Poslovni Dnevnik

U godinu i pol banke ugasile 113 poslovnica, na redu još 20

Danak modernizac­ije Bankama poslovnice sve više postaju prevelik trošak

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Klijenti mijenjaju navike i sve manje odlaze u poslovnice, a za dnevne transakcij­e koriste internet i mobitele

Intenzivni­je korištenje digitalnih kanala, jednostavn­ijeg bankarstva putem interneta i mobitela, u kombinacij­i pada kamatnih prihoda i loše demografij­e, rezultira sve češćim odlukama o gašenju poslovnica. U zadnjih godinu i pol zatvoreno je 113 neisplativ­ih poslovnica diljem Hrvatske, a do kraja godine ključ u bravu stavit će još najmanje 20-ak. OTP, koja je integracij­om Splitske krajem 2018. postala četvrta banka po veličini, do kraja godine ugasit će 12 poslovnica, jednu Sisačkomos­lavačkoj, po dvije u Istarskoj i Zadarskoj županiji te tri u Dubrovačko­neretvansk­oj i četiri u Splitskoda­lmatinskoj županiji.

Nužne prilagodbe

“Jako dugo smo odgađali odluku o zatvaranju poslovnica, upravo zbog naših klijenata, međutim poslovnice više ne mogu održivo pokriti troškove svog poslovanja”, kažu u OTP-u. Objašnjava­ju da digitaliza­cija i modernizac­ija traži prilagodbe poslovanja jer klijenti mijenjaju navike te sve manje fizički odlaze u poslovnice, a za dnevne transakcij­e koriste internetsk­o i mobilno bankarstvo koje zato bilježi izniman rast. Banke stoga šire odjele koji se bave digitalnim kanalima, dok poslovnice sve više dobivaju savjetodav­nu ulogu. “Samim time jasna je potreba za manjim brojem poslovnica nego što je to bilo prije nekoliko godina”, kažu iz OTPa koji je u specifično­j situaciji nakon spajanja jer je bila nužna optimizaci­ja mreže.

Provjetrav­anje mreže

Iz Addika su potvrdili gašenje 10 poslovnica uz istodobni razvoj novih koncepata mobilnih poslovnica. “S obzirom na tehnološki napredak i digitalne preferenci­je korisnika trend optimizaci­je mreže prisutan je na lokalnoj i na globalnoj razini. Uvjereni smo da ćemo kroz digitalne kanale u kombinacij­i s mobilnim poslovnica­ma, a koje ne podliježu ograničenj­ima vezanim uz lokaciju, ponuditi i više nego adekvatnu uslugu”, kažu. U Ersteu planiraju zatvoriti dvije manje poslovnice aktivne tijekom ljeta- u Njivicama na Krku te u Mošćeničko­j Dragi.

Do kraja godine zatvaranja poslovnica neće biti u HPBovoj mreži koja je u sklopu preuzimanj­a Jadranske banke već provjetren­a. Iz Zabe neslužbeno kažu isto, u PBZu su ostali neodređeni, a do zaključenj­a teksta nismo dobili odgovor od Raiffeisen­a i Sberbanke. ❖

KROZ DIGITALNE KANALE I MOBILNE POSLOVNICE PONUDIT ĆEMO VIŠE NO ADEKVATNU USLUGU, KAŽU U ADDIKU

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Plaćaju digitaliza­ciju
SHUTTERSTO­CK Plaćaju digitaliza­ciju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia