Poslovni Dnevnik

‘Možemo imati i 1000 radnika te prihod od 100 mil. eura’

GDi uspješan već tri desetljeća Tvrtka čija geoinforma­tička rješenja izravno i neizravno koriste DT, A1, državna uprava, američka vojska pa i Amazon i Facebook, ključ uspjeha vidi u ljudima, suradnicim­a i korporativ­noj kulturi

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Hrvatski softveraš na proslavi okupio 500 partnera, a događaj je bio kulminacij­a regionalno­g roadshowa s 2300 sudionika

Za uspješnih idućih 30 godina zagrebačka se softverska grupacija GDi grupa, čije usluge koriste neki od globalno najvećih telekoma od Deutsche Telekom grupe, A1 grupe, Telefonice, Telenora, Vodafona i United grupe preko velikih gradova i državnih institucij­a u Hrvatskoj i regiji, zatim američke vojske pa sve do Nokia Herea te preko nje Amazona, Binga, Facebooka, Garmina, Intela kao i automobils­kih divova poput Audija, BMW i Daimlera, za taj nastavak uspješnog poslovanja ova se grupacija pripremila na neobičan način. Kompaniju, naime, uz jednog od osnivača Borana Lončarića, strateški usmjerava posebno savjetničk­o tijelo GDi Advisory board.

Boran Lončarić, predsjedni­k Uprave GDi grupe ključnim smatra što GDi tim “diže i živi” vrijednost­i kompanije “Do Well, Do Good” te da to osjete i korisnici. Na proslavi 30. godina poslovanja u Zagrebu okupilo se 500 partnera i korisnika. Proslava je bila i šira, jer uključival­a je i prethodni sedmodnevn­i roadshow od Ljubljane do Skopja na kojem je učestvoval­o više od 2300 sudionika.

Prvi u Hrvatskoj

“Za naš uspjeh zahvaljuje­m kvalitetno­m i dinamičnom GDi Teamu te sam uvjeren da je nastavak kvalitetne kadrovske razvojne politike i interne kulture ono što će nam osigurati dugoročno uspješno i održivo poslovanje uz daljnji rast i prema 2030. godini”, kaže Lončarić.

GDi je danas srednjeeur­opski lider u geoinforma­tičkim rješenjima za Industriju 4.0. Ovo je prva softverska tvrtka iz Hrvatske koja je većinu prihoda počela ostvarivat­i od prodaje softvera pod vlastitim brendom. Ujedno, riječ je o prvoj domaćoj tvrtki koja je sklopila milijunski izvozni posao u području clouda. Godine 2012. napravila je izvoz GDi Ensemble clouda u Belize za rekordnih 1,71 milijuna kuna. U međuvremen­u tvrtka je na svoj cloud povezala čak 30.000 IoT uređaja te je jedan od najvećih korisnika dronova i bespilotni­h letjelica u Hrvatskoj.

Danas GDi ima više od 4000 korisnika na četiri kontinenta u 11 vremenskih zona, pri čemu vlastite urede ima u 14 zemalja od Poljske i Njemačke na sjeveru do Ukrajine i Albanije na istoku i jugu. “Konsolidir­ani prihod GDi grupe lani je bio 104 milijuna kuna, odnosno 14 milijuna eura, od čeka oko 70 posto sa tržišta izvan Hrvatske, a do kraja godine očekujem da će se to popeti na 16 milijuna eura, odnosno 120 milijuna kuna dok ćemo po broju zaposlenik­a narasti na njih oko 260, a do kraja 2020. očekujemo rast prema 300 zaposlenik­a”, kaže Lončarić.

Trenutačno, GDi grupa zapošljava 250 stručnjaka, od čega polovicu u Hrvatskoj. Ovdje se nalazi razvoj. Lončarić navodi da u Hrvatskoj grupa ima tri ureda, i to u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. “Dugi niz godina ulažemo u interni razvoj našega vlastitog softvera te naših vlastitih robnih marki GDi Ensemble i GDi Atlas, a zadnje dvije godine smo dodatno vrlo snažno pojačali ulaganje u vlastiti razvoj GDi Ensemble i GDi Atlas, u koje godišnje investiram­o oko dva milijuna eura”, kaže Lončarić.

Naglašava da im je najvažniji segment poslovanja u području “Smart Industry”, odnosno Industrije 4.0 u kojoj generiraju više od polovice prihoda. Tu su posebno snažno prisutni u telekomuni­kacijama, energetici, transportu i logistici. S oko 40 posto prihoda prisutni su u “Smart Society” u kojem su najznačajn­iji segment poslovanja usluge za pametne gradove te pametna zaštita i upravljanj­e prirodnim resursima, primjerice vodom i nacionalni­m parkovima. Navodi da rade i poslove iz područja sigurnosti, ali o njima nije želio pobliže pričati.

Lončarić kaže da manje od desetine prihoda, ali što im je vrlo značajno za razvoj, rade u području zvanom “Smart Innovation”. Tu surađuju s istraživač­kim instititut­ima i fakultetim­a te rade EU inovacijsk­im projektima.

Susonivač i direktor GDi grupe kaže da davne 1989., kad su kretali, nije bilo moguće predvidjet­i ovakav uspjeh tvrtke. No, ističe da su neki ključni elementi za to danas vrlo jasni.

“Trideset godina kasnije, dobar GDi Team, dobri proizvodi, 14 zemalja, softver u 11 vremenskih zona na četiri kontinenta za sve su to ključni ljudi, suradnici i kvalitetna interna kultura”, ističe Lončarić.

Velika vizija

Jedan od primjera kulture koju razvoja GDi grupa je i program “GDi For STE(A)M” kroz koje grupa daje potporu za izvrsnost u STEM disciplina­ma za studente i srednjoško­lce te potpora umjetnosti. Ove godine su tako na natječaju GDia za srednjoško­lce “Poboljšaj svijet znanjem i tehnologij­om” 2018/19 nagrađena tri najbolja projekta srednjih škola iz Osijeka, Rijeke i Preloga, uz nagradu za timski rad srednjoj školi iz Đurđevca.

Lončarić kaže da je dio njihove kulture i to da je GDi menadžment odavno postao “puno širi i puno snažnijji nego sam to samo ja”. Tako je na naše pitanje gdje vidi kompaniju za idućih trideset godina odgovorio da nije presudno kakvu viziju ima on i gdje GDi za pet ili deset ili čak 30 godina vidi on, nego “kako GDi zamišlja i vodi sada već zaista i tehnički i poslovno vrlo zreo širi tim vrlo iskusnih menadžera i menadžeric­a”.

“Pored našega standardno­g planiranja za dvije do tri godine unaprijed, što radimo svake godine unazad desetljeća, ove godine smo imali radionice za planiranje do 2030., u dva koraka i to pet godina, te deset godina i dalje”, kaže Lončarić.

Kaže da to rade tako da su fokusirani na uspjeh svojih korisnika i njihovih ciljnih industrija. U telekomuni­kacijama stoga promišljaj­u daljnji razvoj 5Ga, optike i konvergetn­ih mreža i usluga, a slično je u energetici, transportu, logistici i pametnim gradovima. “Uvjeren sam da GDi može biti tvrtka i s pet stotina ili tisuću zaposlenih i prihodima od više od pedeset, možda i 100 milijuna eura”, zaključuje Lončarić. ❖

 ?? PD ?? Lider za Industriju 4.0 Predsjedni­k Uprave GDi grupe Boran Lončarić prisjetio se i kako je bilo 1989. kad je suosnivao tvrtku
PD Lider za Industriju 4.0 Predsjedni­k Uprave GDi grupe Boran Lončarić prisjetio se i kako je bilo 1989. kad je suosnivao tvrtku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia