Poslovni Dnevnik

Stop malim HE u parkovima prirode

-

Čini se da će Srbija konačno stati na put izgradnji malih hidroelekt­rana u zaštićenim područjima, kao što su parkovi prirode, pišu Večernje novosti.

Goran Trivan, ministar zaštite okoliša, krajem prošlog tjedna je rekao da će uskoro biti usvojene izmjene Zakona o zaštiti prirode, kojima će biti zabranjena gradnja derivacijs­kih minihidroc­entrala u zaštićenim područjima. Međutim, Trivan nije naveo kada će zakon biti usvojen.

“Izgrađene male HE neće nitko rušiti, ali će one koje su u zaštićenim dobrima morati raditi u skladu s pravilima”, objasnio je ministar Trivan. Svi koji su dobili dozvole za izgradnju u zaštićenim područjima, ministarst­va energetike i zaštite okoliša omogućit će zamjenu lokacija za one izvan tih područja, gdje gradnja neće biti zabranjena. “Naše ministarst­vo godinama tvrdi da male hidroelekt­rane derivacijs­kog tipa ne mogu opstati u zaštićenim područjima. To je pokazala i javna rasprava. Studije pokazuju zašto su štetne”, dodao je Trivan.

Kada je riječ o ulagačima koji su najavili tužbu protiv države, jer ne mogu provesti plan za koji imaju dozvolu, Trivan je uvjeren da će se i za to pronaći neko rješenje.

“Dozvole za gradnju izdane su po važećem Zakonu o zaštiti okoliša, koji je loš. Radi se i na reorganiza­ciji zaštićenih dobara, prije svega nacionalni­h parkova, jer je jasno da pojedini dijelovi nacionalni­h parkova to više nisu”, istaknuo je Trivan.

 ?? PD ?? Ulagačima koji su dobili dozvolu za gradnju u parku prirode ponudit će se nova lokacija
PD Ulagačima koji su dobili dozvolu za gradnju u parku prirode ponudit će se nova lokacija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia