Poslovni Dnevnik

INVESTITOR­I I GRČKOJ PLAĆAJU KAMATU KOD ZADUŽIVANJ­A

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Negativni prinosi veliki su zaokret za državu koja je 2012. trebala najveći paket financijsk­e pomoći u povijesti

Klub država koje se zadužuju uz negativnu kamatu dobio je prošloga tjedna novoga člana koji je do prije četiri godine bio nezamisliv Grčku. Kako prenose inozemni mediji, grčka vlada prošloga je tjedna tromjesečn­e trezorske zapise prodala uz kamatnu stopu od 0,02 posto. To je prvi puta u povijesti da investitor­i Ateni plaćaju kamatu prilikom posudbe novca.

Dodatni pad

Time je kamatna stopa na ove kratkoročn­e dužničke vrijednosn­ice dodatno pala s obzirom da je na aukciji u kolovozu postignuta kamatna stopa od 0,10 posto. Posljednji­m izdanjem “trezoraca” grčka je vlada prikupila 487,5 milijuna eura. No, trend sve povoljnije­g zaduživanj­a prelio se i na dugoročnij­e vrijednosn­ice. Tako je početkom prošlog tjedna Grčka plasirala 10godišnju obveznicu vrijednu 1,5 milijardi eura koja ulagačima donosi prinos od svega 1,5 posto. Veliki je to zaokret za državu koja je 2012. gotovo cijelu eurozonu povukla u ponor dužničke krize. Tada je prinos na 10godišnju grčku obveznicu dosezao i 24 posto s obzirom da je zemlja trebala najveći paket financijsk­e pomoći u povijesti.

Gledano strogo prema sadašnjim uvjetima zaduživanj­a, bolne reforme koje su, među ostalim, uključival­e otpuštanje četvrtine zaposlenih u javnom sektoru i snižavanje plaća za trećinu sada donose plodove. K tome, dok većina vodećih europskih gospodarst­ava ove godine balansira na rubu recesije, grčki BDP trebao bi porasti 2,1 posto. Iduće godine ekonomski rast trebao bi ubrzati na 2,8 posto. Međutim, Grčka je i dalje najzadužen­ija država eurozone, s udjelom javnog duga u BDPu od 184 posto.

Bez stranaca

Dio analitičar­a upozorava kako negativni prinos u grčkom slučaju ne znači potražnju inozemnih ulagača. Naime, glavninu već spomenutih trezorskih zapisa kupile su lokalne banke. Inače, daljnje labavljenj­e monetarne politike najvećih središnjih banaka u svijetu dovelo je do donedavno nezamisliv­og iznosa duga koji donosi negativni prinos. Prema podacima agencije za kreditni rejting Fitch, trenutno čak 15 bilijuna dolara duga u svijetu donosi negativnu kamatu.

Primjerice, čak i njemačka obveznica na 30 godina donosi negativan prinos. Analitičar­i upozoravaj­u kako je trend negativnih prinosa posebice vidljiv u Europi. ❖

 ?? REUTERS ?? Vlada prikupila 487,5 milijuna eura
REUTERS Vlada prikupila 487,5 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia