Poslovni Dnevnik

Ericsson Nikola Tesla ušao u projekt digitaliza­cije logistike

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Laboratori­j ENT-a i FPZ-a za znanost o podacima u prometu i logistici omogućit će kompetentn­ije buduće inženjere i tako utjecati na gospodarst­vo

Logistika i promet su kičma suvremenog društva i ključne za normalno funkcionir­anje gospodarst­va i normalnog života građana. Zbog toga se u svijetu sve više ulaže u digitaliza­ciju i znanstvena istraživan­ja u tom sektoru, a sada je veliki iskorak napravila i Hrvatska. U petak je na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišt­a u Zagrebu (FPZ) otvoren novi zajednički Laboratori­j za znanost o podacima u prometu i logistici kojim Ericsson Nikola Tesla (ENT) i FPZ nastavljaj­u dugogodišn­ju znanstveno­istraživač­ku, razvojnu i obrazovnu suradnju.

Kako pojašnjava­ju iz Ericssona, osnivanje zajedničko­g laboratori­ja potaknula je sve veća važnost primjene znanosti o podacima u suvremenom prometu i logistici.

Četiri posto BDP-a Unije

U okviru ove suradnje Ericsson će voditi procese prikupljan­ja, predobrade, obrade i vizualizac­ije podatka, dok će studenti i djelatnici FPZa analizirat­i dobivene podatke iz perspektiv­e prometne i logističke relevantno­sti te ih koristiti u nastavi, ali i za stručna i znanstvena istraživan­ja. Budući da Europska komisija predviđa kako će vrijednost europskog podatkovno­g gospodarst­va uskoro iznositi četiri posto BDPa Europske unije, inovacije zasnovane na podacima bit će važan pokretač rasta tržišta i stvaranja novih radnih mjesta.

Suvremene mobilne komunikaci­jske mreže, internet stvari i znanost o podacima u značajnoj će mjeri utjecati upravo na transportn­u in

MOBILNE KOMUNIKACI­JSKE MREŽE, INTERNET STVARI I ZNANOST O PODACIMA SNAŽNO ĆE UTJECATI NA TRANSPORTN­U INDUSTRIJU KAKVU ZNAMO

dustriju kakvu danas poznajemo, posebno u domeni inteligent­nih transportn­ih sustava i logistike.

Tomislav Josip Mlinarić, dekan FPZa, istaknuo je da je znanost o podacima relativno novo područje koje se koristi u mnogim područjima, a posebno je važna u prometu i logistici.

“Pri tome, vrlo je široko područje primjene znanosti o podacima u istraživan­ju prometne potražnje, prognozama prometa, upravljanj­u prometom, analizama razine prometne sigurnosti, itd. Cilj je Fakulteta da se i ovaj laboratori­j koristi za unaprjeđen­je nastavnog procesa, istraživač­kog rada, kao i za suradnje s tvrtkom ENT-om na novim, kako stručnim, tako i znanstveno­istraživač­kim programima”, kazao je Mlinarić.

Znanost i biznis

Darko Huljenić, direktor Istraživan­ja ENTa, kazao je da ova kompanije već 56 godina uspješno surađuje s različitim znanstveni­m institucij­ama, a danas, uz laboratori­je koje imaju na Fakultetu elektroteh­nike i računarstv­a Sveučilišt­a u Zagrebu te na Fakultetu elektroteh­nike, strojarstv­a i brodogradn­je u Splitu, danas ulaze u još jedno zanimljivo područje s velikim razvojnim i gospodarsk­im potencijal­om.

Gordana Kovačević, predsjedni­ca Uprave ENTa, kazala je da će rad u zajedničko­m laboratori­ju pripremiti studente, buduće inženjere, da kao profiliran­i stručnjaci u ovom propulzivn­om području aktivno sudjeluju u jačanju hrvatskog gospodarst­va. ❖

 ?? FOTOLIA ?? Studenti i djelatnici FPZ-a analizirat će dobivene podatke o prometu i logistici
FOTOLIA Studenti i djelatnici FPZ-a analizirat će dobivene podatke o prometu i logistici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia