeničku baštinu.

VLADI SAM PONUDIO RJEŠENJE, A SPREMAN SAM NA RADIKALNE MJERE KAKO BIH POSTIGAO CILJ

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia