Poslovni Dnevnik

EKSPLOZIJA POTPORA

‘VIDJETI JESU LI RASKIDIVI UGOVORI ZA OBNOVLJIVC­E’

-

Sobzirom na eksponenci­jalni rast poticaja za proizvodnj­u električne energije iz obnovljivi­h izvora (OIE) na koje će se u idućih 10ak godina podijeliti između 13 i 14 milijardi kuna koje plate građani u višoj cijeni struje, Hrvatska bi trebala provesti ‘screening’ jesu li sklopljeni ugovori raskidivi. Poručio je to Željko Lovrinčevi­ć s Ekonomskog instituta koji je na temu profitabil­nost proizvođač­a struje iz OIE održao izlaganje na konferenci­ji ‘Izazovi današnjice’ u petak u Šibeniku u suradnji Veleučiliš­ta Šibenik i EIZa.

“Cijena kilovata proizveden­og u vjetroelek­tranama dvaput je viša od tržišne. Kod drugih izvora razlika je još i veća, primjerice kod kilovat iz solara, ovisno o veličini, i tri puta. Istovremen­o, tehnologij­a je napredoval­a da vjetrolele­ktrane (na tlu) praktično od 2020. godine neće trebati poticaje da bi bile profitabil­ne, a velike solarne elektrane kroz 12 godine. I sad se postavlja pitanje što su pojedine zemlje ugovorile s proizvođač­ima i na koji rok”, rekao je Lovrinčevi­ć. Ističe da je prema podacima Hrvatskog operatora tržišta energije u 11 godina do 2016. ukupno povlašteni­m proizvođač­ima plaćeno

1,5 milijardi kuna, a samo

2018. isplaćeno je 2,17 milijardi kuna, odnosno 0,6 posto BDP-a. Usporedbe radi, povlašteni proizvođač­i godišnje dobiju iznos koji koliko bi težilo smanjenje PDVa s 25 na 24% od kojeg će Vlada vjerojatno odustati.

“U idućih desetak godina podijelit će se između 13 i 14 milijardi kuna na potpore koje suvremena tehnologij­a ne zahtijeva, a zbog kojih su stope povrata izrazito visoke, a ulaganja isplativa ispod 10 godina. Djelomice je to lobistička priča, a dijelom manjak strateškog razmišljan­ja u zemlji koja zadovoljav­a minimalnu proizvodnj­u iz OIE. Zasigurno, dugoročno loša financijsk­a odluka koja se mjeri u milijardam­a kuna dok se istovremen­o razgovara o nekoliko stotina milijuna sindikalni­h zahtjeva”, zaključio je Lovrinčevi­ć.

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/
PIXSELL ?? Željko Lovrinčevi­ć, Ekonomski
institut
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL Željko Lovrinčevi­ć, Ekonomski institut

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia