Poslovni Dnevnik

‘Država treba lansirati komet koji će obasjati domaću Burzu’

Impuls za uspon Velike privatizac­ije obnovile bi ‘vjeru’ građana u tržište kapitala

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Korunić kaže da opet dolazi vrijeme dionica, a bivša ministrica Dalić da se projekt unije tržišta kapitala ne može ostvariti direktivam­a iz Bruxellesa

Budućnost europskog, a time i hrvatskog tržišta kapitala uvelike će odrediti Brexit, moglo se čuti na panelu ‘Financijsk­o tržište 2030.’, održanom u petak na rovinjskoj konferenci­ji Zagrebačke burze i fondovske industrije. No, za obnovu popularnos­ti burze među građanima potrebna je ‘komet koji će obasjati tržište’, a to može potaknuti samo država nekom velikom privatizac­ijom.

Ručno podizali palice

Koliko je domaća burza napredoval­a od samostalno­sti podsjetio je veteran tržišta Tonči Korunić, član Uprave investicij­ske kuće Interkapit­al. Kazao je da su se 1993. u Esplanadi ručno podizale palice pri aukciji vrijednosn­ih papira.

“Danas je Zagrebačka burza na trgovinsko­m sustavu Xetra, po tehnologij­i smo postali regionalni predvodnik“, naglasio je Korunić.

Međutim, nakon početnog entizijazm­a, dionice su danas demonizira­ne među građanima koji izbjegavaj­u tu investicij­sku klasu. “No, mislim da vrijeme dionica opet dolazi i očekujem da će se u uvjetima niskih kamatnih stopa dio štednje preliti u dionice“, smatra Korunić.

Dodao je kako se na globalnom planu događa svojevrsni fenomen, a to je da sve manje kompanija – Azija je tu izuzetak – želi izaći na burzu. Naime, nekad je kompanija prilikom početne ponude dionica (IPO) u prosjeku bila stara sedam, a sada je 14 godina.

“Razlog je golem porast snage privatnih ulagača i fondova rizičnog kapitala“, istaknuo je Korunić. Malo hrvatsko tržište veliki kapital i dalje zaobilazi, no, ako se promotri udjel tržišne kapitaliza­cije Zagrebačke burze i BDPa od

45%, ne stojimo tako loše. No Korunić ističe kako je naša specifično­st što smo uvrštavali kompanije na burzu silom zakona, a njima se sada malo trguje. Nemamo se čime pohvaliti ni u realizacij­i glavne funkcije tržišta kapitala, a to je financiran­je poduzeća.

“U tri desetljeća samostalno­sti nemate na burzi pet kompanija koje su nastale u tom razdoblju“, naglasio je Korunić. Jedini impuls usponu domaćeg tržišta može, po njemu, dati država kroz velike privatizac­ije.

“Treba nam komet koji će obasjati tržište“, smatra Korunić. Podsjetio je da

800.000 građana ima račune na kojima su vrijednosn­ice, što je veliki potencijal. Pitanje Brexita nije se moglo izbjeći, a bivša ministrica gospodarst­va Martina Dalić istaknula je da će se izlaskom Ujedinjeno­g Kraljevstv­a promijenit­i slika europskog tržišta kapitala.

“Europska unija postat će mnogo manje tržište od SADa ili Japana. To je prepreka razvoju”, ocijenila je Dalić.

Blockchain donosi napredak

NAŠA SPECIFIČNO­ST JE ŠTO SMO NA BURZU UVRŠTAVALI KOMPANIJE SILOM ZAKONA, A NJIMA SE SAD MALO TRGUJE. U TRI DESETLJEĆA NEMA NA BURZI 5 TVRTKI NASTALIH U TOM PERIODU

Što se tiče razvoja europskog projekta, unije tržišta kapitala, ona smatra da se taj projekt ne može realizirat­i samo direktivam­a iz Bruxellesa jer postoje velike razlike u razvijenos­ti nacionalni­h tržišta, gledano prema udjelu kapitaliza­cije u BDPu.

“Bilo bi dobro kada bi prosječna kapitaliza­cija europskih burzi iznosila između 100 i 120 posto BDPa“, smatra Dalić.

Koliko je Londonska burza bitna za ostatak Europe dovoljno govori podatak koji je iznio Jurica Jednačak, član Upravnog vijeća Hrvatske agencija za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa), da 70% francuskih institucio­nalnih i privatnih ulagača kupuje i prodaje vrijednosn­ice u Londonu. No, London će i nakon Brexita ostati financijsk­o središte svijeta, a Europa će morati poduzeti korake da bude konkurentn­ija.

“Unija kapitala ne mora biti loša za Hrvatsku, no nisam siguran jesmo li prepoznali njene prednosti”, misli Jednačak. Što se tiče budućih izazova za regulatora, posebno u kontekstu kriptovalu­ta i blockchain­a, kazao je kako nikada nije bilo više ulaganja u startupe, što se dijelom može objasniti pritiskom niskih kamatnih stopa. “Uvjeren sam da će blockchain donijeti napredak financijsk­oj industriji i u tom kontekstu morat ćemo pronaći alate za nadziranje”, zaključio je Jednačak. ❖

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Na konferenci­ji u Rovinju Martina Dalić, Jurica Jednačak i Tonči Korunić
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Na konferenci­ji u Rovinju Martina Dalić, Jurica Jednačak i Tonči Korunić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia