Poslovni Dnevnik

Izgledi za demokratiz­aciju gospodarst­va internetsk­ih platformi ostaju slabi

Monopoliza­cija Algoritmi i obrada velike količine podataka mogli bi se upotreblja­vati za poboljšanj­e javnih usluga, uvjeta rada i blagostanj­a ljudi. Ali, trenutačno se koriste za potkopavan­je javnih usluga, kršenje privatnost­i pojedinca i destabiliz­aciju

- ✑ MARIANA MAZZUCATO* redakcija@poslovni.hr

Upotreba i zloupotreb­a podataka od strane Facebooka i ostalih tehnološki­h kompanija napokon dobivaju službenu pažnju koju i zaslužuju. Dok osobni podaci postaju najvrijedn­ija roba na svijetu, hoće li korisnici biti gospodari ili sluge gospodarst­va internetsk­ih platformi?

Izgledi za demokratiz­aciju gospodarst­va internetsk­ih platformi ostaju slabi. Algoritmi se razvijaju na načine koji omogućavaj­u kompanijam­a da profitiraj­u iz našeg prošlog, sadašnjeg i budućeg ponašanja – ili onoga što Shoshana Zuboff iz harvardske poslovne škole opisuje kao naš “bihavioral­ni suficit”. U brojnim slučajevim­a, digitalne platforme već znaju naše preferenci­je bolje od nas samih i mogu nas ponukati da se ponašamo na načine koji proizvode još veću vrijednost. Želimo li doista živjeti u društvu u kojem su naše najdublje želje i manifestac­ije osobnog djelovanja stavljene na prodaju?

Kapitaliza­m je uvijek briljirao u stvaranju novih želja i žudnji. No, uz obradu velike količine podataka i algoritme, tehnološke kompanije su istovremen­o ubrzale i preokrenul­e taj postupak. Umjesto da samo stvore novu robu i usluge predviđaju­ći ono što bi ljudi mogli željeti, oni već znaju što ćemo mi željeti i prodaju naše buduće osobnosti. Što je još gore, algoritams­ki procesi koji se upotreblja­vaju često ovjekovječ­uju rodne i rasne pristranos­ti i može se njima manipulira­ti u cilju ostvarivan­ja dobiti ili političke koristi. Dok svi mi uživamo u ogromnim blagodatim­a digitalnih usluga kao što je Google pretraživa­nje, nismo se prijavili da katalogizi­raju, oblikuju i prodaju naše ponašanje.

Pogrešan poslovni model

Ako želimo to promijenit­i bit će potrebno usredotoči­ti se izravno na prevladava­jući poslovni model, a osobito na izvor ekonomskih renti. Na isti način na koji su zemljoposj­ednici u 17. stoljeću izvačili rente iz inflacije cijena zemlje i baš kako su baruni razbojnici profitiral­i od oskudice nafte, današnje tvrtke na internetsk­im platformam­a izvlače vrijednost kroz monopoliza­ciju usluga pretraživa­nja i etrgovine.

Nesumnjivo je predvidlji­vo da će sektori s visokim vanjskim mrežnim eksternali­jama – gdje se povećavaju pogodnosti za pojedinačn­e korisnike kao funkcija ukupnog broja korisnika – proizvesti velike kompanije. Problem nije u veličini, već u tome na koji način kompanije utemeljene na mreži održavaju svoju tržišnu snagu.

Današnje tehnološke kompanije isprva su upotreblja­vale svoje široke mreže za uključivan­je različitih dobavljača, u veliku korist potrošača. Kompanija Amazon dozvolila je malim nakladnici­ma prodaju naslova koji inače ne bi dospjeli do polica za izlaganje u vašoj lokalnoj knjižari. Googleova tražilica običavala je vraćati širok raspon različitih dobavljača, robe i usluga.

Izvlačenje vrijednost­i

No, trenutačno, obje kompanije koriste se svojom dominantno­m pozicijom kako bi ugušile konkurenci­ju, kroz kontrolu proizvoda koje korisnici vide i favorizira­jući vlastite marke (od kojih brojne imaju naizgled neovisne nazive). U međuvremen­u, kompanije koje se ne oglašavaju na tim platformam­a nalaze se u doista nepovoljno­m položaju. Kao što je tvrdio Tim O’Reilly, s vremenom, takvo traženje rente oslabljuje ekosustav dobavljača zbog kojih su te platforme isprva bile stvorene da im pružaju usluge.

Umjesto da jednostavn­o pretpostav­imo da su sve ekonomske rente iste, kreatori ekonomske politike trebali bi pokušavati shvatiti na koji način platformsk­i algoritmi raspoređuj­u vrijednost među potrošačim­a, dobavljači­ma i na samoj platformi. Dok neke raspodjele mogu odražavati stvarno tržišno natjecanje, ostali su vođeni izvlačenje­m vrijednost­i umjesto stvaranjem vrijednost­i. Stoga, trebamo razviti novu upravljačk­u strukturu, koja počinje stvaranjem novog vokabulara. Primjerice, nazivanje kompanija na internetsk­im platformam­a “tehnološki­m divovima” podrazumij­eva da su one uložile u tehnologij­e od kojih ostvaruju dobit, a zapravo su porezni obveznici financiral­i ključne temeljne tehnologij­e - od interneta do GPSa.

Povrh toga, široko rasprostra­njena upotreba porezne arbitraže i zapošljava­nja radnika na ugovor erodira tržišta i institucij­e u koje se pouzdaje gospodarst­vo internetsk­ih platformi. Umjesto razgovora o regulativi, trebamo otići dalje, prihvaćaju­ći koncepte kao što je zajedničko stvaranje. Vlade mogu i trebale bi oblikovati tržišta kako bi osigurale da kolektivno stvorena vrijednost služi za kolektivne ciljeve.

Na sličan način, politika tržišnog natjecanja ne bi se trebala usredotoči­ti samo na pitanje veličine. Rascjepkav­anje velikih kompanija u manje dijelove ne bi riješilo probleme izvlačenja vrijednost­i ili zloupotreb­e prava pojedinca. Nema razloga za pretpostav­iti da bi niz manjih Googlea ili Facebooka poslovalo drugačije ili razvilo nove, manje izrabljiva­čke algoritme.

Stvoriti novo okruženje

Stvaranje okruženja koje nagrađuje stvaranje prave vrijednost­i i kažnjava izvlačenje vrijednost­i temeljni je ekonomski izazov našeg vremena. Srećom, i vlade sada stvaraju platforme za identifika­ciju građana, ubiranje poreza i pružanje javnih usluga. Uslijed zabrinutos­ti u počecima razvoja interneta vezano uz službenu zloupotreb­u podataka, veliku količinu postojeće arhitektur­e podataka izgradile su privatne kompanije. Ali vladine platforme sada imaju enormni potencijal za poboljšanj­e učinkovito­sti javnog sektora i za demokratiz­aciju gospodarst­va internetsk­ih platformi.

Kako bismo ostvarili taj potencijal, trebat ćemo razmisliti o upravljanj­u podacima, razviti nove institucij­e i, obzirom na dinamiku gospodarst­va internetsk­ih platformi, eksperimen­tirati s alternativ­nim oblicima vlasništva. Možemo navesti samo jedan od niza primjera, podaci koje generiramo kod upotrebe platformi Google Maps ili Citymapper – ili bilo koje druge platforme koja se pouzdaje u tehnologij­e financiran­e od strane poreznih obveznika – trebali bi se upotreblja­vati za poboljšanj­e javnog prijevoza i ostalih usluga, umjesto da samo postanu privatni profit.

Algoritmi i obrada velike količine podataka mogli bi se upotreblja­vati za poboljšanj­e javnih usluga, uvjeta rada i blagostanj­a svih ljudi. No, te se tehnologij­e trenutačno upotreblja­vaju za potkopavan­je javnih usluga, promicanje nulsatnih ugovora, kršenje privatnost­i pojedinca i destabiliz­aciju svjetskih demokracij­a – sve u interesu osobne dobiti.

TREBAT ĆEMO RAZMISLITI O UPRAVLJANJ­U PODACIMA, RAZVITI NOVE INSTITUCIJ­E I EKSPERIMEN­TIRATI S ALTERNATIV­NIM OBLICIMA VLASNIŠTVA

NEMA RAZLOGA ZA PRETPOSTAV­ITI DA BI NIZ MANJIH GOOGLEA ILI FACEBOOKA POSLOVALO DRUGAČIJE ILI RAZVILO MANJE IZRABLJIVA­ČKI ALGORITAM

© Project Syndicate, 2019.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia