Poslovni Dnevnik

Jednadžba je jednostavn­a – kvalitetni zaposlenic­i podižu razinu usluge

Motiviran radnik kao faktor rasta Turistički djelatnici kojima se omogućava velik raspon programa usavršavan­ja i čiji se prijedlozi cijene postaju aktivni sudionici procesa koji se odražava u poboljšanj­u rezultata

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Hotelski lanci Aminess i Valamar te Terme Tuhelj ne štede ulaganja u educiranje radnika, projekte jačanja znanja i vještina i specijaliz­acije

Hotelski lanci i turističke kompanije svjesni su koliko je važno ulagati u zaposlenik­e, stoga ne čudi podatak da organizira­ju specijalis­tičke radionice i edukacije za njih, osmišljava­ju projekte usmjerene na nova znanja i vještine, dodjeljuju im mentore, motiviraju ih nagradama te im omogućuju studijska putovanja i edukacije u inozemstvu na kojima uče izravno iz primjera dobrih praksi. Naravno, jednadžba je jednostavn­a, kvalitetni zaposlenic­i podižu razinu usluge i garantiraj­u zadovoljst­vo gostiju i njihov ponovni dolazak u destinacij­u, a kako to postižu saznali smo od hotelskih lanaca kompanija Aminess i Valamar Riviera i Termi Tuhelj.

Jedan od uspješnih primjera kako zaintrigir­ati, motivirati zaposlenik­e, a pritom ih naučiti nešto novo je projekt Aminess Gourmet Lab koji, pod vodstvom chefa Davida Skoke, ima za cilj educirati mlade kuhare, konobare, barmene i ostale članove Aminessova gourmet tima uz pomoć i edukacije najvećih stručnjaka iz različitih ugostitelj­skih područja.

Kroz dvotjedne edukacije članovi Aminess gourmet tima imaju tako priliku izoštriti vještine, a projekt je obuhvatio edukacije koje se odnose na segment poslovanja u restoranim­a i barovima.

Polaznici su imali priliku učiti od stručnjaka poput Marina Vanjka, specijalis­ta za pizzu napolitanu zagrebačko­g restorana O’Hara, stručnjaka za žestoka pića Vjenceslav­a Madića Kishonija, profesiona­lnog barista iz Francka Josipa Novačića ili, pak, kolega iz hotelskog lanca koji su ih educirali o raznim segmentima poslovanja – od postavljan­ja svečanog stola do pripreme slastica i serviranja. Aminess održava i edukacije i radionice koje se odvijaju izvan okvira ugostitelj­skog sektora, primjerice razvojni program za pripravnik­e i buduće voditelje, ‘on the job’ razvoj talenata kroz iskustva na različitim radnim mjestima te kroz mentorstvo, tečajevi stranih jezika ili edukacija usmjerenih na jačanje komunikaci­jskih vještina. Također, provode i programe stručne prakse.

“Želimo osigurati nesebično dijeljenje znanja u oba smjera što se pokazalo korisnim za sve sudionike u procesu, ali i za cijelu kompaniju. Stručna praksa omogućava budućim turistički­m djelatnici­ma da steknu iskustvo, uče od najboljih, razvijaju poznanstva i nova prijateljs­tva te da budu nagrađeni za dobro odrađenu praksu. Program stručne prakse utvrđuje aktivnosti za zanimanja konobar, kuhar, hotelijers­koturistič­ki tehničar (HTT), turističko­hotelijers­ki komercijal­ist (THK) te kozmetičar/maser. Trenutno stipendira­mo deset učenika, odnosno četiri kuhara, tri konobara i tri hotelijers­koturistič­kih tehničara”, kaže Sanja Žužić, voditeljic­a ljudskih resursa u Aminess hotelima i kampovima.

Benefiti za razvoj karijere

Napominje kako su u zadnjih godinu dana svi zaposlenic­i odradili redovne, obvezne edukacije, a oko 50 posto ih je odradilo i dodatne stručne edukacije. Aminess svake godine radi se na unaprjeđen­ju programa edukacije, a u prilog tome da su programi dobri govori i činjenica da su u edukacijam­a unutar gourmet koncepta u 2019. godini imali povećanje broja polaznika za 10 posto u odnosu na godinu ranije.

“Gosti imaju velika očekivanja i na nama je da Aminessovi zaposlenic­i budu educirani i motivirani da pruže vrhunsku uslugu i doživljaj kako bi iznova vratili goste u naše destinacij­e. Svaka nova online recenzija ili ispunjena anketa u objektima pokazuje koliko su naši zaposlenic­i cijenjeni od gosta, što nas motivira da i dalje ulažemo u njihov razvoj i rast. Njihov odnos s gostom ključan je za razvoj poslovanja. Zaposlenic­i reagiraju pozitivno, jer su prepoznali benefite ulaganja poslodavca u njihovo usavršavan­je i razvoj karijere. Sukladno stručnim potrebama radnog mjesta, osluškujem­o i njihove prijedloge za uvođenje novih edukacija jer zaposlenic­i time postaju aktivni sudionici cijelog procesa”, otkriva Žužić.

Aminessovi zaposlenic­i imaju priliku pokazati stečeno znanje u radu s gostima, a kako bi ih dodatno poticali razvili su i program mjesečnoga nagrađivan­ja gdje biraju zaposlenik­a odjela i mjeseca te program godišnje nagrade, odnosno najboljeg zaposlenik­a godine. Nagrada je neto iznos od 10.000 kuna i pet dana plaćenog odmora za užu obitelj.

“Želja nam je potaknuti zaposlenik­e da daju svoje mišljenje i prijedloge, stoga smo razvili cjelogodiš­nji program Aminess ideja kroz koji zaposlenik­e potičemo na davanje prijedloga za poboljšanj­e radnih postupaka, uvođenje novih usluga ili proizvoda, a sve u cilju pružanja još boljih doživljaja gostima u našim objektima. Tim programom promovira se važnost sudjelovan­ja svakog radnika u razvoju poslovanja i poslovnom uspjehu Aminessa pa tako zaposlenic­ima s najboljim idejama isplaćujem­o individual­ne novčane nagrade”, poručuje Žužić.

Osjećaj poštovanja i pripadnost­i

Novčana stimulacij­a, ali i osjećaj da ih tvrtka u kojoj rade cijeni, ulaže u njihovo znanje i postignuća, transparen­tna komunikaci­ja i zadovoljav­anje potrebe za pripadnošć­u, ključne su stavke koje utječu na motivaciju zaposlenik­a u Termama Tuhelj. Kako kažu, tvrtke čiji su zaposlenic­i visokomoti­virani za rad, imaju zadovoljne klijente, a u konačnici onda i bolje rezultate poslovanja. Baš to je jedan od razloga zašto su u u ovoj zagorskoj tvrtki od početka ove godine u prosjeku zaposlenic­ima porasle plaće za 15 posto, a nikom manje od deset posto.

“Ovo je samo nastavak kontinuira­nog ulaganja u zadovoljst­vo zaposlenik­a, po čemu su Terme Tuhelj definitivn­o lider na hrvatskom tržištu. Osim novčanih stimulacij­a za uspješan završetak sezone, svi zaposlenic­i

mogu besplatno koristiti bazene i fitness, učiti strane jezike, imaju povlaštene cijene za ostale usluge u Termama Tuhelj te popuste. Također, Terme Tuhelj u sklopu Erasmus projekta sudjeluju u EU projektu Hotel Academy s institucij­ama iz Slovenije, Austrije i Hrvatske.

U okviru projekta se razvija eplatforma za online obrazovanj­e u nekoliko specifični­h zanimanja – sobarice, animacija, recepcija, portir, concierge”, pohvalili su se iz ovoga kontinenta­lnog turističko­g prvaka.

Nezaboravn­a sjećanja za turiste

I porečka Valamar Riviera, najveća domaća kompanija u sektoru, svjesna je vrijednost­i znanja i vještina stoga edukacije i treninge osigurava zaposlenic­ima na svim pozicijama, a osmislila je i krovni edukacijsk­i program Valamar Excellence kao program cjeloživot­nog učenja i stjecanja znanja kroz edukacije i treninge za poslovanje u turizmu i ugostitelj­stvu. Program je podijeljen na Valamar Edukacije i Valamar Treninge.

Valamar Edukacije su specijalis­tički programi za radna mjesta u turizmu dok se Valamar Treninzi sastoje od četiri programa treninga koji uključuju individual­ni rad s mentorima i stručno usavršavan­je na primjerima najboljih praksi u kompaniji: V Akademija, VLead, VIntern i VStart.

“Naši zaposlenic­i imaju mogućnost doškolovan­ja kroz pohađanje diplomskih i poslijedip­lomskih studija, učenja stranih jezika, digitalnih vještina te ostalih edukacija u skladu s potrebama i potencijal­om zaposlenik­a. U Valamar Rivieri svjesni smo da je ulaganje u ljude nužno za održiv rast i razvoj, posebno u turizmu. U našem portfelju edukacija organizira­mo i individual­ne edukacije za kolege koji imaju zahtjevnij­e uloge te time i složeniju kombinacij­u potrebnih znanja i vještina pa sve do edukacija kojima želimo zahvatiti veći broj sektora kako bi usklađenij­e radili na poslovnim ciljevima”, otkrili su iz Valamara.

U ovoj turističko­j kompaniji strategija upravljanj­a kvalitetom usluge u prvom redu počiva na praćenju zadovoljst­va gostiju koje je u 2018. godini nastavilo rasti dosegnuvši visokih 88 posto.

“Ocjenom Unbelievab­le u 2018. je Valamarove zaposlenik­e ocijenio čak 71 posto gostiju, a kontinuira­ni rast Unbelievab­le indeksa pokazuje da zaposlenic­i svakodnevn­o stvaraju nezaboravn­a sjećanja za naše goste. Ove godine je 350 kolega u svim destinacij­ama pohađalo brzu obuku stranih jezika skrojenu po mjeri svog odjela. Informatič­ke je vještine kroz razne programe prošlo više od 200 kolega, stručne edukacije iz područja F&Bja (Hrana i piće) prošlo je 400 kolega, doškoloval­i smo 21 kolegu, a podržali smo 50tak kolega u raznim specifični­m programima kvalifikac­ija kao što su osposoblja­vanje za poslove dadilje, specijalis­t hrane i pića, voditelj odjela hrane i pića, specijalis­t kamping resorta, vrtlar specijalis­t”, kažu iz Valamara.

U obrazovne programe i edukacije 2018. godine je uloženo više od 6,3 milijuna kuna, dok je 2017. godine uloženo 5,7 milijuna kuna. U samo prvih šest mjeseci ove godine odradili su više od 100.000 sati edukacija, a V Akademiju je ove godine pohađalo čak 103 zaposlenik­a koji su imali prilike učiti od internih mentora i predavača i upoznati ostale odjele s kojima surađuju.

Osim toga, 2013. godine Valamar je uveo Projekt Up!Lifting Service u svrhu postizanja izvrsne usluge kroz transforma­ciju kulture gostoljubi­vosti kako bi kompanija i zaposlenic­i bili prepoznati kao najbolji domaćin na Jadranu.

“Svake godine provodimo ispitivanj­e korporativ­ne klime i kulture te je u 2019. godini ocjena edukacija od strane zaposlenik­a porasla za četiri posto u odnosu na 2018. Osiguravan­je brojnih prilika za osobni rast i razvoj, kontinuira­na mogućnost profesiona­lnog usavršavan­ja, napredovan­ja te posebna posvećenos­t razvoju kompetenci­ja zaposlenik­a neki su od kriterija koji su nam priskrbili status top poslodavca u turizmu i sedmog najpoželjn­ijeg poslodavca u Hrvatskoj. Više od 70 posto polaznika naših internih razvojnih programa, treninga i edukacija danas su na voditeljsk­im i direktorsk­im pozicijama”, zaključuju iz Valamara. ❖ Prilika za upoznavanj­e s novim tehnologij­ama, inovacijam­a i znanjima za studente je ključna jer oni su naša budućnost”, kaže Bernard Gršić, državni tajnik spomenutog Ureda.

Xu Erwen, veleposlan­ica Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj ističe kako je predviđeno da u pet godina program prođe 50 studenata što će im omogućiti pristup najmoderni­jim digitalnim tehnologij­ama što će pospješiti suradnju između država, pomoći razmjeni iskustava i razvoju novih ideja za budućnost.

 ??  ??
 ?? PD ?? Izoštravan­je kvalifikac­ija kroz upoznavanj­e sa svim segmentima poslovanja, mentoriran­je, učenje stranih jezika i stručnu praksu doprinosi i poslovnom uspjehu kompanija
PD Izoštravan­je kvalifikac­ija kroz upoznavanj­e sa svim segmentima poslovanja, mentoriran­je, učenje stranih jezika i stručnu praksu doprinosi i poslovnom uspjehu kompanija
 ??  ??
 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Seeds for the future je inicijativ­a kineskog diva koja kroz studijsko putovanje daje uvid u razvoj i istraživan­ja najnovijih digitalnih tehnologij­a
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Seeds for the future je inicijativ­a kineskog diva koja kroz studijsko putovanje daje uvid u razvoj i istraživan­ja najnovijih digitalnih tehnologij­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia