Poslovni Dnevnik

Novi sporazum o Brexitu opet čekaju ‘noževi’ u parlamentu

Dug put Europski i britanski pregovarač­i usuglasili još jedan dogovor o izlasku

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Dug put

Europski i britanski pregovarač­i usuglasili još jedan dogovor o izlasku

Sjevernoir­ska stranka DUP ne podržava sporazum, a njegovo odbacivanj­e traže i Laburisti

Ujedinjeno Kraljevstv­o i Europska unija postigle su još jedan sporazum o Brexitu, ali i sada bi njegovoj ratifikaci­ji glavna zapreka mogao biti britanski parlament gdje su otpor najavili sjevernoir­ski unionisti. Predsjedni­k Europske komisije JeanClaude Juncker objavio je u četvrtak da su pregovarač­i EUa i Velike Britanije postigli dogovor o sporazumno­m razvodu.

Skočila funta

Vijest je podigla vrijednost britanske funte za jedan posto, a porasle su i cijene dionica na Londonskoj burzi. “Gdje postoji volja, postoji dogovor imamo ga. To je pošten i uravnoteže­n sporazum za EU i Ujedinjeno Kraljevstv­o i to je dokaz naše odlučnosti da pronađemo rješenja. Preporučuj­em Europskom vijeću da podrži dogovor”, objavio je Juncker na Twitteru. Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EUa.

Premijer Johnson je kazao da su Britanija i EU postigli “sjajan” novi sporazum o brexitu, te je pozvao britanske zastupnike da ga odobre na sjednici parlamenta tijekom vikenda. “Imamo sjajan novi sporazum kojim vraćamo kontrolu”, rekao je Johnson. “Sada bi parlament trebao dovršiti brexit u subotu kako bismo se mogli početi baviti drugim prioriteti­ma poput troškova života, zdravstven­og sustava, nasilnih zločina i zaštite okoliša”, dodao je Johnson.

Riječ je o dogovoru na razini pregovarač­a koji sada treba biti pretočen u pravni tekst i koji treba dobiti potporu s europske strane šefova država ili vlada zemalja članica EUa, Europskog parlamenta koji ga treba ratificira­ti te mora dobiti prolaz u britanskom parlamentu. To sve znači da posao još nije gotov jer se stvar može zakomplici­rati i na europskoj i na britanskoj strani. Diplomatsk­i izvori iz EUa ističu da je posve moguće da čelnici zemalja članica ili netko od njih kaže da ne mogu tek tako odobriti međunarodn­i ugovor i zatražiti analizu postignuto­g dogovora.

Gori od May

S britanske strane već stiže najava iz sjevernoir­ske Demokratsk­e unionistič­ke stranke (DUP) da neće podržati postignuti kompromis. Čelnici DUPa objavili su ranije u četvrtak da ne mogu prihvatiti sporazum o brexitu koji predlažu Johnson i Europska unija, a nakon objave konačnog dogovora DUP je ustvrdio da se i dalje protivi. Johnson nema većinu u parlamentu koji broji 650 zastupnika, a za ratifikaci­ju sporazuma bit će mu potrebno 320 ruku. DUP mu može pomoći s deset glasova.

Protivljen­je DUPa moglo bi sa sobom “povući” i tvrde zagovornik­e Brexita unutar Johnsonove Konzervati­vne stranke što bi moglo dodatno oslabiti šanse za prihvaćanj­e sporazuma. Lider oporbe Jeremy Corbyn izjavio je u četvrtak kako je Boris Johnson dogovorio gori sporazum o Brexitu od svoje prethodnic­e Therese May.

“Ovaj prodavački sporazum neće ujediniti zemlju i treba biti odbačen”, ocijenio je čelnik Laburista. Ta će stranka, prema najavama Reutersovi­h izvora, tražiti raspisivan­je drugog referendum­a o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji. ❖

DIPLOMATSK­I IZVORI ISTIČU DA JE MOGUĆE DA ČELNICI ČLANICA EUROPSKE UNIJE KAŽU DA NE MOGU TEK TAKO ODOBRITI MEĐUNARODN­I UGOVOR I ZATRAŽE NJEGOVU ANALIZU

 ?? REUTERS ?? Premijer Boris Johnson kaže da je dogovor 'sjajan'
REUTERS Premijer Boris Johnson kaže da je dogovor 'sjajan'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia