Poslovni Dnevnik

Slovenski robot za dezinfekci­ju bolnica u pohodu na EU i regiju

Zdravstvo Tvrtka UVC Solutions razvila je uređaj SteriPro koji zračenjem sprečava bolničke infekcije

-

UV-C ultraljubi­často svjetlo, koje koristi SteriPro, na valnim dužinama od oko 254 nanometara nepovoljno utječe na mikroorgan­izme

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti bilježi da se godišnje u europskim bolnicama dogodi 4,5 milijuna bolničkih infekcija, koje su odgovorne 37.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Slovenski Nacionalni institut za javno zdravstvo na svojoj web stranici objavio je da je oko šest posto pacijenata već imalo barem jednu bolničku infekciju, a slično je i u drugim zemljama.

U Hrvatskoj, prema nekim podacima, godišnje oko 60.000 pacijenata koji se liječe u bolnicama dobije neku bolničku infekciju, a umire ih oko 800. Zbog toga je slovenska tvrtka UVC Solutions razvila SteriPro, robota za dezinfekci­ju prostora, prije svega u zdravstvu, pišu Finance.

Upravlja se tabletom

“Naša trenutna misija je razviti tržište za našu tehnologij­u. Kada prvi put predstavim­o proizvod potencijal­nim kupcima, naš način korištenja UV zraka im je potpuno nov. Ali cilj je da UV dezinfekci­ja postane standard u europskom zdravstvu, a da mi budemo jedan od pionira”, kaže Matej Rajk iz celjske tvrtke UVC Solutions.

UVC ultraljubi­často svjetlo, koje koristi SteriPro, na valnim dužinama od oko 254 nanometara nepovoljno utječe na mikroorgan­izme, jer je ta vrsta svjetla germicidna, što znači da šteti bakterijam­a, virusima i drugim mikroorgan­izmima uništavanj­em nukleinski­h kiselina i njihovih DNA.

Upotreba UV svjetla u dezinfekci­ji inače nije novost i široko je rasprostra­njena, tako u Sloveniji većina bolnica ima uređaje postavljen­e na stropu operacijsk­e dvorane.

Međutim, takva metoda dezinfekci­je pomoću UV svjetla na stropu je problemati­čna, budući da su stropovi visoki, a snaga zračenja mora biti dovoljno snažna inače dezinfekci­ja nije učinkovita. Sloven2020.

ski SteriPro taj problem rješava vrlo velikom snagom zračenja, koja je opasna i za čovjeka. Nitko ne smije biti u sobi kada uređaj dezinficir­a. Zato su u njega ugrađeni senzori pokreta, koji zaustavlja­ju uređaj ako u sobi detektiraj­u osobu.

SteriPro mjeri veličinu prostora za dezinfekci­ju uz pomoć ugrađenog skenera i izračunava optimalno vrijeme. Za dezinfekci­ja standardne bolničke sobe bit će dovoljno 10 minuta, a za operacijsk­u dvoranu oko 20 minuta. SteriPro, pokazala je klinička studija, smanjuje bolničke infekcije za 34,2%. Uređaj SteriPro koristi se pomoću namjenskog tableta kojim upravlja operater. Nakon završetka ciklusa dezinfekci­je SteriPro se automatski isključuje i putem tableta obavještav­a operatera o statusu postupka dezinfekci­je.

Tehnologij­a koju koristi SteriPro već je u upotrebi u SADu. Međutim, kako objašnjava Rajk, bilo je preskupo dovesti tu tehnologij­u u Europu, što znači da takvog uređaja kao što je SteriPro do sada nije bilo u europskim zemljama.

Njihova preporučen­a cijena za krajnjeg kupca, odnosno bolnicu, iznosi 50 tisuća eura. Kada su Slovenci počeli razmišljat­i o razvoju svog uređaja američki su stajali između 150.000 i 200.000 dolara. “Takva cijena nam se za europske uvjete činila nemogućom”, kaže Matej Rajk. Zbog toga ne ciljaju samo na slovensko tržište. “U Sloveniji je većina bolnica već testirala SteriPro. U inozemstvo ćemo prodrijeti putem distribute­ra koji imaju pristup bolnicama”, dodao je Rajk.

Prema njegovim riječima, Slovenija se pokazala dobrim testnim tržištem, što im je pomoglo da dobiju važne povratne informacij­e. U inozemstvu su već prisutni u Finskoj, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji i Hrvatskoj, a u ostalim zemljama EU razgovaraj­u s potencijal­nim distribute­rima.

Stiže i u hrvatske bolnice

Da za SteriPro postoji tržište i u Hrvatskoj potvrđuju Siniša Vardić i Krešimir Faber iz tvrtke UVC Technology, koja je zastupnik za Hrvatsku i BiH.

Uređaj je predstavlj­en u više hrvatskih bolnica, u Zagrebu i Splitu, gdje je izazvao veliku pozornost i uskoro će se naći u operacijsk­im dvoranama i bolničkim sobama. Slično je i u Srbiji. “Logika širenja temelji se na geografsko­j blizini. Uz naš proizvod vrlo su važne i usluge, odnosno podrška, obuka i servis. To je teže od razvoja uređaja, zbog čega smo u tome vrlo pažljivi”, objašnjava Matej Rajk.

OSIM U SLOVENIJI

UVC SOLUTIONS PRISUTAN JE

U FINSKOJ, ČEŠKOJ, SLOVAČKOJ, SRBIJI I HRVATSKOJ

 ?? PD ?? Bit će dovoljno 10 minuta za dezinfekci­ju standardne bolničke sobe, a za operacijsk­u dvoranu oko 20 minuta
PD Bit će dovoljno 10 minuta za dezinfekci­ju standardne bolničke sobe, a za operacijsk­u dvoranu oko 20 minuta
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia