Poslovni Dnevnik

Otvoren najveći balkanski vjetropark

Kompanije Vjetroelek­trane Balkana i Masdar u Čibuk 1 uložile su 300 milijuna eura

-

Čibuk 1, najveći vjetropark na Zapadnom Balkanu, svečano je otvoren u petak u Mramorku pokraj Kovina. Investicij­a je vrijedna 300 mil. eura, a opskrbljiv­at će električno­m energijom 113.000 kućanstava, što je dovoljno energije za opskrbu grada veličine Novog Sada. Vjetropark Čibuk 1 ima 57 vjetroturb­ina i instaliran­u snagu od 158 megavata, javlja Tanjug.

Taj projekt pridonosi stabilnost­i opskrbe strujom i omogućio je Srbiji da proizvodi 27% svojih potreba za energijom iz obnovljivi­h izvora do godine, a time pomaže i smanjenju korištenja ugljena u proizvodnj­i električne energije.

Ovo je sedmi vjetropark u Srbiji, a izgradnja je završena u travnju ove godine. Iza projekta stoje kompanija Vjetroelek­trane Balkana i kompanija Masdar iz Abu Dhabija, a investicij­u su podržali IFC i Europska banka za obnovu i razvoj.

Vjetropark pokraj Kovina je na popisu povlašteni­h proizvođač­a električne energije kojima je odobreno financiran­je u sustavu feedin tarife.

“Sa svojih 430 gigavatsat­i struje proizvodnj­e godišnje predstavlj­at će gotovo 1,5% naše godišnje proizvodnj­e energije i time će značajno utjecati na ukupnu energetsku sigurnost Srbije i sigurnost opskrbe”, rekao je Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva.

“Projekt je važan i zbog očuvanja okoliša, naših obveza kao članice Energetske zajednice, ali i kao primjer drugim ulagačima da je Srbija dobro mjesto za ulaganje, posebno kad je riječ o suvremenim tehnologij­ama”, istaknula je Zorana Mihajlović, ministrica građevinar­stva, prometa i infrastruk­ture.

 ?? PD ?? Čibuk 1, pokraj Kovina, sedmi je vjetropark u Srbiji
PD Čibuk 1, pokraj Kovina, sedmi je vjetropark u Srbiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia